«Φουλ» των ρυθμίσεων οφειλών προς εφορία , ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ θεσπίζει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να περιορίσει τον τεράστιο όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που με την πολιτική της βοήθησε να εξακοντιστούν πάνω από τα 140 δις ευρώ.

Με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα ξεκινήσει η διαδικασία των ρυθμίσεων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά το ζητούμενο είναι πόσοι τελικά θα παραμείνουν εντός των ρυθμίσεων και δεν θα τις χάσουν αδυνατώντας να πληρώσουν τις δόσεις τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις του 2019. Οι οφειλέτες πλέον έχουν μία τελευταία προεκλογικής φύσεως ευκαιρία να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.
Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε περίπτωση που οι Θεσμοί θέσουν βέτο για κάποιες διατάξεις καθώς όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών οι εταίροι δεν θέλουν να διαταραχθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις η ρύθμιση για χρέη προς την εφορία που φθάνουν τα 104 δις ευρώ έχει τα ακόλουθα βασικά σημεία:
-Ρυθμίζονται οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Για να μπει κάποιος στην ρύθμιση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει τις οφειλές του 2019.
-Για φυσικά πρόσωπα, και εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ δίνεται δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ. Για τα 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενους που οφείλουν κάτω από 3.000 ευρώ δεν είναι δυνατόν να γίνει ρύθμιση σε 120 δόσεις λόγω του ελάχιστου ποσού δόσης.
· Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα εφαρμόζεται ένας προοδευτικός συντελεστής και ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει σε συνάρτηση με το ύψος του χρέους. Ο αριθμός των δόσεων θα συνδέεται με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Ο ελάχιστος αριθμός δόσεων είναι 18.
-Με εφάπαξ καταβολή διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων. Το το ποσοστό των προσαυξήσεων θα μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
-Για χρέη έως 3000 ευρώ και για εισόδημα έως 10.000 ευρώ δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις. Για τους υπόλοιπους οφειλέτες θα ισχύει επιτόκιο 5%.
– Για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ, θα ισχύσει ότι και τα για φυσικά πρόσωπα ενώ για νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα υπάρχουν δύο «μοντέλα». Για οφειλές νομικών προσώπων τακτικού χαρακτήρα (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.α.) οι δόσεις θα είναι 18. Για οφειλές έκτακτου χαρακτήρα οι δόσεις θα είναι έως 30 .
-Η ρύθμιση θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 28 Ιουνίου 2019 και σε αυτή μπορούν να ενταχθούν και ρυθμισμένες οφειλές ή οφειλές σε αναστολή. Αναμένεται να ξεκινήσει δύο ημέρες αφού πάρει ο νόμος ΦΕΚ με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και την 16η Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Η ρύθμιση για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία που προσεγγίζουν τα 35 δις ευρώ δεν λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα:
-Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν μέχρι τα τέλη του 2018 και να μην υπάρχουν νέα ληξιπρόθεσμα εντός του τρέχοντος έτους.
-Οι ασφαλισμένοι που εντάσσονται στη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής τους. Το «κούρεμα» της βασικής οφειλής θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου, η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος (περί τα 160 ευρώ τον μήνα). Παράλληλα θα υπάρχει «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 85%.
-Η νέα οφειλή που θα προκύψει θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσεων τα 50 ευρώ.
-Στη ρύθμιση εντάσσονται επίσης οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι οφειλές των επιχειρήσεων από την απασχόληση των μισθωτών τους. Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων, θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% αν κάνουν εφ’ άπαξ εξόφληση και 50% κούρεμα προσαυξήσεων αν κάνουν εξόφληση σε δόσεις. Και πάλι ελάχιστο ποσό δόσης ορίζονται τα 50 ευρώ. .
-Για τους αγρότες, το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 30 ευρώ.
-Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2019
-Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:
-Αν δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο (2) δόσεις της ρύθμισης.
-Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2019..
-Αν δεν καταβληθούν εντός τριών (3) μηνών από την άρση της οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν υπήχθησαν, με επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση.

ΟΤΑ
Για τα χρέη προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 3 δις ευρώ στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι οφειλές παρελθουσών χρήσεων και όσες θα βεβαιωθούν εντός διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.
Η διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων γίνεται ως εξής:
-Εφάπαξ πληρωμή, διαγραφή 100%
-Πληρωμή από 2 έως 24 δόσεις, διαγραφή 80%
-Από 25 έως 48 δόσεις, διαγραφή 70%
-Από 49 έως 72 δόσεις, διαγραφή 60%
-Από 73 έως 100 δόσεις, διαγραφή 50%