Τα λάθη του Τσίπρα

242
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Δημοσκόπηση Prorata: Επέστρεψε η αισιοδοξία στους Έλληνες

Ποιοι είναι οι λόγοι της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής;  Εκτιμήσεις από τον πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα Έγκμπερτ Σόινεμαν.

Όπως επισήμανε μιλώντας προς τη Deutsche Welle ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας, φιλόσοφος και συγγραφέας Έγκμπερτ Σόινεμαν, προκειμένου να εξηγηθούν οι λόγοι της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να γίνει καταρχήν ο εξής διαχωρισμός: «Το 2015 υπήρξε μια περισσότερο αριστερού προσανατολισμού εκλογική δύναμη που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα όμως υπήρξαν και ψηφοφόροι προερχόμενοι από την αστική τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει τότε 36%. Αυτό είναι εφικτό μόνον όταν αντλείς ψήφους και από το χώρο του κέντρου. Όσον αφορά καταρχήν τους αριστερούς ψηφοφόρους, απογοητεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό για το ότι πέρασε το τρίτο πακέτο βοήθειας το 2015. Αυτό δεν αποτυπώθηκε καταρχήν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 διότι πολλά από όσα αποφασίστηκαν άρχισαν να υλοποιούνται σταδιακά και υπήρχε η ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρούσε στην απαρέγκλιτη υλοποίησή τους. Ωστόσο το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του».

Όπως σημειώνει ο Έγκμπερτ Σόινεμαν, βαθύς γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, με αρκετές δημοσιεύσεις και για την ελληνική κρίση, τη δυσαρέσκεια αυτή στο αριστερό στρατόπεδο ενέτειναν και πολλά άλλα ζητήματα. Μεταξύ αυτών η «ανελέητη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων -συχνά κερδοφόρων- κρατικών επιχειρήσεων», η μη διεκπεραίωση της λίστας Λαγκάρντ με τα ονόματα 2.000 φοροφυγάδων καθώς «υπήρχε η ελπίδα ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα έκανε περισσότερα στο πεδίο αυτό» αλλά και η υπόσχεση για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημόσιας ΕΡΤ που τελικώς δεν υλοποιήθηκε.

Υπερφορολόγηση και Πρέσπες

Το 2015 ψήφισαν όμως τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί πολίτες προερχόμενοι από τη μεσαία τάξη, ορισμένοι ακόμη και με εθνικιστικό προσανατολισμό, οι οποίο απογοητεύτηκαν για άλλους λόγους, όπως εξηγεί ο κ. Σόινεμαν.

«Ο πιο βασικός λόγος ήταν η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι στην Ελλάδα ότι πολλοί άνθρωποι, περισσότεροι απ΄ ότι στη Γερμανία, έχουν ιδιόκτητα σπίτια και όλοι αυτοί επιβαρύνθηκαν σημαντικά. Αυτοί γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η ‘συμφωνία ειρήνης’ με τη Βόρεια Μακεδονία που απομάκρυνε πολλούς ψηφοφόρους προερχόμενους από την αστική τάξη αλλά και άλλους με εθνικιστικό προσανατολισμό».