Τα κλαδιά, των κλαδιών, ω κράτος της πλάκας!

by MANIFESTO

Είναι τόσο γελοίο το ελληνικό κράτος, ειδικά όταν ανάμεσα στις υπηρεσίες του εισχωρούν οι περίφημες συναρμοδιότητες, ώστε όσα άφησε πίσω της η «Μήδεια» το μόνο που κάνουν είναι να το επιβεβαιώνουν. Τώρα πλακώνονται αρμόδιοι κι αναρμόδιοι για το ποιος είναι υπεύθυνος που έμειναν μεγάλα κομμάτια δήμων του λεκανοπεδίου χωρίς ρεύμα, επειδή έπεσαν χιόνια σε κλαδιά, βάρυναν τα δέντρα, έπεφταν και προσγειώνονταν επάνω στα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ.

του Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου

Ποιος φταίει; Η περιφέρεια Αττικής λέει ότι φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ, αφού ως όφειλε δεν έκοψε τα κλαδιά  που βρίσκονται πλησίον ηλεκτρικών καλωδίων.

Κι εδώ αρχίζει το μπάχαλο. Το γελοίο! Το πανάκριβο κράτος που πληρώνουμε όλοι και δεν θέλουμε να αλλάξουμε.  Τι εννοεί ο Πατούλης (περιφέρεια) όταν λέει ότι ο  ΔΕΔΔΗΕ, δεν έκοψε τα κλαδιά  που βρίσκονται πλησίον ηλεκτρικών καλωδίων; Πόσο κοντά; Ένα, δυο, τρία, τέσσερα μέτρα; Πόσα; Και ποιος είναι ο αρμόδιος να καθορίσει αυτά τα μέτρα; Η περιφέρεια; Ο δήμος; Το δασαρχείο; Ο ΔΕΔΔΗΕ;

Ο ΔΕΔΔΗΕ λέει ότι είναι οι δήμοι! Διαρρέει μάλιστα και έγγραφο (από τις αρχές Ιανουαρίου) που ζητά από δήμους (όπως των Βριλησσίων που έμεινε χωρίς ρεύμα) να μεριμνήσουν για την κοπή των κλαδιών και την περιποίηση των δέντρων του δήμου τους.

Αμ δε; Οι δήμαρχοι απαντούν με ερώτηση: Πώς θα κόψουμε εμείς τα δέντρα και τα κλαδιά και τα δέντρα; Θα μας πάει κατηγορούμενους το δασαρχείο! Κι οι Οικολόγοι!  Μετά, απαντά το δασαρχείο. Όχι εμείς, οι δήμοι!

Τελικά, μάλλον θα φταίει ο Χατζηπετρής! Μπορεί κι η Μαρέβα. Που δεν ήθελε «να αποψιλωθούνε οι βιλάρες των πλουσιώνε, στας Εκάλας»!

Αυτό είναι το γελοίο κράτος μας . Η μια υπηρεσία εναντίον της άλλης. Στις καλοκαιρίες αγαπημένοι. Μόλις πιάσουνε αέρηδες, ανοίξουν οι ουρανοί ή χιονίσει λίγο περισσότερο από το κανονικό, αρχίζει η ενδοκρατική πάλη. Τα ίδια δεν έγιναν και στη Μάνδρα ή στο Μάτι; Ποιος έφταιγε; Ο ένας έλεγε η Αστυνομία, ο άλλος η Πυροσβεστική, ο τρίτος οι Δήμοι κι ο Ψινάκης και δίπλα κι η Δούρου! Όλοι μαζί κοστίζουν δις στους Έλληνες και ουδείς κάνει τη δουλειά του. Ίσως επειδή δεν ξέρει ουδείς ποια είναι αυτή η δουλειά του καθενός. Το μόνο που ξέρει είναι ποια…. ΔΕΝ είναι!

Η αλήθεια είναι ότι ανεξαρτήτως της γάγγραινας των συναρμοδιοτήτων και των ανευθυνοϋπεύθυνων, έπεσαν τόσα πολλά δέντρα επάνω στα καλώδια που δεν θα μπορούσε να λυθεί γρήγορα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Έτσι, είναι απολύτως γελοίο  να κάνει πολιτική σπέκουλα κι η αντιπολίτευση. Λες και δεν ήταν κυβέρνηση, λες και όλα λειτουργούσαν ως ελβετικό ρολόι επί των ημερών τους. Ή λες και τώρα που είναι ο Μητσοτάκης πέφτουν δέντρα ως να μη θυμόμαστε τι έγινε επί των ημερών τους στην εθνική με μικρότερη χιονόπτωση ή πλημμύρες ή πυρκαγιές!

Κάτι τελευταίο: Ο ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται την κυβέρνηση επειδή δεν έκανε …προσλήψεις τεχνικών στη ΔΕΗ (τι άλλο θα έλεγε;) κι επειδή δεν επένδυσε στην υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος! Νομίζουν ότι έχουμε ξεχάσει σε ποια κατάσταση παρέδωσαν τον κολοσσό που λέγεται ΔΕΗ! Ουσιαστικά υπό πλήρη κατάρρευση και σώθηκε χάριν στις ενέργειες του Χατζηδάκη και του σπουδαίου τεχνοκράτη Στάση!  Όπως, κάνουν ότι δεν γνωρίζουν ότι η μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ είναι η αλλαγή παραγωγής ρεύματος από τον λιγνίτη που κοστίζει δισεκατομμύρια και ρίπους στην «πράσινη ενέργεια».

Ως επίλογο δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε το λαμπρό πεδίο δόξας για τον Μητσοτάκη, που ανέδειξε και πάλι η κακοκαιρία. Ιδού μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να προχωρήσει:  Να συγκεντρωθούν οι  αρμοδιότητες  που είναι διάσπαρτες σε πολλούς, σε ένα φορέα. Ακόμη κι αν κάποιοι μείνουν χωρίς αντικείμενο. Ούτως ή άλλως ακόμη κι όταν έχουν αντικείμενο κι αρμοδιότητες δεν τις ασκούν….

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα