Ο πολιτικός αρχηγός που ως πρωθυπουργός πραγματοποίησε, κατά τον ίδιο πάντα, κρυφές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για έναν ολόκληρο χρόνο πριν φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών με τους απαράδεκτους όρους, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για “μυστικές” συζητήσεις αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, μπροστά στην αγωνία του μη τυχόν και η σημερινή κυβέρνηση πετύχει την επανένωση των Γλυπτών, εγείρει θέμα “μυστικού deal” και μάλιστα τη στιγμή που το υπουργείο Πολιτισμού με σαφήνεια τονίζει την πάγια ελληνική θέση σύμφωνα με την οποία δεν τίθεται θέμα αναγνώριση ιδιοκτησίας τους από το Βρετανικό Μουσείο.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην απελπισία του συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους τον αρχαιολόγο και μάλιστα Σάββατο για δώσει την ανάλογη δραματική πτυχή, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση. Σύμφωνα δέ με τις διαρροές θα ζητήσει και σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητώντας πλήρη ενημέρωση για τις όποιες συζητήσεις.

Ποιός; ο πολιτικός αρχηγός που ως πρωθυπουργός έφερε μια συμφωνία, αυτή των Πρεσπών, για την ονομασία της γείτονας χώρας ως Βόρεια Μακεδονία μέσω της οποίας παραχωρούσε γλώσσα (οι τελευταίες εξελίξεις με την ΜΚΟ που θα διδάσκει την “μακεδονική” γνωστές) και εθνικότητα λέγοντας ότι αν ενημέρωνε τις πολιτικές δυνάμεις δεν θα προχωρούσε η συμφωνία.

Στη συνάντηση που έγινε με το σύλλογο των αρχαιολόγων τελικά και με φωτογραφίες με φόντο την Ακρόπολη για να υπάρξει η ανάλογη δραματοποίηση, ο Αλέξης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που μιλούν ρητά για δανεισμό ή για ανταλλαγή και με πολύ συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Και υποστήριξε πως «αυτό είναι έξω από κάθε πλαίσιο και ηθικής αλλά και συνολικής διάστασης, διότι οι θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι σαφώς και ρητά διατυπωμένες σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Και η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα – πολύ δε περισσότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας – στα παρανόμως αποσπασθέντα – στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραβλέψει. Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει»

Για να ζητήσει «να υπάρξει επίσημη ενημέρωση και στις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στα θεσμικά όργανα της κοινότητας των αρχαιολόγων που για χρόνια δίνουν αυτόν τον αγώνα και βεβαίως να υπάρξει άμεση αποσαφήνιση ότι κανείς δεν μπορεί να κινηθεί έξω από το πλαίσιο που υπάρχει τουλάχιστον τα τελευταία σαράντα χρόνια από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Και αυτό οταν επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στις συζητήσεις και τις ελληνικές διεκδικήσεις και όταν η ελληνική πλευρά με τις κινήσεις της, όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, «προκάλεσε την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021 που αναγνωρίζει το θέμα ως διακρατικό, την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan, την ενίσχυση του διεθνούς κλίματος και την πλήρη μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Βρετανία υπέρ του ελληνικού αιτήματος»

Τι έκανε όμως ο ίδιος ως πρωθυπουργός για ένα μείζονος εθνικής σημασίας θέμα; Για το Μακεδονικό; Και τι απαντούσε για παράδειγμα τον Ιούνιο οτυ 2018 σε ερώτηση που του τέθηκε σε συνέντευξη στην ΈΡΤ;

«ΕΡ. Αυτή τη συμφωνία, πότε την πήρε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πριν από τρεις ώρες.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χθες το μεσημέρι έκλεισε η συμφωνία. Και κοιτάξτε, δεν έχουν την ίδια στάση μονάχα στις δηλώσεις τους, έχουν την ίδια στάση και στη συμπεριφορά τους Ιβανόφ και Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον πήρα χθες τηλέφωνο για να τον ενημερώσω και μου είπε «δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις», όπως έκανε ο Ιβανόφ στον Ζάεφ.

ΕΡ: Μα, αν δεν είχε να διαβάσει το χαρτί; Οποιοσδήποτε. Και εσείς το ίδιο θα λέγατε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι θα έλεγα εγώ; Θα με έπαιρνε ο Πρωθυπουργός εμένα να μου πει «θέλω να σας ενημερώσω» και θα έλεγα «όχι, μην μου πεις»; Προφανώς να πάρει το χαρτί. Το χαρτί δεν το είχα στα χέρια μου εγώ κατ΄ αρχάς. Εγώ είχα τις σημειώσεις, είχα το draft, αλλά, όπως ξέρετε, η συμφωνία έκλεισε, οι τελευταίες διατυπώσεις, όχι από δια ζώσης συνάντηση, αλλά από διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες. Έπρεπε, λοιπόν, για να είμαστε πλήρως κατοχυρωμένοι και να μην βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις και οι δυο πλευρές να στείλουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όπως εμείς το είχαμε, στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, τον κ. Νίμιτς, ο ίδιος να επικυρώσει ότι είναι ίδια, να κάνει και τις διορθώσεις τους, ακολούθως να τις στείλει στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, να μονογράψουν κάθε σελίδα οι υπουργοί των Εξωτερικών, να τα ξαναγυρίσουν στον Νίμιτς και αυτός να ξαναγυρίσει το τελικό κείμενο. Αυτό κράτησε λίγες ώρες

Είχε προσθέσει δέ ότι «εχω ενημερώσει δια ζώσης στο γραφείο μου, όπου έχω δεχτεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Έχει συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Κοτζιάς. Έχω πάρει τρεις φορές τηλέφωνο να ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς. Έχει συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Αυτό είναι μυστική διπλωματία;» Πότε; όταν είχαν φτάσει στο τελικό στάδιο και ο Τσίπρας κόντευε να δώσει το σκέτο “Μακεδονία” ως όνομα.

Με λίγα λόγια ακούγεται περίπου ως ανέκδοτο να μιλά το πρώην πρωθυπουργός για μυστικές συζητήσεις και μυστική διπλωματία όταν έχει προβεί σε ενέργείς όπως η παραπάνω, τις οποίες μάλιστα έχει επιβεβαιώσει ο ίδιος, πριν ενημερώσει οποιονδήποτε στο εσωτερικό της χώρας, ειδικά τα κόμμα της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι απλό. Επισήμως το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναφέρει με σαφήνεια ότι θεωρεί πως τα Γλυπτά έχουν κλαπεί. Άρα θέμα δανεισμού με την μορφή που το επισημαίνει και ο Αλέξης Τσίπρας δεν τίθεται.

Ως εκ τούτου το ζήτημα είναι άκρως μικροκομματικού περιεχομένου αφού η αγωνία του Τσίπρα και των συνεργατών του μη τυχόν και υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα πριν τις εκλογές είναι μεγάλη. Και αυτό διότι κινείται με βάση τη δική του λογική πιστεύοντας πως όλα κινούνται με βάση την επόμενη εκλογική μάχη στην οποία ο ίδιος κινδυνεύει να υποστεί μια ή καλύτερα δύο σημαντικές ήττες άμεσα συνδεδεμένες με το πολιτικό του μέλλον.

Μπροστά σε αυτό δείχνει διατεθειμένος ακόμη και να βάλει εμπόδια σε οποιαδήποτε διαδικασία, αφού υιοθετεί δημοσιεύματα για να δείξει μυστικά deal και άλλες θεωρίες συνωμοσίας.

ΥΓ. Ακόμη και το γεγονός πως έκανε σύσκεψη με το σύλλογο των αρχαιολόγων, τους συνδικαλιστές δηλαδή και δεν απευθύνθηκε στα αρμόδια όργανα επιβεβαιώνει τους λόγους της αντίδρασής του ενδεχομένως και τους στόχους του.