Τα γκάλοπ του δείχνουν την έξοδο

383

Η παραπαίουσα κυβέρνησή του θα αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο,ειδικώς αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ;. Κι αυτό διότι τα τελευταία δύο χρόνια το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε πορεία σταθερής αποδρομής, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των ποιοτικών στοιχείων σειράς δημοσκοπήσεων και κυρίως από το αρνητικό εύρος των κοινωνικών δεικτών σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος.

του Νίκου Σίμου
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν της παγιωμένης πλέον μεγάλης διαφοράς στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ, εδώ και καιρό το εκλογικό σώμα έχει δώσει πιθανότητα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε κυριολεκτικώς …πολικά ποσοστά.
Το σημαντικό όσον αφορά στο συνεχές πλέον προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η στροφή και πάλι της κοινωνίας προς την Νέα Δημοκρατία συντελείται παρά το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν συναίσθηση ότι τα περιθώρια μη εφαρμογής από την ΝΔ των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και δι’ αυτών έχει δεσμεύσει την χώρα, είναι πολύ περιορισμένα, έως αδύνατον, να μην ικανοποιηθούν.
Ένα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν για τη στροφή και πάλι της κοινωνίας προς την Νέα Δημοκρατία είναι η αξιολόγηση από αυτήν του ποια κυβέρνηση στην περίοδο της κρίσης έχει επιβαρύνει περισσότερο τον ελληνικό λαό. Εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι παλαιότερη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που είχε διερευνήσει τις σχετικές εκτιμήσεις της κοινωνίας αποκάλυψε ότι το 40% των πολιτών θεωρεί ότι τα πιο επώδυνα μέτρα τα πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα (!). Ακολουθούσε με ποσοστό 17,5% η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ μόνο ένα 13,5% θεωρούσε ότι επιβάρυνε περισσότερο την ελληνική κοινωνία η νεοδημοκρατική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά!
Επιπλέον ένα άλλο στοιχείο που επιδεινώνει την εκλογική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός οτι η κυβέρνηση, μολονότι αριστερή –όπου ως γνωστόν οι αριστεροί εμφανίζονται ως μονοπωλούντες την κοινωνική ευαισθησία – έχει προ πολλού παύσει να έχει κοινωνική αναφορά. Αυτό δε το αρνητικό στοιχείο έχει δύο αναγνώσεις:
Πρώτον, εξ αιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, είναι καθολική η απαισιοδοξία του κόσμου για το μέλλον του και, κατ’ επέκταση, για το μέλλον της χώρας.
Δεύτερον αυξάνεται συνεχώς η διαφορά στην καταγραφόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ειδικότερα όσον αφορά τους κοινωνικούς δείκτες στους οποίους εμφανίζει αρνητικές επιδόσεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούνται τα εξής:
-Σταθερά η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου σε ποσοστό 88+% (καθότι το ποσοστό αυτό εμφανίζει μερικές διακυμάνσεις πάντοτε προς τα επάνω) θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Είναι αυτονόητο δε ότι την λάθος κατεύθυνση την χρεώνονται αποκλειστικώς οι έχοντες την διακυβέρνηση της χώρας.
-Αυξανόμενο συνεχώς είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα χειροτερεύσει το οικονομικό κλίμα. Τα σχετικά ποσοστά ξεκινούν από το 65% και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πλησιάσει το 80%. Χαρακτηριστικό δε της απαισιοδοξίας του κόσμου είναι το γεγονός ότι όσοι πιστεύουν ότι το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί αντιπροσωπεύουν μονοψήφιο ποσοστό
Κάπως αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη εκάστου νοικοκυριού για την προσωπική του κατάσταση με το σχετικό ποσοστό να αγγίζει πλέον το 70%.
-Το πιο επιβαρυντικό στοιχείο εκ των κοινωνικών δεικτών είναι αυτό που αντιπροσωπεύει την ικανοποίηση από την λειτουργία της κυβέρνησης. Τους τελευταίους μήνες είναι σταθερά πάνω από το 80%
Προφανώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πολίτες πιστεύουν σε εξ ίσου συντριπτικά ποσοστά ότι δεν μπορεί πλέον να προσφέρει τίποτε παραπάνω στη χώρα η σημερινή κυβέρνηση, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι από όσους είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές το 47% είχαν την ίδια αντίληψη, ότι δηλαδή εξάντλησε η αριστερή κυβέρνηση τις δυνατότητές της για προσφορά στη χώρα!

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr