Σαν σήμερα πριν από 46 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δύο μήνες αφότου είχε επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από 11 χρόνια αυτοεξορίας στο Παρίσι, ανακοίνωνε την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Όχι σαν συνέχεια της ΕΡΕ, αλλά ως ένα νέο ξεκίνημα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. «Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος».

του Χάρη Παυλίδη

Κι αυτό φρόντισε να το εφαρμόσει στην πράξη με την νομιμοποίηση του ΚΚΕ, το δημοψήφισμα που έβαλε οριστικό τέλος στη βασιλεία, αλλά και με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Από εκείνη την ημέρα του Οκτωβρίου του 1974 μέχρι σήμερα, οι 9 πρόεδροι της κεντροδεξιάς παράταξης που τον διαδέχθηκαν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια «ευρεία και ζωντανή παράταξη» όπως εκείνος την είχε οραματισθεί.

Δεν κατάφεραν, όμως, όλοι να τηρήσουν όλες τις υποσχέσεις του όπως είχαν διατυπωθεί στην ιδρυτική διακήρυξη της 4ης Οκτωβρίου. Την κυριότερη ότι η Νέα Δημοκρατία, «θα ανανεώνεται διαρκώς από τις νέες δυνάμεις της χώρας, τις οποίες θεωρεί πάντα προνομιούχες, γιατί εμφανίζουν αμεσώτερα τον παλμό της εποχής μας».

Ο δρόμος προς τον φιλελευθερισμό

Η Νέα Δημοκρατία της δεκαετίας του ’70 έκανε γενναία βήματα προκειμένου να καλύψει τον κεντρώο χώρο και να αποκτήσει φιλελεύθερο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία αποκτούσε την φιλελεύθερη ταυτότητα.

Η κυβέρνηση Τζαννετάκη αποτελούσε ένα ιστορικό επίτευγμα χωρίς προηγούμενο για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» του ’89 με τη συμμετοχή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο στη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε μια ευρωπαϊκή φιλελεύθερη παράταξη.

Η πολιτική αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας διακόπηκε και μαζί μια μεγάλη ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ακολούθησαν τα «πέτρινα χρόνια» και η επιστροφή με τον Κώστα Καραμανλή και το αφήγημα του «μεσαίου χώρου». Η οδυνηρή ήττα του 2009 και η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά με τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σ’ αυτόν τον σχεδόν μισό αιώνα ζωής της Νέας Δημοκρατίας, το αξιοσημείωτο είναι πως η φιλελεύθερη παράταξη προς χάριν του εθνικού συμφέροντος και όποτε οι περιστάσεις την καλούσαν, δεν δίσταζε να συνεργασθεί με τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Η νέα δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο 10ος στη σειρά πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Το «10» το καλό που θα οδηγήσει την φιλελεύθερη παράταξη στον πρώτο μισό αιώνα παρουσίας της στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Και είναι αυτός που καλείται ιστορικά να ανανεώσει την παράταξη με τις «νέες δυνάμεις της χώρας» στο πνεύμα του ιδρυτή της.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται σήμερα 46 χρονών, αλλά ο στόχος του είναι να την διατηρήσει «Νέα» και προσαρμόσιμη στις ανάγκες της εποχής. Τα νέα πρόσωπα που εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός να εφαρμόσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι η ανανέωση δεν είναι αυτοσκοπός. Η συντριπτική πλειονότητα δικαίωσε την επιλογή τους.

Ωστόσο η διαρκής ανανέωση χρειάζεται και την αποδοχή της κοινωνίας. Κι αυτό αποτελεί το διαρκές στοίχημα του Πρωθυπουργού, ο οποίος δείχνει με τις αποφάσεις του να γνωρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν εφόσον είναι συνδεδεμένες με τις ανάγκες της κοινωνίας, και έχουν αποδοχή όταν εκτός από κοινωνικό πρόσημο δείχνουν το δρόμο στο μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σήμερα αυτός που σηκώνει το βάρος μιας ιστορίας 46 χρόνων, αλλά επ’ ουδενί δεν έχει διάθεση να γίνει αχθοφόρος ιδεοληψιών ή ιδιοκτησιακών αντιλήψεων. Η παράταξη για να μείνει και τα επόμενα χρόνια ζωντανή δεν χρειάζεται «εικονοκλάστες», αλλά σκεπτόμενους ανθρώπους που φροντίζοντας να ερμηνεύουν διαλεκτικά  την ιδρυτική διακήρυξη με τα δεδομένα της εποχής να την διατηρούν επίκαιρη.

Ο Πρωθυπουργός, στο πνεύμα της ιδρυτικής διακήρυξης του ’74, ανέλαβε να «κάνει στην Ελλάδα πράξη την επωνυμία της παράταξης- να δώσει στη χώρα μια νέα δημοκρατία».

Οι 10 πρόεδροι της ΝΔ

-Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής 04/10/1974 – 08/05/1980 Ιδρυτής του κόμματος
-Γεώργιος Ράλλης 09/05/1980 – 09/12/1981 Κοινοβουλευτική Ομάδα
-Ευάγγελος Αβέρωφ 10/12/1981 – 01/09/1984 Κοινοβουλευτική Ομάδα
-Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 02/09/1984 – 03/11/1993 Κοινοβουλευτική Ομάδα
-Μιλτιάδης Έβερτ 04/11/1993 – 21/03/1997 Κοινοβουλευτική Ομάδα
-Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής 22/03/1997 – 29/11/2009 Συνέδριο του κόμματος
-Αντώνιος Σαμαράς 30/11/2009 – 05/07/2015 Εκλογή από τη βάση
-Ευάγγελος – Βασίλειος Μεϊμαράκης 06/07/2015 – 22/11/2015 Διορισμός (μεταβατικός)
-Iωάννης Πλακιωτάκης 23/11/2015 – 11/01/2016 Διορισμός (μεταβατικός)
-Κυριάκος Μητσοτάκης 11/01/2016-                     Εκλογή από τη βάση