Δύο φλέγοντα ζητήματα μονοπωλούν την ελληνική δημοσιογραφία και τις διαδικτυακές συζητήσεις: η εμφάνιση του νέου κορωνοϊού με την ονομασία Covid19 καθώς και η πρωτοφανής κατάσταση στα σύνορά της στον Έβρο.

Η ανησυχία του κοινού αντικατοπτρίζεται με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο και στις διαδικτυακές δημοσιεύσεις και συζητήσεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καθημερινός όγκος των αναφορών, που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες.

Μέσα σε 30 ημέρες (15/2-15/3), οι αναφορές στον Covid19 πλησίασαν τις 1.340.000, ενώ για την ίδια περίοδο οι αναφορές στον Έβρο πλησίασαν τις 770.000. Το 64% των συνολικών δημοσιεύσεων αφορά τον νέο κορωνοϊό και το 36% το θέμα του Έβρου.

Και για τα δύο θέματα, είχαμε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο tweets και οι υπόλοιπες δημοσιεύματα σε ειδησεογραφικά sites και blogs, ενώ ελάχιστες ήταν οι αναφορές σε YouTube και forums.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, οι συζητήσεις αρχίζουν να εντείνονται ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και παρατηρείται μία σημαντική άνοδος στις αναφορές για τον κορωνοϊό (+250%), σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, καθώς άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως η είδηση για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Από τις 23 έως τις 27 Φεβρουαρίου, οι αναφορές στον κορωνοϊό ξεπερνούν σταθερά τις αναφορές στον Έβρο, ενώ στις 28/2, η κατάσταση αντιστρέφεται, καθώς θα λέγαμε ότι οι αναφορές στον κορωνοϊό “κάνουν κοιλιά”, και αυξάνονται θεαματικά οι δημοσιεύσεις για τις εξελίξεις στον Έβρο.

Την 1η Μαρτίου, οι αναφορές για τον Έβρο σημειώνουν ρεκόρ, με πάνω από 83.000 μέσα σε μία ημέρα και έκτοτε αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται. Στις 5 Μαρτίου, φαίνεται ότι τα δύο θέματα απασχόλησαν εξίσου την επικαιρότητα με σχεδόν ίδιο αριθμό αναφορών.

Όμως, ειδικά μετά την αύξηση των κρουσμάτων, το θέμα της υγείας αρχίζει και κυριαρχεί εκ νέου στην ειδησεογραφία και στις συζητήσεις μεταξύ των χρηστών.

Με την ανησυχία του κοινού να αυξάνεται, όσο ανακοινώνονται νέα κρούσματα και θάνατοι καθώς και με την παύση λειτουργίας σχολείων, καταστημάτων κτλ, ο Covid19 γίνεται – όπως σε όλο τον πλανήτη – το πρώτο και βασικό θέμα της ελληνικής ειδησεογραφίας. Καθημερινά και με σταθερό ρυθμό, οι αναφορές στον νέο κορωνοϊό είναι περισσότερες από αυτές της προηγούμενης ημέρας. Στις 15 Μαρτίου, οι αναφορές άγγιξαν τις 124.000 και η εμπειρία δείχνει ότι η τάση συνεχούς αύξησης θα συνεχιστεί.

“Ελλάδα” και “χώρα” είναι οι λέξεις, που κυριαρχούν στις συζητήσεις των δύο θεμάτων συνδυαστικά, ενώ η κυρίαρχη λέξη για το θέμα του Έβρου είναι τα “σύνορα” και για το θέμα του Covid19 η “υγεία” και τα “κρούσματα”.