ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός

376

Συνέδριο του νέου διευρυμένου ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο τρίμηνο του 2020 και εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση, σε μια παράλληλη διαδικασία με την ανάδειξη των σύνεδρων, προβλέπει ένα από τα σχέδια που προκρίνει η ηγεσία του κόμματος, στην προσπάθεια συγκρότησης της μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης.

Οπως αναφέρει το Εθνος, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιάζεται να εξαγγείλει την πραγματοποίηση του συνεδρίου εντός του φθινοπώρου -το τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το καταστατικό προβλέπεται ανά τριετία-, αλλά επιλέγει τη διενέργειά του σε μια περίοδο κατά την οποία θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για το άνοιγμα του κόμματος και την εγγραφή νέων μελών.

Αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που επιμένουν ότι η διαδικασία που αξιολογείται ως καταλληλότερη προβλέπει «πρώτα άνοιγμα και έπειτα συνέδριο», ώστε τους επόμενους μήνες να γίνει η κατάλληλη προεργασία που θα οδηγήσει στο συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, αμέσως μετά τις εκλογές είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «restart» για να περιγράψει την αναγκαιότητα μετασχηματισμού του κόμματος σε μια ευρύτερη αριστερή παράταξη με προοδευτικά χαρακτηριστικά. Στην παρούσα φάση φαίνεται πως προκρίνεται και η ιδέα για εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση. Βεβαίως, το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την εκλογή του προέδρου του κόμματος από το συνέδριο, και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να επιλυθεί το επόμενο διάστημα για να μην υπάρξουν προσκόμματα.

Επίσης, προβλέπει πως στο συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν μέλη τα οποία έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δίμηνο από την εγγραφή τους στο κόμμα. Εάν προχωρήσει η επιλογή για ανάδειξη της ηγεσίας από ένα ευρύτερο σώμα, δεν αποκλείεται αυτό να γίνει παράλληλα με τις διαδικασίες για εκλογή συνέδρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν προηγηθεί πολλές συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιούνται και οι εγγραφές νέων μελών.

Ολη η διαδικασία θα συνοδευτεί από ανοίγματα σε χώρους δουλειάς, συνδικαλιστικούς φορείς και, φυσικά, στη νεολαία, η οποία θα προχωρήσει παράλληλα στη δική της ανασυγκρότηση.