ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος κρατάει ποιον

276

Η τελευταία επανεμφάνιση των Νίκου Παππά και Πάνου Κομμένου, που προέκυψαν από τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Σάμπυ Μιωνή και της εφημερίδας «Παραπολιτικά», έρχονται να προστεθούν σαν ψηφίδες στο παζλ μιας τετραετίας και αναδεικνύει τους… αρμούς στο ισχυρό τετράγωνο εξουσίας που διαμόρφωναν από το 2015 οι Τσίπρας, Παππάς, Κομμένος και Παπαγγελόπουλος.

Αυτής της διακυβέρνησης ΣΥΡ1ΖΑ – ΑΝΕΛ, που είναι γεμάτη από, φαινομενικά πάντα, ασύνδετα διάσπαρτα ερωτήματα και κενά στις αφηγήσεις. Πρόκειται για μια σειρά υποθέσεων και περιστατικών για τα οποία τα μέλη της τότε κυβέρνησης και, κυρίως, ο Αλέξης Τσίπρας, ποτέ δεν θέλησαν να δώσουν οριστικές απαντήσεις. Αντιθέτως, έδειξαν μεγάλη διάθεση να τα καλύψουν προχείρως ή να τα αφήσουν να ξεχαστούν.

Ο Μανώλης της ΔΕΠΑ

Το 2017 η διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση της ΔΕΠΑ, κατηγορούσε τον, επίσης διορισμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκάτοχό της, Θεόδωρο Κιτσάκο, ότι επί διοικήσεώς του το χρέος της ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη εκτοξεύτηκε, πως διαπραγματεύτηκε ανταλλαγή του με δεσμευμένα ακίνητα και συνέχιζε να την προμηθεύει με αέριο, μέσω ενός πλέγματος εταιρειών, που εμφανίζονταν ως υποτίθεται άσχετες μεταξύ τους. Ο Κιτσάκος υποστήριξε ότι δρούσε εις γνώσιν ενός Μανώλη Πετσίτη, που συστηνόταν ως ενδιάμεσος της κυβέρνησης, φίλου του Νίκου Παππά, που φωτογραφιζόταν μέσα στο Μαξίμου και με υπουργούς που δήλωναν πως δεν τον γνώριζαν. Ο Μανώλης από την Καισαριανή, από σερβιτόρος με εισόδημα 1.500 ευρώ τον χρόνο φέρεται να εξελίχθηκε σε σύμβουλο επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και της ELFE. Για τη σχέση του, πάντως, με την κυβέρνηση απαντήσεις καταληκτικές δεν δόθηκαν, μόνο αόριστες αφηγήσεις για παλιές φιλίες της γειτονιάς.

Σε μαγικά νησιά

Ο Κύπριος Αρτέμης Αρτεμίου θεωρείται έμπειρος νομικός σε ζητήματα offshore εταιρειών. Μνημονεύεται στα Panama Papers σε σχέση με τρεις offshore. Στη μια ως συνιδιοκτήτης εμφανίζεται στέλεχος του ΑΚΕΛ, τον οποίο φέρεται να εκπροσωπούσε, φορολογικά, ο Πετσίτης. Συμπτωματικώς, όμως, το 2016 δημοσιοποιήθηκαν φιλικές φωτογραφίες του με τον Νίκο Παππά, από ταξίδια με ιδιωτικό τζετ στο Καράκας και την εξωτική νήσο Μαργαρίτα, συνοδεία επιχειρηματία φίλου του Μαδούρο. Η απάντηση του Παππά τότε ήταν ότι ερευνούσαν την «αγορά αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας». Ενα μήνα μετά ισχυρίστηκε το αντίστροφο, ότι ερευνούσαν το ενδεχόμενο εξαγωγών. Εν τω μεταξύ ο Αρτεμίου είχε φωτογραφηθεί εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου με κάζουαλ αμφίεση και μια πλαστική σακούλα στο χέρι. Ο λόγος της επίσκεψης ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, καθαρά τεχνοκρατικός, για κατάθεση πρότασης «επενδυτικού ενδιαφέροντος». Από την τότε κυβέρνηση πιο συγκεκριμένη απάντηση δεν υπήρξε.

Τα ορφανά βλήματα

Τον Νοέμβριο του 2017 αποκαλύπτεται ότι ο τότε υπουργός Αμυνας Πάνος Κομμένος είχε έντονο επεισόδιο με ταξίαρχο από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Αιτία ήταν μια σύμβαση πώλησης 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, διακρατική μεν αλλά με ιδιώτη μεσάζοντα. Τον Βασίλη Παπαδόπουλο, άνθρωπο με περιπετειώδη, σύμφωνα με μαρτυρίες, καριέρα στα εξοπλιστικά. Η συμφωνία αυτή χαρακτηριζόταν από μερικές ασυνήθιστες λεπτομέρειες: ο μεσάζων δεν κατέθεσε ποτέ ανέκκλητη πίστωση, από το πιστοποιητικό τελικού χρήστη που παρέδωσε έμοιαζαν να λείπουν στοιχεία, ενώ ο ίδιος εμφανιζόταν και ως υπεύθυνος εξαγωγής των βλημάτων, αντί του εθνικού μεταφορέα της Σαουδικής Αραβίας, όπως θα αναμενόταν. Επιπλέον, από επίσημο έγγραφο προέκυψε ότι το Ριάντ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για L00.000 βλήματα. Η κυβέρνηση επέμεινε ότι η πώληση ήταν διαφανής και συμφέρουσα, παραβλέποντας να εξηγήσει γιατί, αφού ήταν τόσο καλή, ξαφνικά πάγωσε πριν ολοκληρωθεί.

Τα «βοσκοτόπια»

Από την απόπειρα δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών του Ινστιτούτου Φλωρεντίας με τον νόμο Παππά, μας απέμεινε ένα μονολεκτικό ανέκδοτο: «βοσκοτόπια». Η οικογένεια Καλογρίτσα, διεκδίκησε το 2016, με τις ευλογίες της επιτροπής που είχε συστήσει η Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τηλεοπτική άδεια έναντι 52,6 ευρώ, με εγγυητική από την Τράπεζα Αττικής. Τελικώς αποσύρθηκε όταν ο έλεγχος πόθεν έσχες σκόνταψε σε ανύπαρκτα αποδεικτικά για καταθέσεις και μετοχές που δήλωνε και στα δανεικά βοσκοτόπια 5.029 στρεμμάτων στην Ιθάκη, που διεκδικούσε ως καταπατηθέντα ο δήμος. Για την υπόθεση ασκήθηκε δίωξη το 2019 εις βάρος του πρώην στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά, Λευτέρη Κρέτσου

Της Τζίνας Μοσχολιού από Τα Νέα

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr