Εκλογές ακόμη δεν ζητάει ο Αλέξης Τσότρας, και μια ανάγνωση αυτό το βλέπει ως το μετέωρο βήμα μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης που ψάχνει τον βηματισμό της. Μια άλλη ως κλιμακούμενη στρατηγική που παίρνει υπόψη της τη συγκυρία και τις διαθέσεις του κόσμου -που όπως λένε οι περισσότεροι δημοσκόποι δεν θέλουν να ακούσουν για κάλπη. Η πρόσφατη περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Θράκη και η ομιλία του στην Κομοτηνή έφεραν ένα κλικ πιο κοντά το αίτημα.

«Στη Δημοκρατία αυτός που δεν κάνει τη δουλειά, είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί, φεύγει. Του δείχνει την πόρτα το πραγματικό αφεντικό, ο κυρίαρχος λαός» ήταν μια αποστροφή του λόγου του. Δεν το έκανε όμως ευκρινές και παρότι εδώ για πρώτη φορά ο Τσίπρας χαρακτήρισε «απερχόμενο» τον Πρωθυπουργό. Το «να φύγουν» σε πολλούς θυμίζει την πρώτη στάση της ΝΔ μετά το 2016 όταν εκείνη ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και μορφοποίησε το «Φύγετε» ως πολιτικό αίτημα ενός αντισύριζα μετώπου όπου η ΝΔ ηγείτο. Ομως και τότε και ταχύτατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το αίτημα των εκλογών. «Τότε όμως δεν είχαμε πανδημία και νεκρούς κάθε μέρα» λέει στέλεχος του ΣΥ ΡΙΖΑ με γνώση του πολιτικού σχεδιασμού. Η αλήθεια είναι πως το άνωθεν επιχείρημα έχει στέρεη βάση και απ’ την αρχή το λένε οι της Κουμουνδούρου.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει δύο ακόμη δεδομένα. Πως οι εκλογές είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού, κάτι που το επαναλαμβάνουν οι του ΣΥΡΙΖΑ στον δημόσιο λόγο τους. Και παράλληλα πως δεν έχει υπάρξει ωρίμανση του αιτήματος «Φύγετε- λόγω της ρευστοποίησης που διαπερνά ακόμη το πολιτικό σκηνικό στον αντιπολιτευτικό άξονα.

Εξάλλου δεν έχει διαμορφωθεί εκείνο το αντι-ΝΔ μπλοκ κοινωνικά που θα έδινε τον χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί, αλλά και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις δημοσκοπήσεις που παρότι καταγράφουν σταθερή φθορά για την κυβέρνηση, δεν δείχνουν την ίδια ώρα και εκταμίευση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα των εκλογών είναι το κορυφαίο σημείο της λεγάμενης δομικής αντιπολίτευσης «και μια τέτοια δεν έχουμε δει ακόμη», σχολιάζει γνωστός επικοινωνιολόγος.

Ας μην ξεχνάμε πάντως πως στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν με έναν τρόπο τις εξελίξεις από το Κίνημα Αλλαγής αλλά και με προοπτική στο 3ο συνέδριό τους στα τέλη Φεβρουάριου μια αποκρυστάλλωση των διεργασιών που θα τους δίδουν τη δυνατότητα να ζητήσουν εκλογές αλλά και να έχουν να παρουσιάσουν έναν κομματικό μηχανισμό ετοιμοπόλεμο.

Του Δημήτρη Μανιάτη από Τα Νέα