ΣΥΡΙΖΑ: Ευθεία μπροστά η διάσπαση

502
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΟΙΞΕ το «κουτί της Πανδώρας» για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από μέσα δεν βγήκε ο Βαξεβάνης. Βγήκε το φάντασμα της εν δυνάμει διάσπασης, που πλανιέται εδώ και μερικές μέρες πάνω από την Κουμουνδούρου.

Γράφει ο ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η πρώτη αλλά δειλή εμφάνισή του έγινε τη νύχτα της 7ης Ιουλίου 2019 με τη συντριπτική ήττα. Ομως, το 31,5% που κατάφερε να καταγράψει ο Α. Τσίπρας το έδιωξε. Εμφανίστηκε ξανά όταν άρχισε η προσυνεδριακή συζήτηση. Τότε που ο Α. Τσίπρας είπε με τον πιο καθαρό τρόπο πως θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Κάτι οι συμβιβασμοί, κάτι οι χωρίς πολιτικό βάθος «συνθέσεις» και κάτι ότι το «μαγαζί» ήταν ακόμα «γωνία» έδιωξαν πάλι το φάντασμα από το κάδρο. Ξαναβγήκε για λίγο όταν συζητήθηκαν τα αίτια της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το «πόνημα» των Γ. Δραγασάκη, Α. Μπαλτά και Θ. Δρίτσα, το οποίο κατέληγε ουσιαστικά ότι έφταιγαν μόνο οι όλοι οι άλλοι κι όχι βέβαια ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ δεν ήταν ακόμα κατάλληλο ώστε το φάντασμα να πάρει κανονική θέση στις συνεδριάσεις των οργάνων και σε κάθε εσωκομματική συζήτηση. «Ωρίμασε» όμως απότομα όταν άρχισαν να συμβαίνουν μαζί τα εξής: η ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, η κοινωνική αποδοκιμασία για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του Εβρου, αλλά και η αρχική στάση του στην άκρως επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Εκεί υπήρξε ένα σημαντικό ρήγμα στο εκλογικό σώμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Οι μικρόψυχοι και εμμονικοί χειρισμοί της «παρέας του Πολάκη» οδήγησαν έναν στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ απ’ ευθείας στην αγκαλιά του Κ. Μητσοτάκη. Και ταυτοχρόνως ο Α. Τσίπρας άρχισε να βλέπει από πολύ μακριά τον Κ. Μητσοτάκη τόσο στη δημοφιλία όσο και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

ΤΟΤΕ ήταν που για πρώτη φορά χτύπησαν δυνατά οι καμπάνες, καλώντας το φάντασμα της διάσπασης ως επίσημο συνομιλητή στις εσωκομματικές διεργασίες. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος και η πασοκοποίηση του περιβάλλοντος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο οι αφορμές. Η ουσία ήταν πως για πρώτη φορά συνειδητοποιήθηκε από την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι ο Α. Τσίπρας και η παρέα του πηγαίνουν να κάνουν ένα άλλο δικό τους «μαγαζί». Η θρυαλλίδα όμως ήρθε αμέσως μετά. Κατ’ αρχάς με την αποκάλυψη της νόμιμης αλλά ανήθικης μπίζνας του Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος συμμετείχε κανονικά στην εμπορευματοποίηση του μεταναστευτικού, πλουτίζοντας κι άλλο. Κι αμέσως μετά στις καταιγιστικές αποκαλύψεις για το «αριστερό παρακράτος» που στήθηκε με τη συμφωνία Α. Τσίπρα και Π. Καμμένου.

ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ μηχανισμοί και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στην Κρατική Ασφάλεια και στην ΕΛ.ΑΣ., «κεντρικό μαγαζί» στο Μ. Μαξίμου και «μαγαζάκια» που όμως έβγαζαν «πολλά λεφτά», σκευωρίες και εκβιασμοί με σκοπό τα «πάρα πολλά λεφτά» και η συνειδητοποίηση ότι ο Α. Τσίπρας, ο «διαχειριστής» του Ν. Παππάς κι όλος ο στενός κύκλος των συνεργατών του ήταν στο κόλπο και ο «ηγέτης» τα ΗΞΕΡΕ όλα. Εκεί έγινε το ανεπανόρθωτο κρακ. Εσπασε εντελώς αυτό που ναι μεν είχε καταρρεύσει στην κοινωνία, αλλά κρατούσε ακόμα ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ: το ηθικό πλεονέκτημα και η αυταπάτη ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ του ιστορικού ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μπορεί να έχει παρωχημένες πολιτικές απόψεις και να είναι αγκυλωμένο σε ξεπερασμένες εμμονές, όμως δεν έχει τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και τον κυνισμό της «παρέας του Τσίπρα», αισθάνθηκε ξένο σώμα μέσα στο κόμμα που το ίδιο δημιούργησε και το οποίο αργότερα φιλοξένησε τον Α. Τσίπρα και τον έκανε και αρχηγό του. Ν. Βούτσης, Ε. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Π. Λάμπρου, ακόμα και ο Αλ. Φλαμπουράρης ή άλλα στελέχη της γενιάς του, που δεν είχαν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία του «μαγαζιού», συνειδητοποίησαν όχι μόνο τι ακριβώς έχει γίνει, αλλά και πόσο αδίστακτο είναι το παρεάκι του ηγέτη. Ενα παρεάκι που έχει από Π. Πολάκη και Δ. Παπασπιτούλη, μέχρι Ν. Παππά, Μανώλη Πετσίτη και τον «εκτελεστή» Ρασπούτιν. Κατάλαβαν πώς και σε τι τα είχε βρει ο Α. Τσίπρας με τον εξαφανισμένο Π. Καμμένο. Συνειδητοποίησαν ότι δεν έκαναν μια έστω παράταιρη κυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά μια Εταιρία. Κι αυτό είναι βαρύ. Πολύ βαρύ για τις συνειδήσεις κάποιων ανθρώπων που δεν έχουν το χαλασμένο DNA του Α. Τσίπρα και της παρέας του. Και είναι αρκετό ώστε να οδηγήσει έως τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για το συνέδριό του. Ενα συνέδριο που ξεκίνησε να γίνει συνέδριο πρόσθεσης και πολλαπλασιασμού και εξελίσσεται σε συνέδριο αφαίρεσης και διαίρεσης.

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr