Να είναι «ο επικυρίαρχος στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον οποίο όλα τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να συνεννοούνται» επιδιώκει η Τουρκία σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο, ο οποίος σημειώνει πως στην Άγκυρα, «αντιλαμβάνονται τον χώρο μεταξύ νοτίως Κύπρου και Κρήτης ως τουρκικό και θέλουν να ορίσουν το πώς θα μοιραστεί ο πλούτος».

O καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και «εξήγησε» τις τρέχουσες δράσεις της Άγκυρας, ενώ σχολίασε την επιδίωξη της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο, την επομένη της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, από τα τρία κύρια μέτωπα στην τουρκική εξωτερική πολιτική, δηλαδή Λιβύη, Συρία, Ελλάδα-Κύπρος, στα δύο πρώτα η Τουρκία «είναι ένας παίκτης και δίπλα της υπάρχουν και άλλοι παίκτες. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία είναι ο ισχυρός παίκτης. Δεν υπάρχουν ισχυρότερες δυνάμεις αυτήν που να εμπλέκονται. Έτσι, στα δύο πρώτα μέτωπα διεκδικεί θέση στο ‘’τραπέζι’’, ενώ στην περίπτωση της Ανατ. Μεσογείου, θέλει να αποδείξει ότι είναι ισχυρή περιφερειακή δύναμη».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, η Τουρκία «θα βγάλει όλο τον στόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να δείξει ότι είναι περιοχή που ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, όπως τα αντιλαμβάνεται η ίδια».

Παράλληλα, τόνισε, πως ο Ερντογάν θεωρούσε το μεταναστευτικό ως ισχυρό του όπλο για να πιέζει τους Ευρωπαίους για χρηματοδοτήσεις, κάτι που όμως «ξεφούσκωσε στον Έβρο». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, θα συνεχιστούν οι οχλήσεις προς στην Ελλάδα μέσω του μεταναστευτικού.

Αναφορικά με το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων το τελευταίο διάστημα, υπογράμμισε πως αμφότερες λαμβάνουν χώρα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, «όπου η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν τουρκικά ζωτικά συμφέροντα για αυτή. Γι’ αυτό πραγματοποιεί οι υπερπτήσεις».

Τέλος, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα στον διεθνή τύπο, το οποίο έκανε λόγο ότι Τούρκοι πράκτορες δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά.