Σε συντονισμό της δράσης της για την ανάσχεση της πανδημίας κορωνοϊού προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών κυριάρχησε η ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίου για όλα τα κράτη σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Επίσης καταδικάστηκαν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες, ως “εντελώς απαράδεκτες”.

Στην έκτακτη σύσκεψη, συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης Δέσμης Μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εισηγήσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνουν ότι η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων.

Αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Επιπλέον, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. «Όλα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους”.

Επίσης αποφασίστηκε η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Να προχωρήσουν άμεσα σε δραστικά μέτρα κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ η Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στη Σύνοδο Κορυφής ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι γρήγορα και σύντομα lockdown. «Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε.

«Απόψε συζητώ την κατάσταση του COVID-19 με τους ηγέτες της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται, δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Αμέριστη συμπαράσταση στη Γαλλία

Επίσης οι ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη Γαλλία και στον γαλλικό λαό και καταδίκασαν τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία, καθώς επίσης και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Εμανουέλ Μακρόν και στον γαλλικό λαό και ανέφερε ότι «η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την Τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη και υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

Εκφράστηκε, επίσης, η καταδίκη των προκλητικών ενεργειών και της ρητορικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «εντελώς απαράδεκτες». Τονίστηκε δε η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και επισημάνθηκε ότι τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία θα συζητηθούν ξανά στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.