Στο ευρωπαϊκό γήπεδο στέλνει την μπάλα για την μετά τον κορωνοϊό εποχή η ισπανική κυβέρνηση.  Η αποκατάσταση των οικονομιών που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό όπως η ισπανική και η ιταλική θα εξαρτηθεί μόνο απόένα μεγάλο σχέδιο «Μάρσαλ».

Για αυτό και ο Pedro Sánchez επέλεξε να παίξει σκληρά στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, και θα υιοθετήσει μια φιλόδοξη θέση, η οποία συνοψίζεται σε έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα η El Pais.  Προτείνει ένα ταμείο ύψους περίπου 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτείται από “ομόλογα στο διηνεκές” (perpetual bond) που θα εκδώσουν οι 27 χώρες της ΕΕ και τα χρήματα που θα δοθούν στις χώρες θα θεωρούνται μεταφορά μετρητών και όχι χρέος, εξήγησε η εφημερίδα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός φαίνεται να εκτιμά πως η πρόταση του θα ξεπεράσει τον γερμανικό σκόπελο και θα στηριχθεί από τις υπόλοιπες χώρες του Νότου και ειδικά την Ιταλία και την Γαλλία οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από τον κορωνοϊό.

Μέχρι τώρα, όλα τα μέτρα που σχεδίαζε η Ευρωομάδα βασίστηκαν σε δάνεια που θα έπρεπε να εξοφληθούν από τα κράτη μέλη. Στόχος τέτοιων μέτρων είναι η παροχή ρευστότητας στα πρώτα στάδια της κρίσης, αλλά χωρίς πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη, κάτι που θεωρείται απαραίτητο. Το ταμείο ανάκτησης που προτείνει η Ισπανία είναι μια εντελώς διαφορετική ιδέα.

Η Ισπανία είναι η χώρα που μέχρι στιγμής έχει καθορίσει σαφώς και εγγράφως την πρότασή της. Το ελάχιστο μέγεθος του ταμείου, αναφέρει το έγγραφο, «πρέπει να είναι εύρωστο για να έχει μακροοικονομικό αντίκτυπο και να αντισταθμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο της τρέχουσας κρίσης. Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες το εκτιμούν στο 1% του ΑΕγχΠ της ΕΕ (1 έως 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ). ” Η χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι έτοιμη έως την 1η Ιανουαρίου, συνεχίζει το έγγραφο. Και η Ισπανία προτείνει επίσης ότι οι επιχειρησιακές εργασίες για την «πλήρη εφαρμογή των τριών μέσων» που αποτελούν το «τριπλό δίχτυ ασφαλείας περίπου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για κράτη, εταιρείες και εργαζόμενους» πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 1η Ιουνίου 2020.

Δείτε το έγγραφο