Μια σειρά από παράγοντες στάθηκε στον δρόμο της επιδίωξης της Ελλάδας για μία πιο ουσιώδη απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα στη Σύνοδο Κορυφής ms Ε.Ε., που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Το μπλοκ Βερολίνου – Ρώμης – Μαδρίτης επέμεινε σε μία ήπια γραμμή – με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς ιδιαίτερα αρνητικούς στην προοπτικό νέων κυρώσεων κατά της Αγκυρας. Παράλληλα, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η απροθυμία της Γαλλίας να επιμείνει σε πιο σκληρά μέτρα, ενώ και η Αυστρία φάνηκε και αυτή να επαναπαύεται με τις χλιαρές διατυπώσεις των αρχικών προσχεδίων.

Η υπερφορτωμένη ατζέντα του Συμβουλίου ήταν ένα δυσοίωνο σημάδι σχετικά με το οξυγόνο που θα διετίθετο στο τουρκικό ζήτημα. Η εκκρεμότητα του βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης έφτασε τελικά μέχρι τη Σύνοδο, ενώ παράλληλα η πανδημία απασχόλησε την Πέμπτη για πολλές ώρες τους ηγέτες.

Ακόμα περισσότερος χρόνος και ενέργεια αφιερώθηκαν στο θέμα των ενδιάμεσων στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990). Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική διαπραγμάτευση, με την Πολωνία να μπλοκάρει για ώρες τα συμπεράσματα έως ότου λάβει επαρκείς εγγυήσεις χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασής της, διήρκεσε μέχρι τις 8 το πρωί – με αποτέλεσμα η Σύνοδος να ολοκληρωθεί χωρίς διάλειμμα λίγες ώρες αργότερα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στη δήλωσή του πριν από τη Σύνοδο, τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε συνεπείς απέναντι στις αποφάσεις που ελήφθησαν τον Οκτώβριο» και να «υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Ωστόσο στις κρίσιμες στιγμές, σύμφωνα με πηγές του Γιάννη Παλιολόγου και της «Καθημερινής», δεν πίεσε για πιο αυστηρές διατυπώσεις, σε κανένα από τα θέματα που έκαιγαν την Αθήνα.

Ο κ. Μακρόν φαίνεται να πείστηκε από τα επιχειρήματα της καγκελαρίου ότι η νέα αμερικανική διοίκηση που θα αναλάβει στις 20 Ιανουάριου θα οδηγήσει σε μία πιο μετριοπαθή πολιτική από την πλευρά της Αγκυρας. Η Ισπανία και η Ιταλία συνέπλευσαν σε αυτή τη γραμμή, τονίζοντας για πολλοστή φορά τη σημασία της Τουρκίας για την Ε.Ε. και την ανάγκη «να δοθεί μία ακόμα ευκαιρία στη διπλωματία».

Επιπλέον, παρά την εντονότατη ενόχληση στο Παρίσι για την πολιτική και τη ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος συμμερίζεται τις ανησυχίες του Βερολίνου ότι μία συγκρουσιακή στροφή απέναντι στην Τουρκία θα τη σπρώξει ακόμα πιο κοντά στη Μόσχα και στο Πεκίνο.

Τέλος, τίθεται το ερώτημα αν υπήρξε κάποια άτυπη συνεννόηση μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν, για ευθυγράμμιση του Βερολίνου με τη σκληρή στάση του Παρισιού απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αντάλλαγμα για μία ήπια στάση των Γάλλων απέναντι στην Αγκυρα. Οι δύο ηγέτες, σε κοινό τηλεφώνημα την Τρίτη με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφώνησαν το Brexit να μείνει εκτός ατζέντας της Συνόδου (σύμφωνα με τον Μαρκ Ρούτε, η ενημέρωση από την πρόεδρο της Επιτροπής για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων διήρκεσε μόλις 8 λεπτά). Τη μέρα μετά το τηλεφώνημα, η κ. Μέρκελ δήλωσε στην Bundestag ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για μη συμφωνία αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποχωρήσει στο κρίσιμο θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Χθες, αμφότεροι οι ηγέτες αρνήθηκαν να εμπλακούν σε απευθείας πολιτική διαπραγμάτευση με τον Μπόρις Τζόνσον.