Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνεδριάζει από σήμερα ενόψει της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Κίεβο και τους συμμάχους του να ελπίζουν να κερδίσουν την ευρεία στήριξη των χωρών σε ένα προσχέδιο απόφασης το οποίο ζητεί “δίκαιη και βιώσιμη” ειρήνη.

Το προσχέδιο απόφασης, το οποίο προωθούν περίπου 60 χώρες, “υπογραμμίζει την ανάγκη να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατό, συνολική ειρήνη, δίκαιη και βιώσιμη στην Ουκρανία, βάσει των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ”.

Το προσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία μετά τις ομιλίες των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΟΗΕ, οι οποίες θα ξεκινήσουν σήμερα στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως την Πέμπτη.

Όπως και τα προηγούμενα ψηφίσματα, το κείμενο επαναλαμβάνει “τη δέσμευση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”, “απαιτεί” την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και καλεί σε “τερματισμό των εχθροπραξιών”.

Ωστόσο δεν κάνει αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων το οποίο παρουσίασε τον Νοέμβριο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία αποφάσισε να μην υπάρχει αναφορά σε αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο προκειμένου να καταφέρει το προσχέδιο απόφασης να γίνει δεκτό με τις περισσότερες δυνατές ψήφους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον όσες τον Οκτώβριο, όταν 143 χώρες ψήφισαν υπέρ της απόφασης που καταδίκαζε την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

“Καταλήξαμε σε ένα κείμενο το οποίο προσπαθεί πραγματικά να ενώσει τη διεθνή κοινότητα, να είναι όσο πιο συγκροτημένο και θετικό γίνεται”, σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Έναν χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης θα είναι ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι “δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της με τη βία”, πρόσθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας την ελπίδα η Μόσχα “να αισθανθεί πραγματικά απομονωμένη, σε μια στιγμή η πίεση θα είναι πάρα πολύ μεγάλη για να μπορεί να αντισταθεί”.

Το να στηρίζει κάποιος την ειρήνη στην Ουκρανία “δεν σημαίνει ότι επιλέγει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας” αλλά ότι “υπερασπίζεται τη Χάρτα” του ΟΗΕ, εκτίμησε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, την ώρα που κάποιες χώρες του νότιου ημισφαιρίου εμφανίζουν μια κάποια κόπωση από το γεγονός ότι το βόρειο ημισφαίριο επικεντρώνεται σε αυτόν τον πόλεμο.

“Ακόμη και ο ενδεχόμενος τερματισμός των εχθροπραξιών χωρίς ένα ξεκάθαρο κίνητρο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις καθώς και για την επίλυση των ζητημάτων που οδήγησαν στην κρίση δεν θα φέρει μια μακροπρόθεσμη λύση”, εκτίμησε ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια σε επιστολή του προς τις χώρες μέλη του ΟΗΕ.

“Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ‘διάλογο’ ή ‘διαπραγματεύσεις’”, πρόσθεσε αναφερόμενος στο προσχέδιο απόφασης. “Αν το κείμενο εξακολουθήσει να μην τηρεί τις ισορροπίες και παραμείνει αντιρωσικό, όπως είναι τώρα, ζητάμε από τις χώρες μέλη να το καταψηφίσουν”, πρόσθεσε.

Στα σκαριά λύση και από την Κίνα

Σε αυτό το πλαίσιο η Κίνα, που “ανησυχεί πολύ” ότι η σύγκρουση “θα βγει εκτός ελέγχου”, επεσήμανε ότι επιθυμεί να παρουσιάσει σύντομα μια πρόταση προκειμένου να βρεθεί “πολιτική λύση” στον πόλεμο.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Γιουν δήλωσε χθες Τρίτη στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του θα καταθέσει “ένα κείμενο θέσεων” για την Ουκρανία πιθανόν μέσα στις επόμενες ημέρες, το οποίο “θα παρουσιάζει τις σταθερές απόψεις της Κίνας στο θέμα”.

“Δεν το αποκαλέσαμε ποτέ ειρηνευτικό σχέδιο. Είναι ένα κείμενο θέσεων”, τόνισε ο Ζανγκ. “Θα εξακολουθήσουμε να υπογραμμίζουμε τον σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών. Τονίζουμε ότι οι χώρες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανησυχίες για την ασφάλεια η μία της άλλης”, πρόσθεσε.

“Κυρίως ζητάμε ειρήνη, διάλογο και μια ειρηνική διευθέτηση”, κατέληξε.

Η Κίνα όπως και η Ινδία είχαν απέχει από τις προηγούμενες ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

Κι αν το Κίεβο “δεν έχει διάθεση να συζητήσει προς το παρόν”, χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία ή η Νότια Αφρική “ενδέχεται να αρχίσουν να λένε ότι η Ουκρανία αποτελεί εμπόδιο στην ειρήνη”, σχολίασε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν αναλυτής στο International Crisis Group.

“Για αυτό τον λόγο οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν μια αναφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών στο κείμενο αυτής της εβδομάδας”, εκτίμησε.

Αν και το προσχέδιο απόφασης είναι κυρίως “συμβολικό”, όπως επεσήμανε ο Γκόουαν, θα έχει αξία καθώς θα υπογραμμίσει την απομόνωση της Ρωσίας “υπονομεύοντας τον ισχυρισμό του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι ηγείται ενός μεγάλου αντιδυτικού συνασπισμού”.