Συνεχίζεται το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης

22

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και δια βίου μάθηση», το οποίοι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

«Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ξεριζώνει χρόνιες παθογένειες οι οποίες ιδιαίτερα την περίοδο της πολυετούς κρίσης στερούσαν βαθμούς ελευθερίας από τους μαθητές και τις νέες γενιές της πατρίδας μας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 30η θέση ανάμεσα σε 31 Ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων για το έτος 2020», είπε και σχολίασε:

«Το σχέδιο νόμου είναι:

– Ολιστικό, καθώς στοχεύει στη συνολική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης (ΕΕΚ) και Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ).

– Κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο, καθώς προσφέρει ίσες ευκαιρίες για όλους. Καθιστά την ΕΕΚ, από λύση ανάγκης για τους πιο αδύναμους, συνειδητή επιλογή για πολλούς.

– Εθνικά αναπτυξιακό, καθώς προσφέρει ουσιαστικές εναλλακτικές επιλογές στους νέους μας, τους εφοδιάζει με σύγχρονες δεξιότητες και προσφέρει ευκαιρίες για ποιοτικές, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας.

Η δημιουργία νέων ευκαιριών για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, σπουδαστές και εργαζόμενους, συνιστά προϋπόθεση ελευθερίας και ανάπτυξης της προσωπικότητας τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους».

Στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε, ακολουθεί, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, μετά από εξαντλητική δημόσια διαβούλευση. «Ένα νομοσχέδιο το οποίο λύνει, τολμηρά, χρόνια προβλήματα, όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και η γρήγορη εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων. Είναι -πιστεύω- ένα νομοσχέδιο το οποίο συνδυάζει την ισόρροπη ανάπτυξη πάντα με τον σεβασμό στο περιβάλλον».

Τέλος θα ακολουθήσει, θα έχει κατατεθεί στις επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστεί λογικά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, την αναμόρφωση του νόμου 4412. Ένα νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει περισσότερη διαφάνεια αλλά κυρίως ταχύτητα. Ταχύτητα στην εκτέλεση όχι μόνο έργων μεγάλων, μεσαίων, μικρών, αλλά ταχύτητα και στην εκτέλεση διαγωνισμού προμηθειών του Ελληνικού Δημοσίου.

«Πρόκειται για συγκεκριμένες πλευρές του κυβερνητικού σχεδίου, τις οποίες είχα παρουσιάσει στις προγραμματικές μου δηλώσεις. Είναι δεσμεύσεις τις οποίες είχα ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με λίγα λόγια, παρά τις πολλές δυσκολίες, παρά την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία, η κυβέρνηση αυτή μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες. Αλλάζει τη χώρα, μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και κάνει πράξη ό,τι λέει. Σήμερα μάλιστα, πριν από λίγο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών έκανε την πρώτη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσχέδιο του οποίου έχει ήδη αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχετικό υλικό έχει ήδη αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση. Και όπως έχω δεσμευτεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λίγο πριν κατατεθεί το οριστικό σχέδιο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έρθει και στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων» είπε ο πρωθυπουργός.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr