Πολλές θα είναι οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού, με Ευρωπαίους και βορειοατλαντικούς συμμάχους, με στόχο την εδραίωση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ανάδειξη της στον πιο αξιόπιστο σύμμαχο, σε μια περιοχή που δοκιμάζεται.

Η αρχή έγινε με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος, από την Αθήνα, καταδίκασε απερίφραστα την συμπεριφορά της Τουρκίας, ακολούθησε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ, σήμερα Πέμπτη στις 19.00, στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η τουρκική παραβατικότητα στην Κύπρο, οι προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και το μεταναστευτικό θα είναι τα θέματα που θα τεθούν σε όλες τις συναντήσεις.

Στόχος είναι η θεμελίωση ισχυρών διπλωματικών συμμαχιών απέναντι στις τουρκικές κινήσεις και στήριξη στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

 Μητσοτάκης – Στόλτενμπεργκ
Μήνυμα προς την Άγκυρα και ισχυροποίηση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή αναμένει η ελληνική πλευρά από την συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η τουρκική προκλητικότητα κρίνεται απαράδεκτη και στο πλαίσιο της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας και η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα παρασυρθεί στα παιχνίδια της Τουρκίας, αλλά θα διαφυλάξει το ρόλο της ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Μητσοτάκης και Τουσκ συζήτησαν για προσφυγικό, Brexit και τουρκική προκλητικότητα.

Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί η μεγαλύτερη συνδρομή του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Η Συμμαχία ήδη συμμετέχει στην προσπάθεια αποτροπής των διακινητών, ωστόσο η Αθήνα θέλει μεγαλύτερη συνδρομή και την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, για αυτό τον σκοπό, στην περιοχή.

Το ραντεβού με τον κ. Στόλτενμπεργκ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι επόμενος σταθμός για τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας είναι η Τουρκία.

Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική παραβατικότητα
Η τουρκική παραβατικότητα και το μεταναστευτικού θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ύστερα από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Πρώτος στόχος είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή της Νοτιονατολικής Μεσογείου. Οι επαφές με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, είναι συνεχής τις τελευταίες ημέρες και η πλειοψηφία των εταίρων τάσσονται υπέρ της διατύπωσης ενός αυστηρού μηνύματος προς την Άγκυρα, ενώ εκτίμηση ανώτερων κυβερνητικών στελεχών είναι ότι «αναμένεται κλιμάκωση των κυρώσεων προς την Τουρκία».

Δεύτερος στόχος είναι η συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, υπό την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016. Οι απειλές για αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια έχουν προκαλέσει την σκλήρυνση της στάσης πολλών Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ταυτόχρονα η γηραιά ήπειρος θέλει να αποφύγει εγκαίρως την κλιμάκωση του ζητήματος στα επίπεδα του 2015. Επίσης η κυβέρνηση επιδιώκει μεγαλύτερη αλληλεγγύη για την διαχείριση του θέματος, δεδομένης της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στα hot spots.