Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητούν 50 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα, ζητώντας ρεαλιστικές λύσεις για την επιβίωση του κλάδου.

Όπως αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους, «η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές».

Την επιστολή υπογραφούν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και όπως υπογραμμίζουν, ζητούν «χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος και μένοντας μακριά από την δημιουργία εντυπώσεων, μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου, ως δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας,να εξηγήσει και να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την επιβίωση του».

Σημειώνουν για τα μέτρα στήριξης της εστίασης, ότι «αρχικά και μόνο τα οριζόντια μέτρα στήριξης, χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, οδήγησε σε σπατάλη πολύτιμων πόρων καθώς 8 μήνες μετά ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη. Η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά και να λειτουργήσει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η υγειονομική κρίση παρέλθει».

Ανησυχούν οι έμποροι

Στο μεταξύ στην Αθήνα το λιανεμπόριο είναι μεν ανοιχτό, ωστόσο το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη αλυσιδωτή αντίδραση στην αγορά. Η κάμερα του MEGA βρέθηκε στο κέντρο της πόλης, στην Ερμού, καταγράφοντας την αγωνία των εμπόρων.

«Είμαστε στη δεύτερη μέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να φοβούνται, γιατί τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας στα καταστήματά μας. Θα είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά θα προσπαθήσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι, περιμένουμε τους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους. Εγώ έχω επιχείρηση με ρολόγια και κοσμήματα. Σας διαβεβαιώ ότι το λιανεμπόριο είναι απόλυτα ασφαλές, τηρούμε όλα τα μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, συγκεκριμένος αριθμός πελατών μέσα στο κατάστημα, υγιεινή στους χώρους που καθορίζονται συνεχώς», είπε ο Μάκης Σαββίδης, έμπορος.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα δεύτερο lockdown θα είναι οδυνηρό. Το λιανεμπόριο υπολειτουργεί. Εμείς απλώς πήραμε μια παράταση, αυτό και μόνο, σε σχέση με τους συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα ζούμε το οικονομικό lockdown από τις 11 Μαΐου μέχρι και σήμερα», είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, έμπορος.

«Αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε απολύσεις γιατί πλέον τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα, τα ενοίκια μεγάλα, και το επόμενο που θα κάνουμε είναι να απολύσουμε. Μέχρι στιγμής κρατάμε το προσωπικό με οποιοδήποτε κόστος», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει αγοραστική κίνηση για να καλυφθούν τα έξοδα. Αν πάμε στο lockdown θα έχουμε λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας», σημείωσε κλείνοντας από την πλευρά του ο Μάκης Σαββίδης.