«Στο πόδι» το ΕΣΥ για το 4ο κύμα της πανδημίας – 151 νέες κλίνες covid19 στην Αττική

by news

Το 4ο κύμα κορωνοϊού είναι εδώ με τους νοσηλευόμενους να ξεπερνούν τους 1000 και τις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές να βρίσκονται επί ποδός θέτοντας σε συναγερμό τα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Υγείας,  ενώ την Τετάρτη 14 Ιουλίου είχαν γίνει 115 εισαγωγές ασθενών, το περασμένο 24ωρο ξεπέρασαν τους 175, με την εβδομαδιαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία να αγγίζει το 55%.

Παρά το γεγονός πως το 52% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της λοίμωξης covid-19, αποδεικνύεται πως το τείχος ανοσίας  δεν μπορεί να εμποδίσει το κυρίαρχο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδικό), το οποίο καλπάζει, προκαλώντας νέες μολύνσεις και νέους ασθενείς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους είναι  διπλάσια σε σχέση με εκείνη του αρχικού στελέχους κορωνοϊού που κυριαρχούσε πέρυσι το καλοκαίρι, όμως δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο οδηγεί σε πιο σοβαρή λοίμωξη ή όχι.

Αναλύοντας  τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέσα στην τελευταία εβδομάδα, από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και χθες, καταγράφηκαν 19.223 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 820 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσο covid-19 στο ΕΣΥ. Το αμέσως προηγούμενο επταήμερο είχαν καταγραφεί 16.258 κρούσματα και 452 εισαγωγές.

Στο υπουργείο Υγείας επικρατεί επιχειρησιακός πυρετός για την προετοιμασία των δημόσιων νοσοκομείων, όπωςφάνηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας,  Ιωάννη Κωτσιόπουλου, του προέδρου του ΕΚΑΒ,  Νίκου Παπαευσταθίου και διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας.

Στην αρχή της εβδομάδας οι απλές κλίνες covid-19 στο ΕΣΥ ανέρχονταν σε περίπου 900 και οι κλίνες ΜΕΘ covid-19 σε περίπου 160. Με τα νέα δεδομένα, οι διοικητές των ΥΠΕ εισηγήθηκαν  να ενεργοποιηθεί και πάλι το σχέδιο παραχώρησης κλινών covid-19 στα μεγάλα νοσοκομεία, απλών σε πρώτη φάση, καθώς ο μεγάλος αριθμός των ασθενών είναι νεότεροι σε ηλικία που καλύπτονται με νοσηλεία σε απλή κλινική και δεν οδηγούνται συνήθως σε ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία Σωτηρία και Ευαγγελισμός θα διαθέσουν από 30 κλίνες στις απλές κλινικές covid-19, παραμένοντας πάντα στην πρώτη γραμμή της επιδημίας. Άλλες 27 κλίνες αναπτύσσονται στον Ερυθρό Σταυρό, 25 στο Σισμανόγλειο, 22 στο Γεννηματάς και 17 στο Ιπποκράτειο. Συνολικά, το ΕΣΥ στην Αττική θα ενισχυθεί με 151 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό μέχρι την άλλη εβδομάδα. Η σταδιακή ανάπτυξη κλινών covid-19 θα ξεδιπλώνεται, εφόσον προκύπτει ανάγκη, κάθε εβδομάδα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Κρήτη, καθώς στα νοσοκομεία του νησιού έγιναν χθες 18 νέες εισαγωγές και ο αριθμός των νοσηλευόμενων αγγίζει τους 100.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα