Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και αυτή η συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί αύριο, κεκλεισμένων των θυρών, θα είναι η πρώτη ευκαιρία του Οργανισμού να συζητήσει τις δύο αμφιλεγόμενες συμφωνίες που σύναψε στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Τρίπολης.

Επισήμως, το αίτημα της Μόσχας αφορά τη διεξαγωγή της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη που ελπίζει να οργανώσει η Γερμανία στο Βερολίνο πριν από τα τέλη Ιανουαρίου. Ακόμη όμως δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην αυριανή συνεδρίαση θα γίνει επίσης αναφορά στα μνημόνια κατανόησης της Τουρκίας με την GNA που αφορούν στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθεί επίσης η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της GNA και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη από τον περασμένο Απρίλιο. Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 33 τραυματίστηκαν το Σάββατο σε αεροπορική επιδρομή σε μια στρατιωτική σχολή στην πρωτεύουσα της Λιβύης, σύμφωνα με την GNA.

Δεν αποκλείεται επίσης κάποιο μέλος του Συμβουλίου να θέσει στο τραπέζι και την εμπλοκή Ρώσων μισθοφόρων –κάτι που διαψεύδει η Μόσχα– που στηρίζουν τον Χάφταρ.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει «σταδιακά» η αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.

Στη Λιβύη ειδικές μονάδες στρατού της Τουρκίας

Η Τουρκία ήδη στέλνει σταδιακά στρατό στη Λιβύη, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

«Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τουρκικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να μετακινούνται στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. «Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη. Θα συντονίσουν (τη δράση τους με την GNA) εκεί. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση», είπε.

Η καταδίκη (της αποστολής Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη) εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας «δεν μας ενοχλεί, δεν μας νοιάζει, αντιθέτως εμείς τους καταδικάζουμε» (τους Σαουδάραβες), συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερωτώμενος για την κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά την εκτέλεση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.