Στα χέρια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται η πρόταση που υπέβαλλε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί περί συνδιαχείρισης από τουρκοκύπριους και ελληνοκύπριους των φυσικών πόρων.

Άμεσα δόθηκαν οδηγίες να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου προκειμένου να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τις εξελίξεις.

Απειλές Τσαβούσογλου: Θα προχωρήσουμε στις γεωτρήσεις

O Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε άρθρο του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Postası (Cyprus Post) ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου αν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου, πέρα από την επανάληψη των θέσεων της Αγκυρας που διατυπώθηκαν σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, διαμηνύει πως εαν απορριφθεί η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ για σύσταση επιτροπής με στόχο την απο κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξόρυξη όπως έχει προγραμματίσει και χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι “η ελληνοκυηπριακή πλευρά που εμποδίζει την επίλυση, να αφήνει τους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους μετά τη λύση”.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρεται και στις γεωτρήσεις που διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, λέγοντας ότι “ Το Φατίχ βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκριπίδα. Για την θέση όπου το Φατίχ κάνει γεωτρήσεις και η “ΕΔΝΚ” κάνει φασαρία, δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης”.

Στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει επίσης ότι το θέμα έχει δύο διαστάσεις: η μια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων υφαλοκριπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη το Κυπριακό.

Τι αναφέρει η επιστολή
Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίηση και στήριξή του στην πρόταση που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη η τουρκοκυπριακή πλευρά για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή, στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο. Στην ανακοίνωση, που αναφέρει ότι στην πρόταση προβλέπεται η ταυτόχρονη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τουρκοκυπρίους και ελληνοκυπρίους ως ίσοι εταίροι που χαίρουν ίσων δικαιωμάτων, υποστηρίζονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σε περίπτωση αποδοχής της αυτή η πρόταση θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής, την σταθερότητα και την ανάπτυξη της συνεργασίας και θα δημιουργήσει κατάλληλο έδαφος, για την επίλυση του Κυπριακού. Για τον λόγο αυτό, κάνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ειδικότερα δε στις εγγυήτριες χώρες, για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση και να παροτρύνουν τις δυο πλευρές στο νησί σε συνεργασία για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.»