Συμφωνία Ε.Ε.-Μαυροβονίου για τη διαχείριση συνόρων- Δήλωση Αβραμόπουλου(video)

22
Συμφωνία υπεγράφη μεταξύ Ε.Ε και  με το Μαυροβουνίου για τη συνεργασία της χώρας με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (Frontex) στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Την συμφωνία υπέγραψε εκπροσωπώντας την ΕΕ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμοπουλος, που είναι αρμόδιος για τα θέματα διαχείρισης συνόρων αλλά και πολιτικός προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και η Υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου, κα Maria Ohisalo. Εκ μέρους του Μαυροβουνίου την συμφωνία υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Mevludin Nuhodžić.

Σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ Αβραμόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Σήμερα, ενισχύουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με το Μαυροβούνιο, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την προσέγγιση της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ. Οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές και κοινή οφείλει να είναι και η απάντησή μας.”

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να υποστηρίζει το Μαυροβούνιο στη διαχείριση των συνόρων και να πραγματοποιεί κοινές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος, και περιλαμβάνουν την παροχή αυξημένης τεχνικής και επιχειρησιακής βοήθειας στα σύνορα.

Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των τρίτων χωρών και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και στην περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
https://www.youtube.com/watch?v=-Nc6T_p4dzo