Στουρνάρας: Πώς θα θωρακιστεί η οικονομία

by Manifesto

Με αστερίσκους και κινδύνους είναι «στρωμένος» ο δρόμος της ανάκαμψης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας «χτυπά καμπανάκια»- μέσω της συνέντευξής του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο – για την ανάγκη θωράκισης της ελληνικής οικονομίας. Από το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται σταδιακή άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας, όμως ο διοικητής προειδοποιεί πως «η αύξηση των πτωχεύσεων επιχειρήσεων, της ανεργίας» και «η διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων τόσο μεταξύ των χωρών όσο και μεταξύ νοικοκυριών στο εσωτερικό των χωρών θα απασχολήσουν την παγκόσμια και ελληνική οικονομία την επαύριο της πανδημίας».

Μέσω του ot.gr ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας περιγράφει έναν οδικό χάρτη προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος εγκλωβισμού σε μια κατάσταση μακροχρόνιας οικονομικής στασιμότητας και απευθύνει έκκληση για εγρήγορση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η Ελλάδα μπορεί να θωρακιστεί μέσω των μεταρρυθμίσεων, μιας λελογισμένης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πολιτικής, με την άμεση και συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και τη διευκόλυνση των ιδιωτών στην αποπληρωμή των χρεών τους, έτσι ώστε να έχουμε εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους συνολικά και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Η διαδικασία απόσυρσης της κρατικής στήριξης την επόμενη περίοδο θα πρέπει να συνδυαστεί με τη σταδιακή επιστροφή σε θετικούς και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα