Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ορκίστηκε το πρωί του Σαββάτου (27.06.2020) από τον Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο, ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, o Ιωάννης Στουρνάρας.

Η κυβέρνηση πρότεινε τον κ. Στουρνάρα για ακόμη μία εξαετία στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδας λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία και το Καταστατικό της Τράπεζας, όπως είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει στη θέση του και μετά τον Ιούνιο του 2020 τον κεντρικό τραπεζίτη αποτελεί το επιστέγασμα ενός ευρύτερου κύκλου παρεμβάσεων που έγιναν μέσα στους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης, με σκοπό τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος καθώς και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Ξεκινώντας από τη συνταγματική αναθεώρηση που αποσυνέδεσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την υποχρεωτική προσφυγή στις κάλπες, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων και φτάνοντας στην πρόταση Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τώρα με την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ, υλοποιείται βήμα – βήμα ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μεγάρου Μαξίμου για τη «θεραπεία» των τραυμάτων που υπέστησαν βασικοί θεσμοί της πολιτείας.

Υπενθυμίζεται πως ο Γ. Στουρνάρας είναι επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Ιούνιο του 2014. Στις 11 Ιουνίου 2014, ανακοινώθηκε πως το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενόψει της αποχώρησης του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή.

Ο ίδιος είχε δηλώσει μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανανεωθεί η θητεία του:

«Η πρόταση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας μου στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να παραμένω προσηλωμένος στη βασική αποστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της χώρας και των ελλήνων πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: