Στον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΠΑΣΠ η ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου;

374

Στα χέρια πρώην κορυφαίου στελέχους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, το οποίο «αυτοµόλησε» στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από µερικούς µήνες, βρίσκεται, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, το ιστορικό λάβαρο αντίστασης του φοιτητικού κινήµατος ενάντια στη χούντα των συνταγµαταρχών, µε αποτέλεσµα κατά την αυριανή πορεία προς την Αµερικανική Πρεσβεία για τον εορτασµό της 46ης επετείου της 17ης Νοεµβρίου η αιµατοβαµµένη σηµαία του Πολυτεχνείου να βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «προστασίας» και «περιφρούρησης» από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε τη Χαριλάου Τρικούπη να µην έχει πλέον το προνόµιο του απόλυτου ελέγχου για την τύχη ενός τόσο σηµαντικού συµβόλου.

Ο άνθρωπος που φέρεται ως «κλειδοκράτορας» της θυρίδας όπου φυλάσσεται η αιµατοβαµµένη σηµαία του Πολυτεχνείου είναι ο επί τουλάχιστον µία δεκαετία πανελλαδικός γραµµατέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Μιχάλης Νικηφόρος, ο οποίος «εγκατέλειψε» τον χώρο του Κινήµατος Αλλαγής εδώ και αρκετούς µήνες και προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόµενος στο προσκλητήριο του Αλ. Τσίπρα για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συµµαχίας. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, τα τελευταία 24ωρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. και γραµµατέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης, επικοινώνησαν µαζί του, αφενός µε σκοπό να «παραδώσει» τη σηµαία του Πολυτεχνείου σε στελέχη της ΠΑΣΠ, από τη στιγµή που ο ίδιος πλέον έχει θέσει εαυτόν εκτός κόµµατος, αφετέρου να µη διανοηθεί να την «κληροδοτήσει» στην Κουµουνδούρου.

ΦΟΒΟΣ ΣΥΜΠΛΟΚΗΣ

Ο Μ. Νικηφόρος περιορίστηκε απλώς να απαντήσει πως κατά την αυριανή πορεία µνήµης προς την Αµερικανική Πρεσβεία η σηµαία του Πολυτεχνείου θα είναι παρούσα και διαβεβαίωσε πως στην περιφρούρησή της θα συµµετέχουν και στελέχη της ΠΑΣΠ από την ΑΣΟΕΕ. Ωστόσο, το ερώτηµα είναι τι θα συµβεί µετά το πέρας της πορείας και ποια θα είναι η τύχη της σηµαίας στην περίπτωση που σηµειωθεί «συµπλοκή» για την κατάκτησή της ανάµεσα σε νεολαίους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, µε τους οποίους επίσης συνοµιλεί ο Μ. Νικηφόρος.

Το παράδοξο µε την περίπτωση του Μ. Νικηφόρου, τον οποίο φέρεται να παρότρυνε η Λούκα Κατσέλη να αποχωρήσει από το ΚΙΝ.ΑΛ. και να ενταχθεί ενεργά στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία, είναι πως το 2008, έπειτα από µια επεισοδιακή εκλογική διαδικασία και µε τη βοήθεια του τότε αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, αναδείχθηκε στη θέση του πανελλαδικού γραµµατέα της ΠΑΣΠ. Η πρώτη πρόκληση που αντιµετώπισε στη συνδικαλιστική του καριέρα στον χώρο των πανεπιστηµίων ήταν για τη σηµαία του Πολυτεχνείου. Εκείνη την περίοδο γραµµατέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος είχε ζητήσει από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ να παραδώσει τη σηµαία του Πολυτεχνείου στη Βουλή, και µάλιστα απειλούσε µε διαγραφές την ηγεσία της ΠΑΣΠ, επειδή αρνήθηκε να το πράξει.

ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Κατά διαβολική σύµπτωση, ο Μ. Νικοφόρος και ο Γ. Ραγκούσης (βλέπε σχετική φωτ.) σήµερα εκπροσωπούν τις δυνάµεις της Προοδευτικής Συµµαχίας στο πλαίσιο της συνεργασίας τους µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ανάµεσα στα πρόσωπα που έχουν «προσχωρήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο Στέφανος Τζουµάκας, ο οποίος ως εκπρόσωπος της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στην ΕΦΕΕ το 1976 «παρέλαβε» τη σηµαία του Πολυτεχνείου για λογαριασµό της ΠΑΣΠ και από τότε µέχρι πέρυσι -διότι από αύριο δεν θα ξέρουµε ποια µπορεί να είναι η τύχη της- το σύµβολο της αντίστασης των φοιτητών κατά της χούντας των συνταγµαταρχών βρισκόταν κατ’ αποκλειστικότητα στην κατοχή των εκπροσώπων της Χαριλάου Τρικούπη.

Τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης η σηµαία του Πολυτεχνείου φυγαδευόταν από στελέχη της ΠΑΣΠ σε σπίτια στελεχών της οργάνωσης που είχαν θεσµικό ρόλο στον χώρο των πανεπιστηµίων. Μετά τον Στ. Τζουµάκα, τη σηµαία, όπως ο ίδιος έχει οµολογήσει, έκρυβε στο σπίτι του ο διάδοχός του, Χρ. Παπουτσής. «Και στο δικό µου σπίτι κράτησα τη σηµαία. Υποχρεωτικά κάποιος έπρεπε να τη χρεωθεί», είχε δηλώσει στο παρελθόν, συµπληρώνοντας: «Επιλέγαµε και σπίτια φίλων υπεράνω υποψίας». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα τελευταία δέκα χρόνια η σηµαία του Πολυτεχνείου βρίσκεται σε τραπεζική θυρίδα, πρόσβαση στην οποία έχει µόνον ο εκάστοτε γραµµατέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ. Στην προκειµένη περίπτωση ο κ. Μιχάλης Νικηφόρος, ο οποίος πλέον δεν είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι άγνωστο εάν την εποµένη της αυριανής επετείου για τη 17η Νοεµβρίου θα παραδώσει τα κλειδιά στη Χαριλάου Τρικούπη ή την Κουµουνδούρου.

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τη σημαία

«Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει στους διαρρήκτες της ιστορικής μνήμης να αμαυρώνουν την ιστορική επέτειο και τον αγώνα των νέων» διαμηνύει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στη διακίνηση ψευδών ειδήσεων αναφορικά με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

Σχετικά με τη διακίνηση ψευδών ειδήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατέχουν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα:

1) Το ιστορικό σύμβολο του αγώνα ανήκε και ανήκει στην Εθνικη Φοιτητική Ένωση Ελλάδας.

2) Το ιστορικό σύμβολο του αγώνα εκλάπη από την ΠΑΣΠ και τη νεολαία ΠΑΣΟΚ μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

3) Είναι γνωστό σε όλους ότι κάθε χρόνο η ΠΑΣΠ παίζει κλεφτοπόλεμο έξω από την αμερικανική πρεσβεία για να φυγαδεύσει την αιματοβαμμένη σημαία.

4) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει στους διαρρήκτες της ιστορικής μνήμης να αμαυρώνουν τα ιστορική επέτειο και τον αγώνα των νέων.

5) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση πως το αιματοβαμμένο σύμβολο του αγώνα πρέπει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΕΦΕΕ, να αποδοθεί στον ΣΦΕΑ.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr