«Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους», διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι είναι ακόμη και το lockdown.

Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό Open αν βρίσκεται στο τραπέζι lockdown για τους μη εμβολιασμένους, κατά το πρότυπο της Αυστρίας, ανέφερε ότι τα όποια μέτρα «είναι προστατευτικά, όχι τιμωρητικά». «Η κυβέρνηση συζητά αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα στους ανεμβολίαστους. Αυτά θα συζητηθούν και στην επιτροπή των ειδικών που θα γίνει την Τρίτη ή την Τετάρτη», τόνισε ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας πως «παρακολουθούμε τα κρούσματα που θα έρθουν. Παρά την αύξηση, υπάρχουν κάποια πιο ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς φαίνεται πως τα κρούσματα εμφανίζουν μία σταθεροποίηση. Ωστόσο χρειάζεται παρακολούθηση», τόνισε ο υπουργός.

Μέσα στην εβδομάδα η επίταξη

Σε ό,τι αφορά την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι επιθυμία είναι να εξαντληθεί η δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής. Πρόσθεσε ότι μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών. «Είμαστε έτοιμοι μέσα στην εβδομάδα να καλύψουμε τα κενά, πρώτα σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα, αλλά προτιμούμε τη συνεργασία» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «σήμερα – αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής».

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς πάνω από 700 κλίνες στην Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία έχουν διατεθεί στο ΕΣΥ, ενώ όλες οι κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ για non-COVID περιστατικά.

Ο υπουργός τόνισε πως η επιστράτευση θα γίνει πρώτα από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα και θα επεκταθεί όπου χρειαστεί.

Περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως είπε είναι πιθανό να απαιτούνται περισσότερα τεστ για να κινηθούν και παρέπεμψε στις εισηγήσεις της επιτροπής των Ειδικών που συνεδριάζουν την Τετάρτη.

Τα νέα μέτρα

Η συζήτηση γύρω από ένα δεύτερο πακέτο ήπιων μέτρων περιστρέφεται τις τελευταίες ώρες γύρω από περιορισμούς αποκλειστικά για ανεμβολίαστους, οι οποίοοι σύμφωνα με το protothema.gr, αφορούν:

  • μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
  • επαναφορά της τηλεργασίας,
  • θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,
  • είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμών για τους 60άρηδες

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Αθανάσιος Κοντογεώργης, μιλώντας στην ΕΡΤ, για τα μέτρα περιορισμού που εξετάζονται στους άνω των 60 ετών δήλωσε ότι «είναι πολύ ισχυρή η συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και του κινδύνου σοβαρής νόσησης, γεγονός που σημαίνει ότι ευάλωτες ηλιακές ομάδες είναι οι άνω των 60 ετών».

Όπως είπε στην ΕΡΤ, «καταφέραμε να εμβολιάσουμε 2,3 εκατ. συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, το 80% του πληθυσμού και τώρα είναι η στιγμή να θωρακίσουμε αυτό που έχουμε πετύχει. Να πείσουμε τους 550.000 συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να εμβολιαστούν, γι’ αυτό υπάρχουν και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί», ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και η ενημερωτική καμπάνια σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης, «η τρίτη δόση λειτουργεί ενισχυτικά κάτι που έχει αποδειχθεί στο Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία όπου η τρίτη δόση έχει οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων και στις νοσηλείες».

Ττόνισε ότι η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο  κ. Κοντογεώργης και πρόσθεσε σχετικά με τους περιορισμούς στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα:

«Ότι μέτρο υπάρχει και έχει να κάνει, κυρίως με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, σε αυτές της ηλικίες -όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος- είναι κάτι που σε άλλες χώρες έχει αποφασισθεί και θα εφαρμοσθεί. Είναι κάτι που η κυβέρνηση το παρακολουθεί γιατί μας ενδιαφέρουν οι καλές πρακτικές».

Όπως επισήμανε, «πρώτο μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε αυτό που πετύχαμε και να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες άνω των εξήντα ετών».