Στο στόχαστρο του Σκρέκα οι “αεριτζήδες” των ΑΠΕ

by Manifesto

Τέλος στη «φάμπρικα» με τους «αεριτζήδες» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που καταθέτουν αιτήσεις χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και τις επενδύσεις, αφού έχουν ως μοναδικό στόχο να μεταπωλήσουν τις άδειες, βάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τα parapolitika.gr, από τα τέλη του 2020 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 54 GW! Η αρχή θα γίνει με την απαίτηση να καταθέτουν εγγυητική επιστολή κατά την αίτηση για προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, οι υποψήφιοι για άδεια ΑΠΕ θα γνωρίζουν πως πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη «με το καλημέρα», όπως επίσης έχουν γράψει τα «Παραπολιτικά», μπαίνει τέλος και στο κόλπο με την κατάθεση αιτήσεων για ΑΠΕ χωρίς συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων όπου θα εγκατασταθούν π.χ. τα φωτοβολταϊκά! Υπάρχει βροχή καταγγελιών στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σήμερα υπάρχουν ακίνητα στα οποία έχουν κατατεθεί δύο και τρεις διαφορετικές αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών! Ή ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες, επειδή δεν είχαν σύμβαση με τον πρώτο επενδυτή, άλλαξαν γνώμη και συμφώνησαν με έναν δεύτερο.

Προ ημερών, όταν συνεδρίασε η επιτροπή για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, προτάθηκε να γίνει έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας από εξωτερικούς συμβούλους (δικηγόρους), χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το ποιος θα πληρώνει αυτούς τους συμβούλους. Μια άλλη λύση είναι να κατατίθεται ένα προσύμφωνο μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του επενδυτή στις ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, όμως, στο υπουργείο επιδιώκουν να περιορίσουν και τη χαρτούρα, δηλαδή τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα