Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Μινσκ με στόχο να διατηρήσει «ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας», την ώρα που μια ομάδα 35 χωρών ζητούν να απαγορευθεί η συμμετοχή ρώσων και λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο ανέφερε σε καταχώρισή του στη σελίδα του στο Facebook πως στη διάρκεια των συνομιλιών, που θα έχει στη Λευκορωσία, θα εκπροσωπήσει την ουγγρική στάση, που έγκειται, όπως αναφέρει, στο να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.

«Προφανώς πολλοί θα μου επιτεθούν γι’ αυτή την επίσκεψη, όμως η στάση μας είναι σαφής: δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί», ανέφερε ο Σιγιάρτο, αναρτώντας φωτογραφίες από την επίσκεψή του. «Αν δεν το κάναμε αυτό, δεν θα μπορούσα να διαβιβάσω το μήνυμα μιας έκκλησης για ειρήνη».

Οι χώρες της Βαλτικής, σκανδιναβικές χώρες και η Πολωνία έχουν ζητήσει από τους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς να απαγορεύσουν τη συμμετοχή ρώσων και λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς, καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία.

Η ουγγρική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν απάντησε σε ερωτήσεις που της έστειλε το Ρόιτερς την Παρασκευή.

Στην Πολωνία έχουν καταφύγει αντίπαλοι του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο και η Βαρσοβία έχει γίνει ένας από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές του Κιέβου αφότου ο κύριος σύμμαχος της Λευκορωσίας, η Ρωσία, εισέβαλε το Φεβουάριο 2022 στην Ουκρανία.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει δηλώσει πως η Ουγγαρία θέλει να παραμείνει έξω από τον πόλεμο και πως μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ουκρανία είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ουγγαρίας.

Ο Ορμπάν έχει καλέσει επανειλημμένα σε κατάπαυση του πυρός και έχει ζητήσει την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ έχει τονίσει πως η Ουγγαρία δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Ο Ορμπάν έχει επίσης επικρίνει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, λέγοντας πως βλάπτουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά μέχρι στιγμής η Βουδαπέστη έχει υποστηρίξει τα μέτρα.

Ταυτόχρονα ο ούγγρος πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έχει δηλώσει πως η Ουγγαρία «προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία». Η Ουγγαρία εξαρτάται από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο και έχει ένα συμβόλαιο με τη Rosatom για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού.