Για τις προσεχείς ώρες και σε κάθε περίπτωση μέσα στη Μ. Τετάρτη προσδιόρισε την έκδοση του 7ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους» σημείωσε ο υπουργός διευκρινίζοντας πως «δεν φαίνεται να βγαίνουμε με ένα πολύ μεγάλο ποσό». Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το ‘μαξιλάρι’ ούτε τον Ιούνιο», ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Η νέα έξοδος στις αγορές, σε συνδυασμό με τα μέτρα του Eurogroup, δίνουν στην κυβέρνηση περαιτέρω περιθώρια ευελιξίας, ενώ η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων (όχι το cash buffer του ESΜ των 16 δισ. ευρώ) βρίσκεται επίσης στο τραπέζι.

Το όφελος για την Ελλάδα από τα 540 δισ. ευρώ του πακέτου του Eurogroup, φτάνει έως 7-8 δισ. ευρώ. Στην πράξη όμως, αφού η Ελλάδα απορρίπτει την ένταξή της σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή (διαθέσιμο είναι ποσό 3,5 δις ευρώ) για την κάλυψη δαπανών υγείας, με βάση το βασικό τουλάχιστο σενάριο για την πορεία της κρίσης, το ποσό των δανείων που υπολογίζεται πως μπορεί να λάβει η χώρα είναι 3,5-4,5 δισ. ευρώ.

Αν και το ύψος της έκδοσης του 7ετούς δεν έχει οριστεί, θεωρητικά θα μπορούσε να κινηθεί σε ανάλογα επίπεδα με τις προηγούμενες εκδόσεις (2,5 δισ. ευρώ), ενώ το επιτόκιο – δεδομένου και του ότι οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι και τόσο ευνοϊκές – θα μπορούσε να κινηθεί στο 1,85%.

Πάντως, οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ ευνοούν τις νέες εκδόσεις, δεδομένου ότι πλέον τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται στο έκτακτο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) των 750 δισ. ευρώ, που εκκινήθηκε λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.