Στην Τουρκία ο Ζοζέπ Μπορέλ- Οι εντάσεις με την Ελλάδα στην ατζέντα

27

Οι πρόσφατες εξελίξεις και οι εντάσεις του τελευταίου διαστήματος αναμένεται να συζητηθούν κατά την επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στην Άγκυρα, σήμερα Δευτέρα 6 και αύριο Τρίτη 7 Ιουλίου, όπως ανέφερε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο.

Οι «εντάσεις» στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και διμερώς, με κράτη-μέλη, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Γαλλία, και η κρίση στη Λιβύη θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης, που θα έχει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του είπε ότι «τα πλωτά γεωτρύπανα έχουν ξεκινήσει ήδη τις γεωτρήσεις στις θάλασσες» και επανέλαβε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε παραχωρήσεις σε βάρος των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, όσο και κυπριακής έχουν κινητοποιήσει τόσο το ενδιαφέρον, όσο και τις ανησυχίες και της ίδιας της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι επόμενες των ημερών είναι κρίσιμες όσον αφορά την ανάδειξη πρωτοβουλιών από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ έτσι ώστε να αποτραπεί μια ενδεχόμενη κρίση», τόνισε σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, λόγω και των τουρκικών διακηρύξεων για γεώτρηση ανοικτά της Κρήτης. Ο ίδιος σε σχετική ερώτηση για το ποιος θα είναι ο μοχλός ώστε να προχωρήσει σε συνομιλίες η Άγκυρα, είπε ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μέσα από μια ποικιλία κυρώσεων που να αυξάνει το κόστος των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας».

Πάντως το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου, ενώ στις 14 Ιούλη ο Νίκος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία, όπως είπε ο ίδιος “η συνεργασία είναι άριστη και πολυεπίπεδη”.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr