Η εξωτερική πολιτική και οι  σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο με “ομπρέλα” στήριξης τους ήταν ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν που τον έφεραν στην προεδρεία των ΗΠΑ με το πρόγραμμα των εκατό πρώτων ημερών της κυβέρνησης να έχει ήδη ξεκινήσει.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Στην διάρκεια της ακρόασης στην βουλή των αντιπροσώπων, στην Ουάσιγκτον, που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ο υπουργός εξωτερικών Αστον Μπλίνκεν επί επτά  ώρες κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Ήταν προφανώς η  χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την οποία εκτός των πλάνων στις σχέσεις με τα άλλα κράτη σε όλους τους τομείς, το κύριο μέρος αφορούσε την “εικόνα” που τοποθετούσε η Αμερική τους “φίλους” και συμμάχους στην μετά Τραμπ εποχή.

Ο Μπλίνκεν με τον αρμόδιο για την ασφάλεια και άμυνα υπουργό Λόυντ Ωστιν (με τηλεδιάσκεψη) που βρισκότανε σε αποστολή στην Απω Ανατολή, μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, αφιέρωσα  τρείς περίπου ώρες σε θέματα που αφορούσαν την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας!

Είναι γεγονός ότι η ανάπτυξη της χώρας του μεταξιού τα τελευταία χρόνια χάρη στις σχέσεις φιλίας με τις τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική και την Λατινική Αμερική με μοχλό το εμπόριο και τις συναλλαγές σε όλα τα επίπεδα, επηρεάζει 100 κράτη με τις ΗΠΑ να έχουν υπό τον έλεγχο τους περίπου 57 χώρες τις οποίες διατήρησαν σε πλαίσια αγαστής συνεργασίας και φιλίας.

“Η καταστροφική εξωτερική γραμμή του Τραμπ που κρατούσε υπό τον έλεγχο του τις στενές σχέσεις της χώρας του με κυβερνήσεις που χαρακτηρίζονταν “προσωπικού επιπέδου” όπως ανέφεραν στα σχόλια τους Αμερικανοί αναλυτές μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και την ήττα των Ρεπουμπλικανών.

Στο σύνολο των συμπερασμάτων της “ανάκρισης” του υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ Αντονυ Μπλίνκεν και με στόχο την “ανακοπή της δυναμικής της Λ.Δ. Κίνας στην κατάκτηση εδάφους φιλικών και ιδιαίτερα εμπορικών σχέσεων ανά τον κόσμο” τα σχέδια του Τζο Μπάιντεν μιλούσαν για “μία ομπρέλα προστασίας, κάλυψης και άμυνας χωρών που στάθηκαν μέχρι σήμερα πιστές στο δόγμα φιλίας με τις ΗΠΑ”.

Όπως επίσης “να καταβληθεί προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα για να επανακάμψουν στην συμμαχία και κυβερνήσεις οι οποίες είχαν πικραθεί και μείνει χωρίς στηρίγματα εξ αιτίας της αδιαφορίας ή και μονομερούς αντιμετώπισης από την κυβέρνηση Τραμπ, υπέρ της μιας ή της άλλης χώρας”…

Ετσι, σε πρώτο πλάνο συζητήθηκαν οι  σχέσεις με  χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Μπάιντεν με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ για θέματα εμπορικών συναλλαγών και βαριάς φορολογίας από τις ΗΠΑ στα προϊόντα ευρωπαϊκών χωρών που είχαν επιβληθεί από τον Τραμπ και αφορούσαν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και βαριάς βιομηχανίας (κυρίως από Γερμανία  Ιταλία και Ισπανία).

Ο Μπάιντεν όπως αναφέρθηκε στις αναλυτικές τοποθετήσεις του ο Μπλίνκεν σε ερωτήσεις βουλευτών  του αμερικανικού κοινοβουλίου, θα προσκαλέσει τις ηγεσίες της Αυστραλίας, της Ινδίας και Ιαπωνίας σε κοινή διάσκεψη προκειμένου να τους ζητήσει ” να γίνουν το τείχος άμυνας στις βλέψεις της Κίνας για επέκταση των επιθετικών ρυθμών της στους τομείς τεχνολογίας, εμπορικών συναλλαγών και κατασκευών με τα αφρικανικά και ευρωπαϊκά κράτη που έχει συνάψει με διμερείς σχέσεις.”

Το ΝΑΤΟ και η αμυντική διάσταση στους κόλπους της ΕΕ

Το ΝΑΤΟ ήταν ανάμεσα στα θέματα που κλήθηκαν να απαντήσουν Ωστιν και Μπλίνκεν στην Βουλή των αντιπροσώπων.

Η Μ. Βρετανία θα είναι η πρώτη  ευρωπαϊκή χώρα που θα επισκεφθεί ο Τζο Μπάιντεν στην συνεδρίαση  των G7 τον προσεχή Ιούνιο. Ο Μπόρις Τζόνσον σε συνεννόηση με τον Μπάιντεν κάλεσε στο Λονδίνο τις ηγεσίες της Αυστραλίας της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας!

Η ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ ήδη είχε την πρώτη απόφαση του Μπάιντεν με την οικονομική ενίσχυση κατά πολύ μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα  χρόνων καθώς και της επιστροφής της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην Γερμανία. Η αλλαγή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ αντί του Στόλτεμπεργκ φαίνεται ότι βρίσκεται στο πρόγραμμα…

Ο νέος χάρτης συμμαχιών

Εκεί όμως που οι  ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν έχει καταγράψει όπως υπογραμμίσαμε και στον  πρόλογο μας είναι “Ο νέος χάρτης φιλίας και συμμαχιών των ΗΠΑ με την ομπρέλα στήριξης σε κάθε περίπτωση και σε διάφορα επίπεδα”

Ο σχεδιασμός ήδη μπήκε σε εφαρμογή. Ο πίνακας περιλαμβάνει περίπου 77 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα κρούσεως με επικεφαλής τον Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τηλεδιασκέψεις κατά τμήματα και γεωγραφική επιλογή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μιλήσει με 16 αρχηγούς κρατών. Μεταξύ των άλλων της Κίνας της Ινδίας του Καναδά της Γαλλίας της Γερμανίας Μ. Βρετανίας Ν. Κορέας Ιαπωνίας τους εκπροσώπους της ΕΕ Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ. Επίσης με  Νορβηγία Σαουδική Αραβία  Ιρλανδία κ.α.

Στο δεύτερο γκρουπ  οι  τηλεδιασκέψεις έγιναν από την αντιπρόεδρο Κάμαρα Χάρις και τους υπουργούς εξωτερικών Μπλίνκεν και άμυνας ασφάλειας και Οικονομίας.

Ενα οργανωμένο σύστημα για να κερδίσει έδαφος στο πλαίσιο των πρώτων εκατό ήμερών διακυβέρνησης που υλοποιείται σταδιακά.

Μεταξύ των κυβερνήσεων και εκπροσώπων τους που μπήκαν στην “ομπρέλα” των προθέσεων στήριξης από τις ΗΠΑ περιλαμβάνονται η Ελλάδα και επιπλέον Ιταλία Ισπανία Πορτογαλία Πολωνία Αυστρία Σουηδία Ν. Αφρική Δανία Τουρκία Ουκρανία Ταϊλάνδη Ιορδανία Φιλιππίνες Ολλανδία Ινδονησία κ.α

Αξίζει να σημειώσουμε όπως καταγράφηκε και αξιολογήθηκε με  βάση την έρευνα μιας ομάδας ανταποκριτών ξένου Τύπου στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται μία επιπλέον ομάδα χωρών και κυβερνήσεων οι  οποίες δεν έχουν ακόμα ειδοποιηθεί από την Ουάσιγκτον για τηλεδιάσκεψη και πρ τη γνωριμία…

Πρόκειται στην πλειοψηφία για αρχηγούς κρατών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής!

“Χρειάζεται ειδική μεταχείριση και προσοχή” φέρεται ότι σημείωσαν οι  αρμόδιες υπηρεσίες του Λευκού Οίκου.

Όπως επίσης αξίζει να καταχωρήσουμε την έτσι και αλλιώς τοποθέτηση της Ελλάδας στη  πρώτη γραμμή στήριξης και εκτίμησης των ΗΠΑ και της προεδρίας Τζον Μπάιντεν.

Τις έχουμε ανάγκη αυτές τις σχέσεις. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο εξελίξεων στον διεθνή  χώρο!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ  και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.