Έχετε φάει κρέας μαύρου χοίρου, (αρχέγονη μορφή χοίρου), έχετε πιει μουντοβίνα (απόσταγμα από κερήθρα), έχετε απολαύσει ψάρι με… κρεμμυδόζουμο (συνήθεια αγιορειτών μοναχών), έχετε καλοπιάσει τον ουρανίσκο σας με μύδια Ολυμπιάδας, έχετε δοκιμάσει παστό ορκύνι Ιερισσού; Αν ναι, η επανάληψη μπορεί να είναι ένα δώρο στον εαυτό σας, αν όχι, είναι η ευκαιρία να κάνετε πιο πλούσιο το βιβλιάριο των γαστρονομικών σας καταθέσεων. Γιατί, όπως λένε αυτοί που καλά γνωρίζουν: δεν περνάει μόνο ο έρωτας από το στομάχι αλλά και ο… τουρισμός!

Το αποδεικνύει εδώ και περίπου 10 χρόνια και μάλιστα πολύ επιτυχημένα, η Ανατολική Χαλκιδική με την υλοποίηση του γαστρονομικού project “ KOUZINA” που ξεκίνησε το 2011 και γρήγορα έγινε θεσμός, βάζοντας την περιοχή στον ελληνικό και, κυρίως, στον πανευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη.

Το προς υλοποίηση project είναι το «KOUZINA 2020», ένα φεστιβάλ γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί 15 Μαΐου με 15 Ιουνίου 2020 σε ορεινές και παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Χαλκιδικής. Περιλαμβάνει 32 κύριες και 180 παράλληλες δραστηριότητες.

Αν αναρωτιέστε πόσοι άνθρωποι χωρούν σε αυτή την “ KOUZINA”, η απάντηση είναι: άπειροι, ων ουκ έστιν αριθμός!

«Ολόκληρη η τοπική κοινωνία» απαντά, μιλώντας στο περιοδικό “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Διευθύντρια Marketing και Eπικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, Μαρία Πάππα. Ανάμεσά τους: μεμονωμένες νοικοκυρές, μέλη συλλόγων γυναικών, αλιείς, παραγωγοί, καλλιεργητές, ιδιοκτήτες από φάρμες, εστιάτορες, σεφ, ξενοδόχοι και πολλοί ακόμη.

Όλες αυτές οι ομάδες ανθρώπων παίρνουν και δίνουν κάθε χρόνο ό,τι καλύτερο έχουν για την επίτευξη του κοινού σκοπού ενώ παράλληλα, όπως επισημαίνει η κ.Πάππα «μπαίνουν σε μία επικοινωνιακή παλέτα γαστρονομίας η οποία, πολύ γρήγορα εκτίναξε τη φήμη της περιοχής».

Η όλη προσπάθεια «έτρεχε» μέχρι πρότινος μόνο με δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τη συνεισφορά 800 και πλέον εθελοντών του τόπου, υπό την ομπρέλα και καθοδήγηση του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού. Στο πλευρό τους στέκεται και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ενώ προ ημερών, ο νέος δήμαρχος της περιοχής, Στυλιανός Βαλιάνος, ανακοίνωσε την απόφαση ένταξης του φεστιβάλ “ KOUZINA” στο πρόγραμμα τουριστικής πολιτικής του Δήμου Αριστοτέλη.

Οι πέντε ενότητες, η τιμώμενη χώρα & το τιμώμενο προϊόν

Το “ KOUZINA 2020”, όπως και τα προηγούμενα, χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Τιμώμενη χώρα είναι η Κροατία ενώ τιμώμενο τοπικό προϊόν είναι το μέλι το οποίο και θα γιορτασθεί ιδιαίτερα στις 16 Μαΐου 2020 από Έλληνες και Σλοβένους εταίρους του προγράμματος BeePathNet.

Οι πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες (πέντε κουζίνες) που όπως ανακοινώθηκε, αποτελούν πηγή έμπνευσης για 20 διακεκριμένους chef που συμμετέχουν σε αυτή, είναι οι εξής:

Η αρχαιοελληνική κουζίνα

Έλληνες chef εμπνέονται από τις τάσεις της αρχαιοελληνικής κουζίνας και δημιουργούν πιάτα με κυρίαρχο συστατικό το μέλι. Παραδοσιακές πλατείες, αμπελώνες και αυλές γεμίζουν με φωνές χορωδών, ενώ χορευτές υποδέχονται το ελληνικό γαστρονομικό καλοκαίρι με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο. Πρόγραμμα δομημένο στην προώθηση του μελιού, όπως αυτό παράγεται στις πλαγιές των τριών ορεινών όγκων της Ανατολικής Χαλκιδικής: του Χολομώντα, του Αριστοτελικού Όρους και του Άθωνα. Παράλληλα, προωθούνται οι οινότοποι της Μεγάλης Παναγίας και η παραγωγή κόκκινου φασολιού και λάχανου στο Παλαιοχώρι.

Η θαλασσινή κουζίνα

Προωθεί όλη την παραγωγή των τριών θαλάσσιων κόλπων της Ανατολικής Χαλκιδικής (Αθωνικού, Ακάνθιου και Στρυμωνικού). Μύδια Ολυμπιάδας προβάλλονται στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ ψαρικά από τις θάλασσες του Άθωνα και θαλασσινά από τον Ακάνθιο Κόλπο εμπνέουν τους chef και τους μάγειρες. Την ίδια ώρα, χορευτές κυκλώνουν τα στενά και τις πλατείες της Ουρανούπολης, καταλήγοντας στον Πύργο Προσφορίου, για να τιμήσουν τους Αγίους Κωνσταντίνο & Ελένη – προστάτες του οικισμού.

Η μοναστηριακή κουζίνα

Αυθεντικά θρησκευτικά κουρμπάνια, γαστρονομικές περιπλανήσεις στα gift shops της Ουρανούπολης, θρησκευτικές συνευρέσεις σε αγιορείτικα μετόχια και λόφους με θέα την ιερή κορυφή, ψαρογεύματα στις θάλασσες του Αγίου Όρους, αλλά και μοναστηριακά δείπνα αποτελούν τις κύριες εκδηλώσεις της «διάσημης» μοναστηριακής εβδομάδας, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Με βάση την ψαροφαγία, οι 8 «μοναστηριακές βραδιές» αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι μοναχοί τη συνδέουν με τη χρήση άγριων χόρτων, βοτάνων και ζαρζαβατικών, όπως αυτά συλλέγονται από τις πλαγιές και τους κήπους των πράσινων αθωνικών βουνών.

Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων

Προωθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν από τους Πόντιους και Μικρασιάτες μετοίκους του τόπου. Περέκ με γέμιση παλαιοχωρινής πατάτας και αρνιώτικης φέτας, θαλασσινοί μεζέδες, όπως προσφέρονταν στα αστικά δείπνα της Σμύρνης, ντολμάδες με αμπελόφυλλα από τα αγιορείτικα αμπέλια, παστό ορκύνι Ιερισσού, μυρωδάτοι κιμάδες αλλά και ψαρικά μαγειρεμένα με χορταρικά όπως στην Προικόνησσο και τη Γαλημή πλαισιώνουν τις Ποντιακές και Καππαδοκικές γιορτές, όπου ο χορός της λεβεντιάς και του πόνου κυριαρχούν.

Η μεσογειακή κουζίνα

Είναι αφιερωμένη στην κροατική μεσογειακή κουζίνα και θα οργανωθεί από την επικεφαλής chef του “ KOUZINA” Nτίνα Νικολάου και το Gault & Millau. Εστιασμένη στην προώθηση του ντόπιου κρέατος, όπως αυτό συνδυάζεται στη μαγειρική με το ελαιόλαδο των Πυργαδικίων και το εποχικό καλοκαιρινό ζαρζαβάτι των κάμπων των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού. Επιπλέον, η μεσογειακή εβδομάδα κλείνει μέσα της – εκτός από την επιβεβλημένη θαλασσινή γαστρονομική κληρονομιά – το μεσογειακό μεγαλείο του χορού, του γλεντιού και της χαράς. Στο πλαίσιο αυτό, Ισπανοί και Κροάτες χορεύουν στις παραλίες της Αμμουλιανής, προωθώντας το project με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο».

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αυτή η… “ KOUZINA” δεν είναι ένας περιορισμένος χώρος με σκεύη, ούτε μια γενική ιδέα που αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων ενός τόπου. Είναι αυτά κι άλλα περισσότερα που δύσκολα τα περιγράφεις αλλά πιο εύκολα τα νιώθεις, τα γεύεσαι, τα ζεις, τα απολαμβάνεις. Είναι το αντάμωμα ανθρώπων, ιδεών, προϊόντων, γεύσεων, ήχων, μυρουδιών και ιστορικών καταβολών. Ολα μαζί, κατάφεραν να δώσουν μια ποιοτική σπρωξιά στο κομμάτι της γαστρονομίας και κατ΄ επέκταση, στον άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτήν, τουρισμό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ γαστρονομίας “ KOUZINA 2020” φιλοξενείται στην ιστοσελίδα: http://www.mountathosarea.org/?post_type=tribe_events

Μία συμβουλή: Η ανάγνωση του προγράμματος και η “ μελέτη” των φωτογραφιών προκαλούν έκκριση γαστρικών υγρών. Καλό είναι να μην είστε νηστικοί!