Στη Βαβυλωνία των Βρυξελλών!

by Manifesto

Απέναντι στον κοινό εχθρό coronovirus  με ενωμένο τον πλανήτη στον πόλεμο και την  Ευρωπαϊκή Ένωση να μετράει καθημερινά απώλειες ψυχών ο νους μας πηγαίνει στο αύριο. Γιατί η πανδημία θα κάνει τον κύκλο της και ο άνθρωπος θα νικήσει!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Και στις Βρυξέλλες;

Στην αρχή απλός θεατής. Μέχρι που κτύπησε την πόρτα  ο καταραμένος ιός που ως ύπουλος δεν έχει ακόμα προδοθεί. Κρατά το μοχθηρό απάνθρωπο μυστικό του χαιρέκακα βλέποντας την τραγωδία να πνίγει την ανθρωπότητα στο βουβό κλάμα της.

Και τότε σιγά, αργά, καθυστερημένα βρέθηκε η φωνή. Από τους λαούς του Νότου. Πρώτη η Ελλάδα. Μετά η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία. Η Πορτογαλία…

Στο βορρά Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία παρατηρητές.

Στην άλλη πλευρά του λόφου είχαν τα δικά τους προβλήματα. Ποιος θα συγκυβερνήσει με ποιον ή ποιους..

Οι εκλογές τους είχαν μόλις διεξαχθεί.

Τα τείχη ψηλά στον εχθρό μετανάστη.

Οι οικονομίες μετέωρες…

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ στον αέρα…

Ένα περίπου χρόνο έμενε στα συρτάρια περιμένοντας τον νέο Πρόεδρο της Κομισιόν να τον φέρει στο Συμβούλιο για έγκριση. Όμως όλα ήλθαν ανάποδα, τα πάνω κάτω. Η εκλογή έγινε επιλογή.

Το πείσμα. Οι προσωπικές κόντρες. Ποιος θα επικρατήσει.

Ο Μακρόν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις πολλαπλές αδυναμίες της Μέρκελ. Ο Γιούνκερ ήθελε να μείνει. Η υγεία του δεν το επέτρεπε.

Ρίχθηκαν τα χαρτιά της τράπουλας στο τραπέζι των ηγετών.

Το μεγάλο φαβορί Μάνφρεντ Βέμπερ που είχε τις υπογραφές υποψηφίου του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ανγκελα Μέρκελ “χάθηκε” στους διαδρόμους του Μπερλεμόν. Αρχηγείου της Κομισιόν και φυσικά του παρακείμενου Συμβουλίου που είχε στο μεταξύ  επιλέξει το “Τζόκερ” Σάρλ Μισέλ.

Πολλές οι προτάσεις για την προεδρία. Ώσπου να η έκπληξη. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν! Υπουργός Αμύνης της Γερμανίας..

Συμφώνησαν όλες οι πολιτικές ομάδες στο Κοινοβούλιο. Ψήφισαν. Παρασκήνιο. Με διαφορά εννέα ψήφων η Γερμανίδα πέτυχε χάριν της στήριξης και των δύο φίλων. Ορμπαν και Κατσίνσκυ.  Ουγγαρία και Πολωνία. Με πολλές υποσχέσεις όπως έλεγαν στο παρασκήνιο…

Φθάσαμε έτσι στον νέο χρόνο με τους Επιτρόπους στις θέσεις τους!

Και την Σύνοδο κορυφής να μη βρίσκει σύμφωνους τους αρχηγούς των κρατών μελών. Την ίδια στιγμή που το Brexit έμπαινε στις ράγες του τρένου Μπόρις Τζόνσον!

Το μεταναστευτικό πάντα πρώτο στην ατζέντα. Η Ελλάδα απέναντι και μόνη στην Άγκυρα.

Το πρόβλημα έγινε “ευρωπαϊκό” μόνον όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κάλεσε στον Έβρο τους επικεφαλής θεσμούς των  Βρυξελλών να δουν για να πεισθούν.

Ώσπου ο ύπουλος εχθρός έκανε πιο απειλητικά την εμφάνιση του. Το όνομα του κορωνοϊός! Ή coronavirus.

Η συνέχεια και τα επακόλουθα είναι γνωστά. Ή περίπου γνωστά..

Η οικονομία έγινε βασικότερο θέμα και από τις χιλιάδες νεκρούς σε καθημερινούς ρυθμούς του απίστευτου αλλά ολέθρια αληθινού.

Η αλληλεγγύη πήγε στο μεταξύ περίπατο. Οι έντονες φωνές, διαμαρτυρίες και οι απειλές διάλυσης ευρωζώνης και ευρωπαϊκής ένωσης έφθασαν μέχρι το Βατικανό. Και τον Πάπα να προσπαθεί να κάνει νουθεσίες και προσευχές. Για χιλιάδες νεκρούς και για μια χαμένη αξιοπιστία ενός θεσμού όπως η ΕΕ που δημιουργήθηκε ως ΕΟΚ και τη λέξη αλληλεγγύη!

Την Τρίτη συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ. Την Πέμπτη το Συμβούλιο των 27 αρχηγών. Όλα με τηλεδιάσκεψη!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που όρθωσαν ανάστημα και διεκδικεί ως ίσος προς ίσους αυτό που δικαιούται η Ελλάδα. Σωστή και λογική η θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Σωστές και οι στρατηγικές απαιτήσεις. Η χώρα μας βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των εξελίξεων. Και της διεκδίκησης.

Τώρα πια η Βαβέλ δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και οι Βρυξέλλες, στη Βαβυλωνία όπως εξελίχθηκε, θα πρέπει χωρίς άλλες αναβολές επιτέλους να δείξουν το πρόσωπο που θα απομακρύνει την ολική καταστροφή!

Οι Βρυξέλλες να μη ρίξουν τις κολώνες που σμίλεψαν εκείνοι που έβαλαν τις βάσεις. Με γνώσεις και Πολιτική! Είναι η Πολιτισμική μας κληρονομιά! Είναι  χρέος μας!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Σχετικα Αρθρα