Οργανώσεις που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, κομματικοί ανταγωνισμοί, προσωπικές κόντρες, αντιμαχίες υποστηρικτών υποψηφίων βουλευτών είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Την ώρα που η κυβέρνηση πατάει γκάζι για την ενέργεια και τα καύσιμα, στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται για ημερομηνία εκλογών. Και προσπαθούν να ολοκληρώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Μια προσπάθεια, όμως, που όχι μόνο δεν πήρε αναβολή μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, αλλά φαίνεται να αντιμετωπίζει και εσωτερικά προβλήματα.

Θέματα ενδογενή καθώς πολλές από τις κομματικές οργανώσεις δεν έχουν στείλει ακόμη τις τελικές προτάσεις τους. Οπως ήταν γνωστό, η εντολή της ηγεσίας ήταν να έχουν σταλεί οι υποψηφιότητες από το σύνολο των περιφερειών και νομών μέχρι σήμερα Τρίτη 12 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά το βράδυ, λίγες προτάσεις είχαν φθάσει στην Κουμουνδούρου. Υπάρχει, βέβαια, το «δικαιολογητικό» των «μη εκλογών», το οποίο, όμως, δεν ταυτίζεται με την επίσημη άποψη της ηγεσίας, πως «ο πρωθυπουργός δεν έπεισε και πως οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο». Οπως πολλοί εκτιμούν, η ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων δεν θα γίνει πράξη νωρίτερα από τις αρχές Αυγούστου. Και αυτό υπό το δεδομένο πως δεν θα παρατηρηθεί «λειψανδρία» εν μέσω θέρους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα στελέχη των οργανώσεων δεν θα δύνανται να είναι έγκαιροι στα ζητούμενα της ηγεσίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου έχει ζητήσει με επιστολή της την εγρήγορση των κομματικών οργανώσεων καθώς και την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών.

Η ίδια, μάλιστα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι κομματικοί στόχοι αλλά και για την προεκλογική ετοιμότητα του κόμματος, επισκέπτεται τις οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

 

Από δυο χωριά

Οργανώσεις που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, κομματικοί ανταγωνισμοί, προσωπικές κόντρες, αντιμαχίες υποστηρικτών υποψηφίων βουλευτών και μάλιστα χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί τα ψηφοδέλτια. Καθημερινά η Κουμουνδούρου γίνεται αποδέκτης παραπόνων των εσωτερικών συγκρούσεων, πολλές εκ των οποίων αποδίδουν ευθύνες και σε εσωκομματικές συμπεριφορές που, λέγεται, πως ξεπερνούν τα ειωθότα της Αριστεράς. Σε περιοχές δε που οι οργανώσεις είναι περισσότερες από μία η λήψη αποφάσεων είναι πολύπλοκη διαδικασία. Η κάθε οργάνωση λειτουργεί ξεχωριστά, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση αφού επικρατεί ο προσωπικός και κομματικός ανταγωνισμός. Αρκετοί φοβούνται πως το θέμα θα λάβει διαστάσεις μετά το καλοκαίρι, όταν θα δημιουργηθεί πραγματικό προεκλογικό θέμα με το νέο έτος. Ηδη η προσπάθεια συγκρότησης των ψηφοδελτίων έχει προκαλέσει ευδιάκριτες ανταγωνιστικές τάσεις.

 

Σε απόσταση

Ταυτοχρόνως, όμως, το εσωτερικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρύτερο με συνέπειες και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Ολη την τελευταία περίοδο, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος βρίσκεται σε ανοιχτές συγκεντρώσεις που δεν έχουν ούτε την αποδοχή που περίμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε και την ποιοτική σύσφιγξη των σχέσεων των νέων μελών.

Αυτό που παρατηρείται είναι πως λίγοι άνθρωποι, κυρίως τα ήδη μέλη των οργανώσεων, παρευρίσκονται και κυρίως οι μεγαλύτερες ηλικίες. Η νέα γενιά αλλά και οι παραγωγικές ηλικίες, που ιστορικά δίνουν τις πλειοψηφικές κυβερνήσεις ή ανατρέπουν τα πολιτικά δεδομένα, απουσιάζουν ηχηρά. Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διακρίνουν πως τα νέα μέλη που ψήφισαν για τον Αλέξη Τσίπρα δεν μετέχουν ενεργά στην ενίσχυση του κόμματος.

Ισως για αυτούς τους λόγους στον ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν με ανακούφιση τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για ολοκλήρωση της τετραετίας, δηλαδή τη μετάθεση των εκλογών. Το όλο κλίμα, όμως, που επικρατεί εντός των τειχών δεν θυμίζει σε τίποτα κόμμα που διεκδικεί εξουσία. Πέραν του προέδρου του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών. Οι αποκαλύψεις του «m» για τις εσωτερικές δημοσκοπικές καταγραφές αποδεικνύουν τη μειωμένη πολιτική αποδοχή στην κοινωνία.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”