Αισιόδοξη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπερισχύσει των εθνικών συμφερόντων και κατά συνέπεια θα υιοθετηθεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δήλωσε η Στέλλα Μπίζιου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «tomanifesto». Η Λαρισαία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την έμπρακτη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, αλλά έθεσε ως προϋπόθεση να μην κινδυνέψουν το μέλλον της χώρας και η ελληνική οικονομία.

 

Στη Βίκυ Πολύζου

 

Να ελπίζουν οι πολίτες σε ένα νέο πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Τον Σεπτέμβριο μόνο η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφτασε το 1,9 δισ. ευρώ. Τα νούμερα από μόνα τους αποδεικνύουν την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε οικονομική δυνατότητα, προκειμένου να στηρίξει και να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών. Είμαστε όμως αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, την εξέλιξη της οποίας δεν μπορούμε να προβλέψουμε, και για αυτό πρέπει να ενεργούμε συνετά και με το βλέμμα στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μην λαμβάνουμε υπόψη μας τα όρια και τους περιορισμούς που μας επιβάλλει ο δημοσιονομικός χώρος. Στήριξη των πολιτών ναι, όχι όμως διακινδυνεύοντας το μέλλον της χώρας και τις προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας.

 

Πώς θα βγάλουμε τον χειμώνα; Υπάρχουν επαρκή αποθέματα ενέργειας;

Είναι αλήθεια ότι έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η στρατηγική της Ρωσίας να περιορίζει την παροχή ενέργειας προς την Ευρώπη σίγουρα μας επηρεάζει όλους και εκτινάσσει τις τιμές της ενέργειας. Η κυβέρνησή μας όμως είναι προετοιμασμένη, έχουμε ήδη λάβει μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Σας θυμίζω τη νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, τον νέο πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και φυσικά τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής. Ομως και η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να γίνει καθημερινή πρακτική μας. Και ενώ ήδη εφαρμόζονται προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στον δημόσιο τομέα, η συμβολή του καθενός μας ατομικά είναι απαραίτητη αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους.

 

Και από τις τιμές, πώς θα κινηθούμε; Θα περάσει η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου;

Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι μια πρόταση την οποία έχουν στηρίξει 15 χώρες. Πρόσφατα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στην προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και στην κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας, επικαλούμενη την ανάγκη να υπάρξουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας. Νομίζω ότι αυτό είναι μια ένδειξη πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπερισχύσει του οποιουδήποτε εθνικού συμφέροντος.

 

Πώς θα κινηθούν οι αγρότες της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα;

Με τους αγρότες, όπως και με τους κτηνοτρόφους του νομού μου, είμαστε σε συνεχή επαφή και επικοινωνία. Μιλάω καθημερινά με τους ανθρώπους, επισκέπτομαι τα χωριά και τους συνεταιρισμούς τους από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, ενώ η πόρτα του γραφείου μου είναι ανά πάσα στιγμή ανοιχτή. Η συνεργασία μας είναι άριστη και μέχρι σήμερα έχουμε αντιμετωπίσει από κοινού, με διάλογο και συναίνεση κάθε πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί. Είμαι βέβαιη ότι και στο μέλλον θα ακολουθήσουμε αυτή την τακτική.

 

Πόσο ανησυχητικά είναι, κυρία Μπίζιου, τα πράγματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τους Τούρκους;

Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ. Δεν είμαι στο μυαλό του Τούρκου προέδρου. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει ποτέ από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της νομιμότητας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση. Εχουμε αναβαθμίσει την άμυνά μας, έχουμε διεθνοποιήσει και αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα και, σε διπλωματικό επίπεδο, δημιουργούμε συνεχώς νέες συμμαχίες περιθωριοποιώντας την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί εντάσεις και έχει δείξει ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

 

Μπορεί να περιορίσει τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η απάντηση που του έδωσε ο πρωθυπουργός στην Πράγα;

Αυτό και πάλι το γνωρίζει μόνο ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ενώπιον 43 ηγετών πίστεψε ότι μπορεί να επιτεθεί φραστικά στην Ελλάδα. Δυστυχώς για αυτόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την απάντησή του, τον εξέθεσε και αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο ενώπιον όλων. Οπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός, ακόμη και όσοι δεν έχουν βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την προκλητικότητα του Τούρκου προέδρου. Δεν ξέρω λοιπόν αν θα υποχωρήσει ο Τούρκος πρόεδρος, ξέρω όμως, και αυτό νομίζω πρέπει να κρατήσουμε από το περιστατικό, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει όποτε χρειαστεί και σε όποιο πεδίο χρειαστεί.