Στεφανής: Η άμυνα είναι και μοχλός ανάπτυξης

by user_b

Στις ευκαιρίες για την ευρύτερη βιομηχανική ανάπτυξη στον αμυντικό τομέα αναφέρθηκε σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, με αφορμή τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ (MDCA).

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η άμυνα γίνεται και μοχλός ανάπτυξης και τόνισε ότι στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε κέντρο ανακατασκευής των ελικοπτέρων Σινούκ. «Έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη», σημείωσε.

Επίσης, έκανε λόγο για «οφέλη στους τομείς της έξυπνης ισχύος». «Κατανοούμε όλοι ότι οι επενδύσεις που θα έρθουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελούν από μόνες τους μια παράμετρο αποτροπής», ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Στεφανής επισήμανε ότι μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα περιφερειακά συστήματα της νέας φρεγάτας και σημείωσε ότι το υπουργείο προχωρά σε προμήθεια φρεγατών και αναβάθμιση των F-16. Ξεκαθαρίζει, δε, ότι ο προϋπολογισμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μειωθεί, αλλά «στοχευμένα θα αυξηθεί»

Επίσης, ο υφυπουργός τόνισε: «Παρέχουμε ασφάλεια για να μπορέσει η χώρα να ασχοληθεί με επενδύσεις και πρόοδο». Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Κατανοούμε ότι πρώτο μέλημα της κοινωνίας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Εμείς παρέχουμε το ασφαλές πλαίσιο για να προχωρήσει η πατρίδα μας μπροστά».

Τέλος, αναφέρθηκε στις τέσσερις κυβερνητικές προτεραιότητες για την Εθνική Άμυνα. «Το πρώτο είναι η επάρκεια του αμυντικού εξοπλισμού, το δεύτερο είναι το σύστημα αξιολόγησης το οποίο ακουμπά το ηθικό, δηλαδή τον σκληρό πυρήνα των Ενόπλων Δυνάμεων, το τρίτο είναι να αναβαθμιστεί και να γίνει πιο αποτελεσματική η στρατιωτική θητεία και το τέταρτο είναι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας σε σχέση με την τεχνολογία», σημείωσε.

Σχετικα Αρθρα