Προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους Έλληνες αποσταγματοποιούς από την επικείμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο, εκτινάσσοντας την τιμή του στα 15-16 ευρώ ανά φιάλη 700ml από 10,9 ευρώ που είναι σήμερα.
Ως ο μεγάλος πρωταγωνιστής του κλάδου αναδεικνύεται το ούζο με μερίδιο 51,45% τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις διεθνείς αγορές, με σημαντικότερη τη γερμανική.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), Νίκος Καλογιάννης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο κλάδος βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΕΦΚ στο τσίπουρο ανάλογου με αυτόν που ισχύει για τα αλκοολούχα ποτά μέχρι το 2021. Ο ίδιος απέκλεισε το γεγονός να «γλιτώσει» η χώρα μας από το διπλασιασμό του ΕΦΚ.
Όπως δείχνουν στοιχεία του Γενικού Χημείου του Κράτους που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, η παραγωγή τσίπουρου ανήλθε πέρυσι στο 1,346 εκατ. άνυδρα λίτρα όταν πέντε χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2015 είχε περιοριστεί στις 973.862 λίτρα.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος