Πώς θα ψηφίζουν οι απόδημοι: Στα κόμματα το σχέδιο νόμου- Αναλυτικά όσα προβλέπει

36
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Στα χέρια των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται από χθες το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απέστειλε στα κόμματα τόσο το σχέδιο νόμου, όσο και την αιτιολογική έκθεση, που περιλαμβάνουν τα σημεία που συμφωνήθηκαν στις τρεις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι σήμερα (9/11) ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος  θα μιλήσει για το σχέδιο νόμου στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Τα σημεία στα οποία έχουν συμφωνήσει τα κόμματα είναι:

-Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

-Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών.

-Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

-Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα. Διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

-Να γίνει προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.

 

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση