Στην σημασία να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει μία ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των Περιφερειών αναφέρθηκε ο Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Μιλώντας στο 3ο Digital Dialogue, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Regional Growth Conference με θέμα «Περιφερειακή Ελλάδα και Ταμείο Ανάκαμψης», ο κ. Σπυρίδων αναφέρθηκε στον ρόλο της ΕΕΤΑΑ, επισημαίνοντας ότι είναι ο τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος κυρίως των δήμων, αλλά και των Περιφερειών.

Επίσης, ανακοίνωσε πως η ΕΕΤΑΑ θα συγκροτήσει μια μεγάλη τεχνική υπηρεσία και δύο μητρώα μηχανικών για να στηρίξει τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες.

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην αυτοδιοίκηση. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που στο κράτος είναι ορατός, έχει ξεκινήσει να  εφαρμόζεται και στην αυτοδιοίκηση. Σε λίγο θα γίνει εμφανής τόσο στη λειτουργία των εσωτερικών  δομών των Περιφερειών και Δήμων όσο και στις συναλλαγές του πολίτη μαζί τους», ανέφερε ο Σπύρος Σπυρίδων.

Στην ίδια συζήτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης περιέγραψε το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και ιδίως για τις μικρομεσαίες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε πως οι πόροι του θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην πανδημία. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις και ότι ένας βασικός πυλώνας για την απορρόφηση των πόρων θα είναι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τόνισε ακόμα πως με την σωστή αξιοποίηση αυτών των πόρων μπορεί να τεθούν οι Περιφέρειες σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, καθώς θα κατευθυνθούν σε αυτές πολλοί σημαντικοί πόροι και θα αυξηθεί και το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο ίδιο συνέδριο επισήμανε ότι «τα λύματα μας δείχνουν ότι θα έχουμε αρκετά σημαντική πτώση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και άρα, με καθυστέρηση 10 ημερών, αυτή η αποκλιμάκωση θα είναι φανερή και στα νοσοκομεία μας, με αποσυμφόρηση των ΜΕΘ».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Περιφερειών, είπε πως έχουν αποδείξει ότι είναι φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας και ταυτόχρονα ότι αποτελούν τις πιο ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης για τη χώρα.

Τέλος, ο Nicola De Michelis, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έξυπνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη, χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα σημαντικούς και σημείωσε: Υπάρχουν 9 δισ. ευρώ από την παρούσα προγραμματική περίοδο που δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα.

Αποτυπώνοντας το πλαίσιο που επικεντρώνεται η Κομισιόν, είπε πως εστιάζει στην πράσινη ατζέντα και στην ψηφιοποίηση. «Η πανδημία έδειξε ότι απαιτούνται επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. Αυτά τα δύο στοιχεία θέλουμε να δούμε και στο σχέδιο Ανάκαμψης και στο ταμείο Συνοχής».