Περίπου ένας άνθρωπος στους τέσσερις στη Σομαλία κινδυνεύει από σοβαρή πείνα εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, έπειτα από τρεις χρονιές με ελάχιστες βροχοπτώσεις και μία τέταρτη ενόψει, την ώρα που στη χώρα μαίνονται συγκρούσεις εδώ και δεκαετίας, προειδοποίησε ο ΟΗΕ σήμερα.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι η κρίση θα επιδεινωθεί και 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ανάγκη επισιτιστική βοήθεια ως τον Μάιο του 2022, καθώς τα τρία προηγούμενα χρόνια οι βροχοπτώσεις στη Σομαλία ήταν οι πιο ασθενείς των τελευταίων 30 ετών.

Οι ελλείψεις τροφίμων, νερού και βοσκότοπων έχουν ήδη αναγκάσει 169.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με τον αριθμό να ενδέχεται να φτάσει το 1,4 εκατομμύριο τους επόμενους έξι μήνες, εξήγησε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Τα τελευταία χρόνια οι φυσικές καταστροφές, και όχι οι συγκρούσεις, ήταν η βασική αιτία των εκτοπισμών στη Σομαλία, μία χώρα που κατατάσσεται μεταξύ των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή.

«Προμηνύεται μια πρωτόγνωρη καταστροφή», εξήγησε ο Άνταμ Αμπντελμούλα, συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Σομαλία, εκτιμώντας ότι 300.000 παιδιά κάτω των 5 ετών θα εκτεθούν στον οξύ υποσιτισμό τους επόμενους μήνες.

«Θα πεθάνουν, αν δεν τα βοηθήσουμε σύντομα», πρόσθεσε, με τον ΟΗΕ να έχει ήδη απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κρίσης.

Περίπου 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Σομαλίας (15,9 εκατομμύρια) θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία το 2022, αύξηση 30% μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τουλάχιστον επτά Σομαλοί στους δέκα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η ξηρασία έχει καταστρέψει τις ήδη επισφαλείς πηγές εισοδήματος καθώς έχουν χαθεί ζώα εκτροφής και έχουν μειωθεί οι σοδειές, ενώ σε αυτά προστίθεται και ο υψηλός πληθωρισμός.

«Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος που, χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια, παιδιά, γυναίκες και άνδρες θα αρχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα στη Σομαλία», δήλωσε ο Σομαλός υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Διαχείρισης Κρίσεων Καντίζα Ντιρίγιε.

Η σομαλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης τον Νοέμβριο. Ξηρασία και πλημμύρες έπληξαν πρόσφατα την Κένυα και το Νότιο Σουδάν, σκοτώνοντας κοπάδια, καταστρέφοντας βοσκοτόπια και σοδειές. Η έλλειψη νερού και τροφίμων εγείρουν φόβους για συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων για τη διασφάλιση πόρων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συχνότητα και η ένταση των ακραίων κλιματικών φαινομένων αυξάνονται, κάτι που αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή.