Θερμό αναμένεται το καλοκαίρι, με χιλιάδες λαϊκές κατοικίες να βγαίνουν στο σφυρί

Εντατικοποιούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμη και λαϊκών κατοικιών με πολύ χαμηλή αξία εν μέσω θέρους μετά το προεκλογικό μορατόριουμ.

Του Κώστα Τσαχάκη

Στην παρούσα φάση το πρόγραμμα πλειστηριασμών έχει «παγώσει» κάτι που διαπίστωσαν και οι εκπρόσωποι των Θεσμών κατά την διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης τους στην Αθήνα.
Πέρα από τις προεκλογικές σκοπιμότητες υπάρχει και ο αντικειμενικός παράγοντας καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ρύθμισης στεγαστικών- επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη κύριας κατοικίας δεν είναι ακόμη έτοιμη να λειτουργήσει αυτοματοποιημένα και ως εκ τούτου οι Θεσμοί «γκρίνιαξαν» αλλά έδειξαν ανοχή.
Κι αν αυτές τις ημέρες πλειστηριασμοί εκτελούνται με βήμα σημειωτόν με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου τα δικαστήρια όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά από τις 22 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου 2019 και το ίδιο χρονικό διάστημα θα σταματήσουν όλες οι διαδικασίες διενέργειας πλειστηριασμών.
Από εκεί και πέρα όμως αναμένεται να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας και να επεκταθούν και σε «φθηνά» ακίνητα. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν αναρτηθεί 2.219 προγράμματα πλειστηριασμών και για να πιαστεί αυτός ο ποσοτικός στόχος θα πρέπει να γίνονται 130 πλειστηριασμοί κάθε εργάσιμη ημέρα από τις 5 έως και το τέλος του πρώτου μήνα του καλοκαιριού.
Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω για τους «κόκκινους» δανειολήπτες μιας και οι τράπεζες προτίθενται , σύμφωνα με πληροφορίες, να κατεβάσουν το άτυπο όριο προστασίας από την διενέργεια πλειστηριασμών στις 40.000 ευρώ από 80.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Το σκεπτικό τους είναι ότι πλέον θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ως εκ τούτου όποιος δανειολήπτης καλύπτεται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα κάνει χρήση των διατάξεων του.
Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται ένα ιδιαίτερο… θερμό καλοκαίρι με χιλιάδες λαϊκές κατοικίες να βγαίνουν στο σφυρί εκτός κι αν έχουμε πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές και η κυβέρνηση επιδιώξει ένα νέο μορατόριουμ με τους τραπεζίτες για να «παγώσουν» και πάλι οι πλειστηριασμοί .
Πάντως αυτό που έχουν διαπιστώσει οι τεχνοκράτες των θεσμών είναι πως ακόμη και όταν τα προγράμματα πλειστηριασμών εκτελούνται κανονικά τα αποτελέσματα τους είναι περιορισμένα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το 50% περίπου των πλειστηριασμών κηρύσσονται άγονοι καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας κυρίως των τιμών οι οποίες συνεχίζουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Ακόμη όμως και σε αυτούς που εκτελούνται τα ακίνητα αλλάζουν χέρια μόνο στα χαρτιά. Ειδικότερα το 70% περίπου εξ αυτών καταλήγει εκ νέου στις τράπεζες
Τέλος στο ζήτημα που είχε προκύψει με την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, που ανέφεραν ότι οι Θεσμοί δεν ήταν διατεθειμένοι να ανάψουν πράσινο φως, εάν δεν είναι όλα αυτοματοποιημένα. Επέμειναν στην θέση τους ότι το σύστημα πρέπει να λειτουργεί χωρίς την παραμικρή δυνατότητα των οφειλετών να παρέμβουν στα δεδομένα, δηλαδή στα κριτήρια υπαγωγής και ρύθμισης των δανείων τους. Έτσι συμφωνήθηκε ως ημερομηνία λειτουργίας η 30η Ιουνίου, με τις τράπεζες να δεσμεύονται ότι έως τότε θα έχουν συνδεθεί με το ηλεκτρονικό σύστημα ώστε όλα τα στοιχεία για καταθέσεις, δάνεια κ.λ.π. να φορτώνονται αυτόματα.