Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πράγματι πολύ μεταδοτική. Αλλά η μεγαλύτερη βλάβη που δείχνει να προκαλεί είναι ότι θρέφει την δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Για την πιο ανεύθυνη αντιπολίτευση επί του πλανήτου η Όμικρον στάθηκε η αφορμή για έναν νέο κύκλο ψεμάτων, ύβρεων και δήθεν φιλολαϊκών κραυγών.

Τι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα ότι τώρα με την Όμικρον που είναι πολύ μεταδοτική χρειάζεται να δίνει το Κράτος δωρεάν τεστ σε όλους και ότι σε άλλες χώρες τα τεστ είναι δωρεάν.

Οι άνθρωποι κυριολεκτικά τρέφονται από τον κορωνοϊό!

Η αλήθεια είναι ότι:

-Ακριβώς τώρα με την Όμικρον και ακριβώς λόγω της υπερμετάδοσης όλες οι χώρες καταργούν ή περιορίζουν δραστικά τα δωρεάν τεστ, διότι κανένα σύστημα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλη ζήτηση.

-Οι περισσότερες χώρες συνειδητοποίησαν πως η επιβάρυνση για τους φορολογουμένους θα ήταν τεράστια, ειδικά μετά τους εμβολιασμούς. Πολύ περισσότερο που προκλήθηκε σοκ όταν αποκαλύφθηκε ότι τα δωρεάν τεστ χρησιμοποιήθηκαν σε ανεύθυνες συμπεριφορές, όταν οι Ολλανδοί στην διάρκεια του λοκντάουν ταξίδευαν στο Βέλγιο για να νιώσουν πιο ελεύθεροι και οι Γερμανοί στην Πολωνία για να αγοράσουν πυροτεχνήματα που στην χώρα τους είχαν απαγορευτεί.

-Στην πραγματικότητα σε ελάχιστες χώρες τα τεστ ήταν δωρεάν και άνευ προϋποθέσεων.

-Αλλά και σε αυτές διαπίστωσαν πως λόγω των πολλών τεστ υπερφορτώνονταν τα εργαστήρια – πουθενά δεν υπάρχουν άπειρα – με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι απαντήσεις τρεις και τέσσερις μέρες και οι θετικοί να συνεχίζουν στο μεταξύ να κυκλοφορούν και να μεταδίδουν. Λόγω της μεγάλης ζήτησης σημειώθηκαν ελλείψεις, ουρές, καθυστερήσεις. Τελικό πανθομολογούμενο συμπέρασμα: Χάθηκε ο έλεγχος των λοιμώξεων.

-Όπου τα τεστ ήταν δωρεάν όσοι ήθελαν να λάβουν την απάντηση εντός 24 ωρών κατέβαλαν ένα τσουχτερό αντίτιμο.

-Σε όλες τις χώρες αποφεύχθηκε η διατίμηση και προτιμήθηκε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

-Στις περισσότερες χώρες τα τεστ είτε γίνονταν στις δημόσιες δομές όταν τις επισκέπτονταν οι νοσούντες, είτε συνταγογραφούνταν από γενικούς γιατρούς μόνο αν υπήρχαν συμπτώματα – ελέγχονταν γι’ αυτό οι γιατροί. Με αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί μια σημαντική για την πρωτοβάθμια υγεία ιατρική ειδικότητα.

-Όλες σχεδόν οι χώρες από τον περασμένο Οκτώβριο – και οπωσδήποτε από την 1 η Ιανουαρίου 2022 – σταμάτησαν τα δωρεάν τεστ.

-Τα τεστ, ειδικά τα PCR, συνδέθηκαν με το επίπεδο εμβολιασμού. Πλέον, οι εμβολιασμένοι υποβάλλονται μόνο σε rapid test και αν είναι θετικοί μπαίνουν στην πενθήμερη ή επταήμερη καραντίνα. Οι ανεμβολίαστοι, αν έχουν συμπτώματα, πηγαίνουν σε δημόσιες δομές ή πληρώνουν από την τσέπη τους.

Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ζητάει τα λάθος πράγματα, αλλά και τα ζητάει αφού οι άλλοι έχουν αναγνωρίσει λάθη και δυστοκίες και τα έχουν διορθώσει. Και μάλιστα επικαλούμενος τους «άλλους» που έχουν ανακρούσει πρύμναν. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι μια τυχοδιωκτική αντιπολίτευση του κορωνοϊού…

Τι πραγματικά συμβαίνει

Πάμε τώρα να δούμε τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει τώρα, την καινούργια χρονιά, στις άλλες χώρες.

Βρετανία: Η δωρεάν διάθεση τεστ οδήγησε σε ελλείψεις, καθυστερήσεις και άνοδο των τιμών. Από τον Νοέμβριο 2021 σε δωρεάν PCR μπορούσαν να υποβληθούν μόνο όσοι είχαν συμπτώματα, όσοι είχαν θετικό rapid test και όσοι ήλθαν σε επαφή με κρούσμα. Τώρα ισχύει νέος περιορισμός. Από τις 11 Ιανουαρίου, δικαίωμα σε δωρεάν PCR θα έχουν μόνο όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα. Στην αγορά, τα PCR κοστίζουν από 100 ως 350 ευρώ.

Βέλγιο: Η διάθεση του PCR συνδέθηκε με τον εμβολιασμό ήδη από το καλοκαίρι του 2021, οπότε δικαίωμα σε δωρεάν τεστ είχαν μόνο όσοι δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δωρεάν τεστ τον μήνα). Για τους εμβολιασμένους αρκούσε το rapid. Από τις 10 Ιανουαρίου PCR γίνεται μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα. Η καραντίνα δεν συνδέεται πλέον με το PCR αλλά με την τήρηση του πρωτοκόλλου αυτοαπομόνωσης.

Σύμφωνα με τον Φλαμανδό υπουργό Υγείας Βαντεμπρούκ, με τα πολλά τεστ χάθηκε ο έλεγχος των λοιμώξεων, με την υπερφόρτωση των εργαστηρίων, τις καθυστερήσεις στις απαντήσεις και τους θετικούς να κυκλοφορούν μεταδίδοντας και καθυστερώντας την καραντίνα τους. Όπως είπε «οι γενικοί ιατροί έγιναν συνταγογράφοι ενώ έχουν άλλη δουλειά». Στο Βέλγιο το PCR κοστίζει 50 ευρώ.

Ισπανία: Η συνταγογράφηση γίνεται μόνο με «ισχυρά συμπτώματα» και τα τεστ εκτελούνται στα δημόσια νοσοκομεία. Ειδικά στην Καταλονία τα ισχυρά συμπτώματα πρέπει να διαπιστώνονται από τον γιατρό. Στην αγορά κοστίζουν από 60 ως 180 ευρώ. Η τιμή φτάνει ακόμη και στα 300 ευρώ αν κάποιος θέλει την απάντηση σε 1 ώρα. Στην Ανδαλουσία η «σύντομη απάντηση» φτάνει στα 250 ευρώ. Τα rapid test κοστίζουν από 25 ως 50 ευρώ.

Δανία: Η δωρεάν διάθεση των τεστ οδήγησε και εκεί σε ελλείψεις, ουρές και καθυστερημένες απαντήσεις. Από τις 12 Νοεμβρίου 2021 τα PCR τεστ εκτελούνται μόνο με ραντεβού, προφανώς για να μην γίνονται τόσα πολλά και να μην καθυστερούν οι απαντήσεις. Και αυτό αφού δηλωθούν συμπτώματα ή επαφή με κρούσμα. Όσο για τα rapid test εκτελούνται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.

Γερμανία: Από τις 11 Οκτωβρίου τα τεστ έγιναν επί πληρωμή. Με το ξέσπασμα της Όμικρον έγιναν πάλι δωρεάν (από τις 13 Νοεμβρίου ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021). Το κράτος αποζημίωνε με 11,5 ευρώ το rapid και με 45 ευρώ το PCR. Δηλαδή αν ένα εργαστήριο είχε υψηλότερες τιμές, την διαφορά επιβαρυνόταν ο πολίτης. Από την 1 η Ιανουαρίου 2022 τα τεστ είναι και πάλι επί πληρωμή. PCR γίνονται μόνο με συνταγογράφηση από γιατρό ή από τοπικό γραφείο υγείας ή αν υπάρχουν συμπτώματα. Το κόστος των PCR κυμαίνεται από 60 ως 80 ευρώ, ενώ αν κάποιος θέλει να λάβει την απάντηση εντός 24 ωρών το κόστος ανέρχεται σε 172 ευρώ.

Πορτογαλία: Ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 δίνονταν 4 rapid δωρεάν το μήνα. Τα PCR εκτελούνται σε 622 εξουσιοδοτημένα φαρμακεία και 158 εργαστήρια, οπωσδήποτε με συνταγή και ανάλογα με τον Δήμο. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι ο Δήμος Λισαβόνας παρείχε απεριόριστα τεστ για τους δύο περισσότερο τουριστικούς μήνες. Το κόστος είναι 30 ευρώ για τα rapid και από 60 ως 100 για τα PCR. Τα πιο φτηνά μπορεί να τα βρει κανείς στον Ερυθρό Σταυρό (60-65 ευρώ). Η Πορτογαλία διαθέτει μόνο 200 νοσοκομεία, από τα οποία τα 100 ιδιωτικά και καταβλήθηκε προσπάθεια να μην υπερφορτωθούν.

Γαλλία: Από τον Μάρτιο του 2021 δινόταν σε όλους ένα rapid τεστ την εβδομάδα. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 σταμάτησαν τα λεγόμενα δωρεάν «comfort test», δηλαδή αυτά που δίνονταν σε όλους προκειμένου να «ησυχάζουν» ότι δεν είναι θετικοί. Δωρεάν
παρέμεναν μόνο αυτά που εκτελούνταν για ιατρικούς λόγους. Αυτό έγινε για να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί.

Από τις 15 Οκτωβρίου 2021 όλα τα τεστ (PCR και rapid) χρεώνονται, καθώς όλοι έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Οι μη εμβολιασμένοι πλήρωναν 44 ευρώ για το PCR, 22 για το rapid και 12,9 για το self. Δωρεάν δίνονταν μόνο στους κάτω των 12 ετών, σε γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σε θηλάζουσες, σε ευάλωτους που δεν εμβολιάζονται και σε όσους είχαν πρόσφατα εμβολιαστεί και δεν είχαν αποκτήσει ανοσία. Αυτή η μεταβατική περίοδος κράτησε ως τις 10 Δεκεμβρίου. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 σταμάτησαν τα δωρεάν τεστ.

Σε κάθε περίπτωση, τα PCR εκτελούνταν πάντα με συνταγή από γιατρούς του Δημοσίου και πάντα με συμπτώματα ή μετά από θετικό rapid. Η τιμή του PCR κυμαίνεται από 54 ως 70 ευρώ και του rapid από 19 ως 30 ευρώ. Οι τιμές ρυθμίζονται από τον ανταγωνισμό.

Αυστρία: Δίνονται 5 δωρεάν τεστ τον μήνα σε όλους. Και στην Αυστρία δημιουργήθηκε υπερφόρτωση στα εργαστήρια, καθυστερήσεις και ελλείψεις. Στη Βιέννη λειτουργεί από τον Δήμο κέντρο για δωρεάν PCR. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε στο προηγούμενο άνοιγμα των σχολείων, καθώς τα τεστ ανατέθηκαν στους εκπαιδευτικούς, γίνονταν μέσα στα σχολεία και συνέβησαν πολλά ευτράπελα. Υπήρχαν φορές που τα τεστ δεν γίνονταν, άλλες που στέλνονταν σε λάθος εργαστήρια και άλλες που έμεναν ξεχασμένα σε τσάντες στα γραφεία των καθηγητών, οι οποίοι ματαίως περίμεναν τα αποτελέσματα και καθυστερούσε η έναρξη των μαθημάτων. Τα PCR κοστίζουν από 57 ως 150 ευρώ.

Ολλανδία: Τα PCR διενεργούνται μόνο με συμπτώματα, μετά από θετικό rapid και επαφή με κρούσμα. Χωρίς αιτιολογία, το rapid κοστίζει 39 ευρώ και η τιμή του PCR κυμαίνεται από 69 ως 80 ευρώ.

Ιταλία: Από τις 14 Οκτωβρίου δωρεάν τεστ παρέχονται μόνο σε όσους εξαιρούνται του εμβολιασμού για λόγους υγείας. Σε όλη την διάρκεια της πανδημίας τα δωρεάν εκτελούνται μόνο στις δημόσιες δομές, ενώ τα τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια δεν καλύπτονταν. Παράλληλα, οι περιφέρειες πρόσφεραν δωρεάν τεστ σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, μαθητές κλπ. Από τον Μάρτιο του 2021 ο Ερυθρός Σταυρός λειτούργησε ένα δωρεάν πρόγραμμα τεστ. Το πρόγραμμα έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Με το Διάταγμα της 14 ης Αυγούστου 2021 δωρεάν τεστ παρέχονται στους εκπαιδευτικούς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 και ενόψει του ρεβεγιόν, δημιουργήθηκε μεγάλη ζήτηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ραντεβού στις δημόσιες δομές, ενώ και τα διαγνωστικά κέντρα δεν δέχονταν τον κόσμο ούτε με συνταγή όταν δεν αναφέρονταν συγκεκριμένα
συμπτώματα (που οι γιατροί δεν ανέφεραν όταν δεν τα διαπίστωναν).

Προκλήθηκαν απίστευτες ουρές και οι τιμές πήγαν στα ύψη – ακόμη και 160 ευρώ το PCR. Υπό κανονικές συνθήκες το PCR κοστίζει από 60 ως 120 ευρώ. Αν και η τιμή του rapid έχει οριστεί στα 15 ευρώ, σε περιόδους μεγάλης ζήτησης φτάνουν και τα 50. Το self-test κοστίζει 5 ευρώ, αλλά στην περίοδο των εορτών έφτασε και τα 10. Οι τιμές διαφέρουν από περιφέρεια σε περιφέρεια και οι Ιταλοί συχνά επιδίδονται σε… σαφάρι για ένα φτηνότερο τεστ. Τα εργαστήρια που χρεώνουν στα 50 ευρώ ένα PCR, ανεβάζουν την τιμή στα 100 αν κάποιος θέλει την απάντηση σε 24 ώρες και στα 110 αν το θέλει μεταφρασμένο στα αγγλικά.

Σουηδία: Τα τεστ είναι δωρεάν, αλλά οι απαντήσεις καθυστερούν λόγω υπερφόρτωσης από 2 ως 4 ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα στην Κομητεία Βάστρα Γκόταλαντ, δεύτερη πολυπληθέστερη στη χώρα, οι απαντήσεις έφθαναν μετά από μία εβδομάδα, οπότε και αποκαλύφθηκε πως είχε νοσήσει όλο το προσωπικό του εργαστηρίου, το οποίο δεχόταν ως και 60.000 δείγματα την εβδομάδα. Όπως έγινε γνωστό, έστελναν τα δείγματα σε εργαστήρια της Γερμανίας. Φυσικά, μετά από τέσσερις ημέρες ή μια εβδομάδα ένα θετικό τεστ είναι δώρον άδωρον.

Ιρλανδία: Ανήκει στις χώρες που παρείχαν όλα τα τεστ δωρεάν. Και εδώ δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Από την 1 η Ιανουαρίου σε άτομα από 3 ως 39 ετών δίνονται μόνο rapid τεστ και μόνο επί συμπτωμάτων. Και αυτό γιατί παρουσιάστηκαν ελλείψεις και έπρεπε να μείνουν PCR για τους μεγαλύτερους σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα. Για να αποφευχθούν οι ουρές, έτσι κι’ αλλιώς PCR διενεργούνται μόνο μετά από θετικό rapid.

Ισραήλ: Από την 1 η Ιανουαρίου δωρεάν PCR δίνονται μόνο στους άνω των 60 και με υποκείμενα νοσήματα.

Καναδάς: Από 4 Ιανουαρίου δωρεάν PCR παρέχονται μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αυστραλία: Το Medicare (δημόσιο σύστημα υγείας) δεν καλύπτει ούτε τα PCR ούτε τα rapid χωρίς συνταγή και συμπτώματα. Από την 1 η Ιανουαρίου γίνονται μόνο rapid λόγω υπερφόρτωσης των διαγνωστικών κέντρων. Όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρρισον, «βρισκόμαστε σε άλλο στάδιο της πανδημίας τώρα. Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τα πάντα δωρεάν». Το PCR κοστίζει 150 δολάρια Αυστραλίας και το rapid 9,5.

Με λίγα λόγια, και για τα τεστ αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παραμύθια…


* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος