Ο προηγούμενος μεγάλος χιονιάς, η «Αριάδνη», ενέσκηψε στις 9 Ιανουαρίου 2017. Επιβάτες τρένων έμειναν εγκλωβισμένοι επί 11 ώρες, οδηγοί εγκλωβίστηκαν επί 12 ώρες, νησιά αποκλείστηκαν για πάνω από μια βδομάδα, πρόσφυγες θάφτηκαν στη λάσπη και στο χιόνι. Δεν ακούστηκε ούτε μία συγγνώμη. Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, εκείνη ακριβώς την ημέρα ξεκινούσε η σκευωρία της Νοβάρτις. Με την «Αυγή» να μην βλέπει τις συνέπειες του χιονιά, αλλά… χιονοστιβάδα Νοβάρτις!

Δεν πρόκειται για συμψηφισμό. Πρόκειται για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η συριζαϊκή προπαγάνδα αυτών των ημερών και η τεραστίων διαστάσεων υποκρισία τους, έτσι καθώς εμφανίζονται να έχουν καταληφθεί από ιερή οργή.

Πρόκειται για την ανάγκη να αναδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Στην αναγνώριση των ευθυνών, στη συγγνώμη, στον τρόπο αντίδρασης, στην αυτοκριτική (που τόσο μας έχει διαφημίσει η λεγόμενη Αριστερά, αλλά ουδέποτε έχει εφαρμόσει).

Οι αποδείξεις είναι εδώ: Στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο γεγονός ότι έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που εξασφάλισε αποζημιώσεις προς τους πολίτες από τον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, σε όσους παρακολουθούν την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του, σε όσους ακούνε αυτές τις μέρες τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργείται η εντύπωση πως οι άνθρωποι αυτοί ουδέποτε βρέθηκαν σε ανάλογη κατάσταση, διότι πρόκειται για πάνσοφους, κατά την θητεία των οποίων όλα λύνονταν κατά τον πλέον ειδυλλιακό και αποτελεσματικό τρόπο.

Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε μια βασική αρχή της προπαγάνδας, βάσει της οποίας, με την πάροδο του πανδαμάτορα χρόνου, η επίδραση των γεγονότων στο θυμικό αμβλύνεται και η λήθη έρχεται σωτήρια να δώσει την λύση.

Ακριβώς επειδή αυτό συμβαίνει πάντα και μοιραία, ακριβώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό στηρίζεται, είναι ανάγκη να επιστρέφουμε στο παρελθόν.

Κατά μια ειρωνεία της τύχης, εκείνη την ημέρα, 9 Ιανουαρίου 2017, ημέρα έναρξης της θεομηνίας «Αριάδνη», είχε διαταχθεί η έρευνα για την Νοβάρτις. Φέτος, την ημέρα έναρξης της θεομηνίας «Ελπίδα», 24 Ιανουαρίου 2022, η Δικαιοσύνη έστειλε στο αρχείο άλλες δυο δικογραφίες πολιτικών (Γεωργιάδης, Αβραμόπουλος), καθώς και για αυτούς, όπως και για τους προηγούμενους επτά (με πρώτον τον Αντώνη Σαμαρά που ήταν ο κύριος στόχος της σκευωρίας), «δεν προέκυψε καμία ένδειξη περί της τέλεσης αξιόποινης πράξης».

Τα γεγονότα και οι δικαιολογίες

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τι συνέβαινε την ημέρα που ενέσκηψαν μαζί η «Αριάδνη» και η… «χιονοστιβάδα Νοβάρτις» – κατά την «Αυγή».

Στις 9 Ιανουαρίου 2017, είχε ενσκήψει η «Αριάδνη». Σ’ εκείνη την κακοκαιρία, συνέβησαν τα ακόλουθα:

Τέσσερις αμαξοστοιχίες κόλλησαν στα χιόνια και οι επιβάτες έμειναν 11 ώρες αποκλεισμένοι μέσα στα παγωμένα τρένα.

Οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν για 12 ώρες στην Πατρών – Κορίνθου.

Η Κύμη και οι Σποράδες έμειναν έξι μέρες χωρίς ρεύμα και νερό.

Οι Σποράδες έμειναν 8 μέρες αποκλεισμένες.

Στη Μόρια και στο Ελληνικό οι σκηνές των προσφύγων θάφτηκαν κάτω από το χιόνι. Είχε γίνει viral η κραυγή αγωνίας ενός πρόσφυγα «Στο Χαλέπι έχει ρεύμα».

Τι απαντούσαν τότε οι αρμόδιοι; Για το θέμα των τρένων ο τότε υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης (Real Fm, Στραβελάκης, 12 Ιανουαρίου 2017) μας ενημέρωσε πως «μέχρι να λειτουργήσει το ένα κλειδί, πάγωνε το άλλο»…

Για την γενική κατάσταση, ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης (11 Ιανουαρίου 2017, Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ), έλεγε:

«Είμαστε μια χώρα μεσογειακή, η οποία δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα συχνά και δεν μιλάμε για έναν κύκλο δεκαετίας, εδώ υπήρξαν ακραία φαινόμενα που είχαν να τα δουν περιοχές πάνω από τριάντα χρόνια. Συνεπώς αντιλαμβάνεστε ότι ο Μηχανισμός που έχει μια χώρα σαν τη δική μας δεν μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά στην σφοδρότητα και την ένταση των φαινομένων που είχαμε τις τελευταίες ημέρες. Παρόλα αυτά νομίζω ότι έχουμε μπορέσει σε γενικές γραμμές και έχουμε σταθεί. Βεβαίως είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν από την μία στιγμή στην άλλη. Το θέμα δεν είναι απλώς να ανοίξει ένας κεντρικός δρόμος, διότι η προτεραιότητα είναι το κεντρικό οδικό δίκτυο. Στις περιπτώσεις πτώσης δέντρων, έχουμε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό δεν μπορεί να αποκατασταθεί από την μία μέρα στην άλλη, αλλά από την πρώτη στιγμή έχουν πιάσει δουλειά τα συνεργεία. Επαναλαμβάνω, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν κάποια όρια σε αυτόν τον μηχανισμό που έχει η χώρα και μια συγκεκριμένη δυνατότητα».

Ο ίδιος κατά την επίσκεψή του σε Αλόννησο και Σκόπελο (13 Ιανουαρίου 2017), είπε: «Εκείνο που επιχειρήσαμε και νομίζω ότι πετύχαμε ως Πολιτεία είναι να υπάρξει ένας καλός συντονισμός και να αξιοποιήσουμε όσα μέσα διαθέτουμε. Δεν διαθέτουμε όσα θα έπρεπε; Το γνωρίζουμε, αλλά σημασία έχει να αξιοποιούμε αυτά κάθε φορά που διαθέτουμε. Είναι μια καινούργια εμπειρία, μαθαίνουμε από αυτή και την επόμενη φορά θα είμαστε νομίζω καλύτεροι σε αυτά που πρέπει να κάνουμε».

Και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης (Σταρ, 12 Ιανουαρίου 2017, Τσαπανίδου):

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Έχουμε στείλει όσες δυνάμεις μπορούσαμε να στείλουμε. Γιατί καταλαβαίνετε ότι ήταν ένα κύμα κακοκαιρίας, το οποίο επηρέασε το σύνολο της Χώρας, άρα τα μέσα τα οποία διαθέτει η Χώρα, χρειάστηκαν όλα και καταλαβαίνετε ότι, σε μια έκτακτη ανάγκη, τα μέσα πάντα υπολείπονται των δυνατοτήτων οποιασδήποτε περιοχής, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν με έναν καλύτερο συντονισμό. Νομίζω ότι παρά το μέγεθος, τη διάρκεια και την ένταση των φαινομένων, ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε κανονικότητα και η Χώρα δεν επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπήρξαν προβλήματα όπως υπάρχουν παντού σε κάποια κακοκαιρία».

Και συνοδεύοντας τον κ. Σκουρλέτη στις Σποράδες:

«Μιλάμε για μια κακοκαιρία που εδώ για το νησί δεν υπάρχει στο θυμικό των ανθρώπων, να δούμε αυτό και να δούμε και τι μάθαμε από αυτό έτσι ώστε να ξανασχεδιάσουμε για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια παρόμοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης με καλύτερο τρόπο. Πάντα τα μέσα δεν θα είναι αρκετά, τα υπολείπονται των δυνατοτήτων, ωστόσο ένας καλός συντονισμός και καλή αξιοποίηση θα επιτρέψει να έχουμε μια καλύτερη αποτελεσματικότητα και με την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ και τον Δήμο, τον Δήμαρχο αλλά και όλες τις υπηρεσίες γιατί πραγματικά έκαναν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να περιορίσουν τις συνέπειες αυτού του φαινομένου».

Και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων (12 Ιανουαρίου 2017):

«Παρά τις δυσκολίες, η χώρα παρέμεινε λειτουργική στο μεγαλύτερο μέρος της με ανοιχτούς τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες, αν και παρατηρήθηκαν προβλήματα που κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε. Κυρίως στην Εύβοια, στην Αλόννησο και τη Σκόπελο αλλά και σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου. Για τις βλάβες που παρατηρήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχει εξάλλου διαταχθεί ΕΔΕ από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τους προσφυγικούς καταυλισμούς, εκεί πράγματι παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Αλλά τόσο στη χώρα μας, όπως εξάλλου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα ταυτόχρονα σε ολόκληρη την επικράτεια».

Τα γεγονότα και η ειδυλλιακή παρουσίασή τους

Πάμε τώρα στον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε το θέμα από μερίδα του Τύπου:

Εφημερίδα «Αυγή» (10 Ιανουαρίου 2017, επομένη της έναρξης κακοκαιρίας): Η εφημερίδα φιλοξενούσε το θέμα με τον εξής ειδυλλιακό και φολκλορικό τίτλο: «Ο χιονιάς έντυσε στα λευκά ακόμη και την Αττική».

Την επομένη (11 Ιανουαρίου) ο βασικός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αυγής» ήταν… «Χιονοστιβάδα Νοβάρτις»!

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» (10 Ιανουαρίου 2017), είχε τον επίσης ανάλαφρο τίτλο «Κλειστόν λόγω χιονιά»! Την επομένη, ο βασικός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας ήταν «Η Νοβάρτις στο χειρουργείο».

Την ίδια μέρα (11 Ιανουαρίου 2017), το «Έθνος» είχε ως πρωτοσέλιδο τίτλο «Σε προτεραιότητα μπαίνει η έρευνα για το σκάνδαλο Νοβάρτις» και η «Δημοκρατία», «Κάνει τζιζ ο φάκελος Νοβάρτις».

Τα περί χιονοστιβάδας, προτεραιοτήτων και τζιζ τα είδαμε…

Μητσοτάκης μετά την τραγωδία στη Μάνδρα: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι…

Και για να τελειώνουμε: Στις 16 Νοεμβρίου 2017, μετά την τραγωδία στη Μάνδρα, με 23 νεκρούς στις πλημμύρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους συμπολίτες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται από μία πρωτοφανή τραγωδία στη Δυτική Αττική. Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου για αυτή τη μεγάλη τραγωδία, τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των θυμάτων, τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι και σήμερα δοκιμάζονται και θα δοκιμάζονται για αρκετές ακόμη μέρες. Και βέβαια να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία για την αυτοθυσία με την οποία για άλλη μια φορά παρενέβησαν σε μια μεγάλη κρίση.

Δεν είναι σήμερα η ώρα να αποδώσουμε ευθύνες. Εξ ορισμού την πρώτη ευθύνη την έχει πάντα η κυβέρνηση, η περιφερειακή και η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια κρίση. Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι στη Δυτική Αθήνα, στη Δυτική Αττική –  είναι μια περιοχή την οποία και εγώ προσωπικά γνωρίζω καλά – έχουν συντελεστεί διαχρονικά μια σειρά από εγκλήματα. Άναρχη δόμηση, μπαζώματα ρεμάτων, πλήρης έλλειψη ουσιαστικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

Έχω ήδη ζητήσει και προχωράμε στη Νέα Δημοκρατία τη συγκρότηση μιας ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει σε βάθος αυτή την πρωτοφανή καταστροφή, θα αναζητήσει τα αίτιά της και κυρίως θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και παρεμβάσεις.

Αυτό περιμένει κανείς από ένα υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα. Δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρισκόταν αυτός στην αντιπολίτευση και εμείς στην κυβέρνηση, εάν είχε συντελεστεί μια τέτοια τραγωδία. Δεν θα το κάνω όμως, γιατί αποδεικνύουμε με αυτό τον τρόπο έμπρακτα ότι σε πείσμα όλων όσων θέλουν να ισχυριστούν το αντίθετο, δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

Και από αυτήν την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και από την χτεσινή στο υπουργικό συμβούλιο, για άλλη μια φορά προκύπτει πως πράγματι δεν είμαστε όλοι ίδιοι…

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος