Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch στο πρώτο review για το 2023, στις 27 Ιανουαρίου, περιμένει η Societe Generale. Μάλιστα, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος ποντάρει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ακόμα και πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, η SocGen περιμένει ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές στις 27 Ιανουαρίου.

Και χαρακτηρίζει «εύλογες» τις πιθανότητες μιας έκπληξης από την S&P στις 21 Απριλίου, με αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, ακόμα και πριν από τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Societe Generale συστήνει στους πελάτες της να αγοράσουν τα ελληνικά 10ετή ομόλογα, έναντι των αντίστοιχων ιταλικών.

Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες του 2023 για την ελληνική αξιολόγηση
H Fitch, η οποία σήμερα αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ με θετικές προοπτικές, πρόκειται να πραγματοποιήσει reviews της ελληνικής αξιολόγησης στις 27 Ιανουαρίου, στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου.

H S&P, που δίνει αξιολόγηση ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές (ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), θα «ασχοληθεί» με την Ελλάδα την 21η Απριλίου και την 20η Οκτωβρίου.

Η Moody’s τοποθετεί την Ελλάδα στο Ba3 με σταθερές προοπτικές και πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση αυτή στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, η DBRS, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ (high), έχει προγραμματίσει reviews για τις 10 Μαρτίου και 8 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει ο γαλλικός οίκος υπάρχει «δίκαιη πιθανότητα», η S&P να εκπλήξει τις αγορές αναβαθμίζοντας την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου ακόμη και πριν από τις γενικές εκλογές της χώρας.

Με το σκεπτικό αυτό μάλιστα, η Ελλάδα περιλαμβάνεται με θετική παρουσίαση στις 4 κορυφαίες προτάσεις του οίκου, για τους επενδυτές ομολόγων. Οι προτάσεις αυτές είναι:

*Πώληση των 10ετών γαλλικών ομολόγων έναντι swaps

*Συνέχιση αγορών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών

*Διατήρηση αγοραστικών θέσεων στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έναντι των ισπανικών ομολόγων

*Διατήρηση αγοραστικών θέσεων στα 10ετή ιρλανδικά ομόλογα έναντι πωλήσεων και πτωτικών θέσεων στα 10ετή βελγικά ομόλογα.

Το ράλι στα ομόλογα πιθανότατα θα ακολουθήσει την αρχική αναβάθμιση σε IG

«Όταν η Πορτογαλία αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά σε BBB- (σ.σ. η χαμηλότερη βαθμολογία Investment Grade) από τον οίκο της Standard & Poor’s το Σεπτέμβριο του 2017, τα πορτογαλικά ομόλογα (PGB) ‘απάντησαν’ με ένα σημαντικό ράλι σε μεγάλο βαθμό επειδή πολλά αμοιβαία κεφάλαια έχουν εντολές που τους επιτρέπουν να επενδύουν μόνο σε περιουσιακά στοιχεία IG.

Η κατάσταση IG στα πορτογαλικά ομόλογα κατέστησε τα ομόλογα επιλέξιμα για σημαντικούς αγοραίους δείκτες, τους οποίους ακολουθούν σημαντικά και πολλά επενδυτικά κεφάλαια. Πολλοί δείκτες απαιτούν τα ομόλογα να έχουν τουλάχιστον δύο αξιολογήσεις IG ή μια βαθμολογία άνω του μέσου όρου IG για να είναι επιλέξιμα. Οι αγορές αντέδρασαν ήδη όταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Πορτογαλία σε IG και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε συμβεί στα ελληνικά κρατικά ομόλογα στα μέσα του 2023, αν και με μικρότερο αντίκτυπο, καθώς η τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων είναι επί του παρόντος ‘πλούσια’», εξηγεί η τράπεζα.

«Προτιμούμε τα 10ετή ελληνικά ομόλογα θεωρώντας ότι θα υπεραποδώσουν έναντι των ιταλικών 10ετών (BTP). Τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας βελτιώνονται και αναβαθμίζονται και οι αξιολογήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση. Αντίθετα, υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας και την πολιτική σχέση της με την ΕΕ. Επιπλέον, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα επηρεαστούν από την ποσοτική σύσφιξη της ΕΚΤ (QT), τα οποία πιθανότατα θα επηρεάσει μόνο η επανεπένδυση.

Από την άλλη, οι μεγάλες αποπληρωμές TLTRO θα δώσουν κίνητρα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κλείσουν τις συναλλαγές τους σε ελληνικά ομόλογα που χρηματοδοτούνται από τα χαμηλού κόστους δάνεια TLTRO, αλλά ο πραγματικός αντίκτυπος πιθανότατα θα είναι περιορισμένος, καθώς αυτό το trade εξακολουθεί να προσφέρει θετικές αποδόσεις. Μια περιττή στροφή της ΕΚΤ θα υποστήριζε επίσης τα ελληνικά ομόλογα περισσότερο από τα ιταλικά ομόλογα.

Τούτου λεχθέντος, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τείνουν να είναι πιο ασταθείς από τις αποδόσεις της Ιταλίας και μια κάμψη του κλίματος της ευρωπαϊκής αγοράς πιθανότατα θα έβλαπτε περισσότερο τα ελληνικά ομόλογα από τα ιταλικά. Το ελληνικό 10ετές έχει, επί του παρόντος, τιμή περίπου 43 μ.β. υψηλότερη από το ιταλικό 10ετές και στοχεύουμε στο ‘κλείσιμο της ψαλίδας’ στο μηδέν», καταλήγει η SG.