Όχι στις αυξήσεις φόρων, ναι στις μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια, λέει ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης με συνέντευξή του στο Euro2day.gr και την Έλενα Λάσκαρη στέλνοντας καθησυχαστικά μηνύματα σε μισθωτούς και συνταξιούχους όσον αφορά στο ύψος των αποδοχών τους.

Ο υφυπουργός εκτιμά ότι ο Μάιος θα είναι δύσκολος μήνας για την πορεία των φορολογικών εσόδων, απορρίπτει σενάρια παροχής εκπτώσεων φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και εκτιμά πως από τον Ιούλιο και μετά δεν θα χρειαστεί να μας απασχολήσει ξανά το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου.

Λίγες ώρες μετά την κοινή πρόταση Γαλλίας -Γερμανίας για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ με επιχορηγήσεις, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης χαρακτηρίζει την πρόταση ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση και εκτιμά πως «η κρίση του COVID 19 τελικά θα αποδειχθεί καταλύτης για να κάνει η Ευρώπη ένα αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία ενός κοινοτικού προϋπολογισμού αντίστοιχου με το μέγεθος και τη σημασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη «η πορεία των ταμειακών διαθεσίμων είναι ικανοποιητική. Είχα δώσει ένα νούμερο στα τέλη Απριλίου (Τετάρτη 29 Απριλίου ήταν 28 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνουμε τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις Εμπορικές Τράπεζες) και δεν θα επανέλθω σήμερα, μετά από μόλις δεκαπέντε μέρες, αφού δεν έχει υπάρξει κάτι που να αλλάζει τον σχεδιασμό μας ενδιαμέσως. Αντιθέτως είχαμε καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία την τελευταία μέρα του Απριλίου (εισπράξεις που διαπιστώσαμε την 1η Μαΐου)».

Σημείωνει πως με τα σημερινά δεδομένα δεν προκύπτει ότι θα χρειαστεί να «ακουμπήσουμε» το μαξιλάρι του ESM.

Δηλώνει αισιόδοξος για την αποκατάσταση της οικονομίας εξηγώντας πως «θα μας πάρει ένα χρόνο για να ανακάμψουμε δυναμικά και άλλο ένα για να επουλώσουμε τις πληγές, αλλά θα βγούμε από την κρίση αυτή πιο δυνατοί, πιο αισιόδοξοι και προπαντός με κάτι που μας έλειψε πολύ την τελευταία δεκαετία. Με εμπιστοσύνη και πάλι στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας. Μια εμπιστοσύνη που θα στηρίζεται όμως -κι αυτό είναι το πιο σημαντικό- σε αυτογνωσία. Όχι στην αυταπάτη σε σχέση με τις αδυναμίες μας ούτε όμως και στην υποτίμηση μέχρις εξαφανίσεως των αρετών μας. Εμπιστοσύνη στον αληθινό εαυτό σου είναι το πιο μεγάλο όπλο».