Σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «200 χρόνια Ελεύθερης Ελλάδας: 1821-2021. Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα», στην οποία συμμετείχε ο φημισμένος καθηγητής του τμήματος Επιστήμης της Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Harvard Nτάνιελ Ζίμπλατ.

Οταν η συζήτηση επικεντρώθηκε στο βιβλίο «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες» των Steven Levitsky και Daniel Ziblatt, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τάσεις που επισημαίνονται στο βιβλίο, δηλαδή: α) η «ασθενής» προσήλωση στους δημοκρατικούς κανόνες, β) η υπονόμευση των παραδοσιακών θεσμών, γ) η απόπειρα ελέγχου της Δικαιοσύνης, δ) η επίθεση εις βάρος των «συστημικών» μέσων και ε) η άρνηση της νομιμότητας των πολιτικών σου αντιπάλων, ήταν χαρακτηριστικά του πολιτικού βίου «την εποχή που ήμασταν στην αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία».

Ο πρωθυπουργός, ενθυμούμενος την εποχή εκείνη, αναφέρθηκε και στο γνωστό πλέον σλόγκαν που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ακόμη θυμόμαστε στην Ελλάδα ένα σλόγκαν που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο και τα λέει όλα: “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η αίσθηση που υπήρχε εκείνη την περίοδο ήταν πως «μας μισούσαν όχι λόγω των ιδεών μας, αλλά λόγω του ποιοι ήμασταν, ότι ουσιαστικά δεν είχαμε δικαίωμα να υπάρχουμε πολιτικά». Η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας ήταν η σημαντικότερη πρόκληση που θεώρησε πως είχε όταν ανέλαβε πρόεδρος ενός κεντροδεξιού κόμματος. Είπε συγκεκριμένα ότι ήθελε να βρει «πώς αντιμετωπίζει κανείς κάτι που θεωρώ όχι μόνο οικονομική απειλή, αλλά και απειλή προς τους θεσμούς μας, με δημοκρατικά μέσα».

Στη διαδικτυακή συζήτηση, την οποία διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, συμμετείχαν ακόμα ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη και η εκτελεστική διευθύντρια του Minda de Gunzburg Center for European Studies στο Πανεπιστήμιο Harvard Elaine Papoulias και τη συντόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης.

Λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, είχε ολοκληρωθεί στη Βουλή η συζήτηση για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, χωρίς να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών από την ψηφοφορία. Συνολικά ψήφισαν 213 βουλευτές. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, με τα «όχι» που καταμετρήθηκαν να είναι 23. «Ναι» βρέθηκαν 190, δηλαδή αθροιστικά οι βουλευτές Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και Ελλ. Λύσης.

Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την απόφαση, ήταν ιδιαίτερα καυστικός. «Δυστυχώς η χώρα έχασε την ευκαιρία να αποδώσει στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα να ψηφίζουν ανεμπόδιστα στις εθνικές εκλογές από τον τόπο παραμονής τους», ανέφερε, κάνοντας λόγο για «μικρόψυχο βέτο» του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέληξε, ωστόσο, λέγοντας πως η κυβέρνηση «θα κάνει το παν για την αξιοποίηση» του υφιστάμενου νόμου, αλλά για να γίνει αυτό «ζητάει και την ανάλογη κινητοποίηση των συμπατριωτών μας του εξωτερικού».


από την Καθημερινή