Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως το σκάνδαλο Novartis, είναι, υπαρκτό ως προς τις ελεγχόμενες-παγκοσμίως-αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας. Είναι όμως, πλέον, πρόδηλο πως, στην εγχώρια δικαστική και πολιτική σκηνή, μεταβλήθηκε σκόπιμα σε όχημα πολιτικής σπίλωσης, λαμβάνοντας όζουσες και σκοτεινές θεσμικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές έρευνες για τις καταγγελλόμενες από πολιτικούς και δικαστικούς παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη, για το εν λόγω σκάνδαλο.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο του οποίου η ουσία πέρασε σε δεύτερο πλάνο, εξαιτίας των εξωθεσμικών πρακτικών οι οποίες κυριάρχησαν στη διαχείρισή του.

Πρακτικές που βρίσκονται ήδη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο μικροσκόπιο της Βουλής, για τον τρόπο με τον οποίο ενορχηστρώθηκε η ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής κατέθεσε ότι «κουμάντο στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έκαναν οι εισαγγελείς αλλά ο περιβόητος “Ρασπούτιν” του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Την επανεξέταση αυτής της καταγγελίας, καθώς και άλλων συναφών καταγγελιών του Ιωάννη Αγγελή, ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, λίγο πριν την αποχώρησή της από την υπηρεσία στις 30 του περασμένου Ιουνίου.

Πρόκειται για καταγγελίες οι οποίες έγιναν όταν ο τελευταίος παραιτήθηκε από τη θέση του εποπτεύοντος τα ζητήματα Διαφθοράς εισαγγελικού λειτουργού.

Στις 20/06/2019, με έγγραφη αναφορά του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής κάλεσε τόσο την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου όσο και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα να αυτοεξαιρεθούν λόγω ευθιξίας από τη σε βάρος του ποινική έρευνα, για τα όσα είχε αναφέρει με τις δύο εμπιστευτικές αναφορές του για την υπόθεση της Novartis και, στην περίπτωση που δεν απέχουν, ζήτησε την εξαίρεσή τους.

Αυτό που προβάλλει ανάγλυφα από τα ανωτέρω είναι το πόσο ανυπεράσπιστη θεσμικά είναι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, καθώς επίσημες έρευνες και στοιχειοθετημένες καταγγελίες εμφανίζουν εισαγγελικούς λειτουργούς σε κρίσιμες θέσεις, να ενεργούν εκτός της δικαιοδοσίας τους και να στερούνται της απαραίτητης, για την επιτέλεση του έργου της Δικαιοσύνης, ανεξαρτησίας.

Το θέμα, μάλιστα, φαίνεται να μην περιορίζεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά να επεκτείνεται και στον έλεγχο που οφείλουν να ασκούν εκείνοι οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί που έχουν την εποπτική ευθύνη του ελέγχου, όπως η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία φαίνεται ότι ήξερε και αν δεν ήξερε, όφειλε εκ της θέσεώς της να γνωρίζει.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι για την κα Ξένη Δημητρίου, κύκλοι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονταν να την κατεβάσουν, αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή της, το καλοκαίρι του 2019, ως μοναδική υποψήφια για την προεδρία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, βάσει ενός κατ´ επίφασιν αυτοδιοίκητου συστήματος εκλογής και όταν δεν κατέστη αυτό δυνατό, χάρη σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, (στοχεύοντας στη συνολική εξυγίανση της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ), οι ίδιοι κύκλοι δεν δίστασαν να επιτεθούν με συκοφαντική σφοδρότητα στο πρόσωπο του νέου Προέδρου του ΚΕΘΕΑ, ψυχιάτρου και διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστου Λιάπη, ενός νέου και άφθαρτου επιστήμονα με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και συμμετοχή στις δραστηριότητες των «Γιατρών του Κόσμου», στην Αφρική, τον οποίον επιχείρησαν στρεβλωτικά να παρουσιάσουν σαν κοσμικό «πρίγκιπα» του lifestyle, παρασιωπώντας το πλούσιο βιογραφικό και την κοινωνική και επιστημονική του δράση. Φαίνεται, όμως, πως αυτό που πραγματικά ενόχλησε τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ήταν, αφενός, η ματαίωση των μεθοδεύσεων ανάληψης της προεδρίας του ΚΕΘΕΑ από την εκλεκτή του «ΣΥΡΙΖΑ», πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και, αφετέρου, η τοποθέτηση στη θέση αυτή του Δρος Λιάπη, ο οποίος είχε με συνέπεια και επιμονή αντιπολιτευθεί δημόσια την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, κατά το διάστημα που η ΝΔ βρισκόταν στην Αντιπολίτευση, μη χάνοντας ευκαιρία να αναφέρεται, ανάμεσα στα άλλα, σε πάνελ τηλεοπτικών πολιτικών εκπομπών και στο «Σκάνδαλο Ρασπούτιν». Για την ιστορία πάντως, ας μην ξεχνάμε πως ο ραδιούργος Ρασπούτιν βρήκε τη Νέμεσή του στο πρόσωπο του πρίγκιπα Γιουσούποφ…

Easy Writer