Δίωξη για Λοβέρδο παρήγγειλε η Ελένη Τουλουπάκη- Τι απαντά ο πρώην υπουργός

192

Την απαγγελία κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος για δωροληψία πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση, παρήγγειλε σήμερα η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η δίωξη έρχεται ως συνέχεια στο αίτημα που υπέβαλε η εισαγγελέας τον Αύγουστο στη Βουλή, με την οποία ζητούσε να αρθεί η ασυλία του ώστε να του απαγγείλει κατηγορίες. Την άρση της ασυλίας του ζήτησε εξ αρχής και ο ίδιος ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Το αίτημα συνοδευόταν από ένα πόρισμα περίπου 200 σελίδων, με το οποίο αξιολογούσαν το υλικό που είχαν συλλέξει.

Ο κ. Λοβέρδος έδωσε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τον περασμένο Μάιο, μετά τις καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων  και άλλων μαρτύρων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι επί υπουργίας του μπήκαν στην αγορά του φαρμάκου 4 σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν στη χώρα μας σε τιμές ακριβότερες σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη.

Μετά την άσκηση δίωξης και εφόσον, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η υπόθεση ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή, ο πρώην υπουργός θα κληθεί από αυτόν σε απολογία.

Ο κ. Λοβέρδος αρνείται όσα του καταλογίζονται και κάνει λόγο για σκευωρία, ενώ αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης, ανέφερε σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι ήταν εκείνος ο υπουργός Υγείας που ανέκτησε “από τη διαφθορά και τη σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου 2 δισ. ευρώ ετησίως” και, όπως είπε, βάσει των δικών του μέτρων, “οι υπουργοί Σαλμάς και Γεωργιάδης εξοικονόμησαν άλλα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως από τη σπατάλη αυτή”.

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η υπόθεση Novartis θα διδάσκεται στη συνταγματική και πολιτική ιστορία ως σκευωρία ενός παραδικαστικού κυκλώματος”, επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.

Τι είχε δηλώσει ο Λοβέρδος

Σε παλαιότερη δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε πει:

«Η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας που γίνεται σε βάρος μου είναι, προφανώς, η απόπειρα αναδρομικής δικαιολόγησης των παρανομιών που διαπράχθηκαν επί τρία χρόνια στο πλαίσιο της σκευωρίας «Νοβάρτις».

»Επειδή έχω με το μέρος μου την αλήθεια, την εντιμότητα και τη στήριξη των πολιτών, οι απεγνωσμένες και απονενοημένες ενέργειες δεν μπορούν να με αγγίξουν. Όμως όσες και όσοι έχουν εμπλακεί στα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους, όπου και όπως αρμόζει.

»Τίποτε δεν σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της σκευωρίας και κανείς από τους πολιτικούς σκευωρούς δεν θα αποφύγει την κατά νόμο λογοδοσία και τιμωρία. Τίποτε λιγότερο δεν είναι αρκετό.

»Κι ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή για το νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Θα τους νικήσω με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες χωρίς προνόμια και προσχήματα.»

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr