Ολοκληρώθηκε ο κύκλος παροχής εξηγήσεων στην Εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς από πέντε μη πολιτικά πρόσωπα που είχαν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου, χωρίς να εισφέρουν στοιχεία –όπως αναφέρουν πληροφορίες- που να δείχνουν χρηματισμό πολιτικών.

Πρόκειται για μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων και έναν ιδιοκτήτη διαφημιστικής εταιρείας, η οποία φέρεται, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» παράνομων πληρωμών της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο εν λόγω διαφημιστής στο υπόμνημα που κατέθεσε με τις εξηγήσεις του, φέρεται να κατονόμασε στέλεχος της NOVARTIS, όχι όμως τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ως το πρόσωπο στο οποίο επέστρεψε περί τις 400 χιλιάδες ευρώ μέσα σε μία πενταετία από διαφημιστικές δαπάνες εν αγνοία της εταιρείας. Υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν υπήρξαν υπερτιμολογήσεις ούτε έκδοση εικονικών τιμολογίων για τις υπηρεσίες που παρείχε στη φαρμακοβιομηχανία, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξε χρηματισμός πολιτικών προσώπων ή ότι γνώριζε κάτι σχετικό.

Αναφορικά με τον Κ.Φρουζή ο διαφημιστής φέρεται να κατέθεσε πως ουδέποτε ήρθε σε επαφή ή συναλλαγή μαζί του, ενώ δικαιολόγησε την επιστροφή των χρημάτων σε άλλο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας λέγοντας ότι ήθελε να εξασφαλίσει περισσότερη δουλειά για την εταιρεία του.

Οι εξηγήσεις που έδωσαν μέσω των υπομνημάτων τους τα πέντε μη πολιτικά πρόσωπα θα αξιολογηθούν από την Εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς, η οποία θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην άσκηση διώξεων ή στην αρχειοθέτηση του τμήματος της δικογραφίας που τα αφορά.

Και ενώ η έρευνα για τυχόν εμπλοκή και άλλων μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση NOVARTIS συνεχίζεται από την Εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς, παραμένει σε εκκρεμότητα το σκέλος της έρευνας που αφορά στους υπόλοιπους πέντε πολιτικούς, για τους οποίους η έρευνα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, τουλάχιστον επισήμως. Παρότι οι πληροφορίες από δικαστικές πηγές εδώ και αρκετές ημέρες αναφέρουν ότι ήδη έχουν αρχειοθετηθεί οι φάκελοι για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα, εν τούτοις δεν έχει υπάρξει σχετική ανακοίνωση από την Εισαγγελία.

Από το υπόμνημα του διαφημιστή προκύπτει:

– Δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis

– Πως οι χρεώσεις της Novartis ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις των άλλων εταιριών

– Πως δεν υφίσταται εικονικότητα στις συναλλαγές

– Πως όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχε στη Novartis. Φέρεται μάλιστα να τα προσκόμισε. Κατέθεσε δε πως μπήκε σε αυτή τη διαδικασία για να εξασφαλίσει περισσότερη δουλειά για την εταιρία του. Οσον αφορά στον Κωνσταντίνο Φρουζή φέρεται να κατέθεσε πως ουδέποτε ήρθε σε επαφή ή συναλλαγή μαζί του.

Γιατί κλήθηκε

Ο συγκεκριμένος διαφημιστής κλήθηκε ως ύποπτος καθώς ερευνάται αν ξέπλενε βρώμικο χρήμα για την Novartis , ώστε να πραγματοποιούνται παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

Η κλήση του στηρίχθηκε σε δυο γεγονότα:

-Α) Πως ένας γνωστός του (που λέει πως δεν είχε υπαλληλική σχέση μαζί του) σήκωσε σύμφωνα με τα στοιχεία τη δικογραφίας από το 2006-2013 ποσό 1.160.000 ευρώ, «και τα επέστρεφα στον ιδιοκτήτη της εταιρίας και τη σύζυγό του που είναι συνέταιροι», όπως κατέθεσε. Δηλαδή τα χρήματα έμπαιναν – από την Novartis σε λογαριασμό του διαφημιστή και ο φίλος του πήγαινε και τα σήκωνε και του τα επέστρεφε στο χέρι.

-Β) Πως βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμά του (του διαφημιστή) που αναφέρει πως για τα έτη 2009,2010, 2011. 2012 και 2014, «συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160» και από κάτω «έλαβε συνολικά 433.000».

Με υπόμνημά του, λοιπόν, κατονομάζει τον αποδέκτη των 433.000 ευρώ, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στην έρευνα πλέον και στο παρελθόν ήταν στέλεχος της εταιρίας.